Fire reisefortellinger å pakke i bagasjen

Hobby, mat og fritidReiseFire reisefortellinger å pakke i bagasjen

Asia på tvers, et byportrett av Berlin, alt som er Tokyo og en halsbrekkende tur gjennom Romas gater. Her er fire reisefortellinger du bør pakke med til neste tur.

Estimert lesetid 3min
Bakgate i europeisk by
Forfatter Simen Ekern tar leserne med på en halsbrekkende tur gjennom Romas gater i boka «Roma». (Foto: Vidar Nordli Mathisen)

Brageprisvinner om Romas gater fra etterkrigstiden til i dag

Simen Ekern, Roma

Roma er ikke bare gammel historie, men en moderne storby med en nær fortid og en samtid som er blodig, kaotisk og forførerisk. Forfatter Simen Ekern tar leserne med på en halsbrekkende tur gjennom Romas gater, fra etterkrigstiden og fram til i dag. Vi går ned bakgaten hvor politikeren Aldo Moro ble funnet drept i bagasjerommet på en Renault 4. Vi drikker kaffe med mannen som angrer bittert på at han ble med i Røde Brigader, og treffer kvinnen med Mussolini-øredobbene. Boken handler om militante bevegelser på ytterste venstre fløy og om fascismen som ikke forsvant.

Forfatteren viser frem Federico Fellinis Roma, på jakt etter la dolce vita i dag. Vi er på taxfreehandel i Vatikanstaten for å finne balansen mellom det hellige og det syndige, og drar ut til forstedene og dens høyblokker, der det faktisk ser ut som Roma ble bygget på én dag.

Et byportrett av det 20. århundrets hovedstad

Torgrim Eggen, Berlin

«(…) det perfekte følge på en tysklandstur, som lesning på vei dit, eller inspirasjon for oss som håper snart å kunne dra tilbake,» skrev Finansavisen da Berlin kom i 2013. Boka er på samme måte som Manhattan fra 2007 et byportrett og moderne kulturhistorie, der Eggen følger Berlin fra keiserens fall i 1918 fram til i dag.

I det 20. århundret var Berlin verdens brennpunkt. Fra revolusjonen, via nazismen og den kalde krigen til en gjenforent by. Fremdeles er det ingen europeisk hovedstad som angår oss mer. Boka skildrer byens brutale historie, men også noen av dens usedvanlige personligheter.

Fremtidens verdensdel

Torbjørn Færøvik, Drømmen om Asia

Asia er en verdensdel hvor det er vanskelig å skille drøm fra virkelighet. Det bor 3 milliarder mennesker der – halve menneskeheten. 

Drømmen om Asia tar Asia-eksperten og tidligere verdensreporter i NRK, Torbjørn Færøvik, deg med på en reise. Den begynner i Tibet, fortsetter gjennom Kina, Japan, Vietnam, Thailand og flere andre land og slutter i Dalai Lamas bolig ved foten av Himalaya. 

Ingen verdensdel endrer seg raskere. Det neste århundre, sier ekspertene, tilhører Asia. I Drømmen om Asia møter du menneskene og fargene, maten og luktene, drømmene og virkeligheten.

Velskrevet og underholdende om japansk kultur

Ina Strøm, Alt dette er Tokyo

En svært velskrevet og underholdende bok om japansk kultur, tankesett og historie – fortalt fra gateplan i tolv av Tokyos unike nabolag. Disse bydelene er svært forskjellige – i arkitektur, tempo, mennesketyper, historie, grøntområder. Ina Strøm vandrer rundt i byen, møter folk, opplever ting, bruker seg selv, og byr på et engasjement som både smitter og inspirerer. Boken er gjennomillustrert.