Her er Trines oppskrift på brente mandler

Hobby, mat og fritidKokebøkerHer er Trines oppskrift på brente mandler

Brente mandler er det ultimate julegodiset. Her er Trine Sandbergs beste oppskrift!

Estimert lesetid 2min
Brente mandler i norgesglass

Mange bare  ha brente mandler til jul. Det som er viktig når du lager brente mandler er å la mandlene surre i pannen akkurat passe, slik at sukkeret smelter og legger seg som karamell rundt mandlene, og uten at det smaker svidd. Det er slett ikke så lett alltid. Hemmeligheten er passe høy temperatur og ikke minst – en god porsjon tålmodighet.

Du trenger:

  • 400 g mandler
  • 1/2 dl vann
  • 150 g sukker
  • 1 ts (ekte) vaniljesukker
  • 1 ss smør

Slik gjør du:


Fordel mandlene utover en bakepapirkledd langpanne, og rist dem midt i ovnen ved 200 grader i ca. 8 minutter.

Ha vann, sukker og vaniljesukker i en stekepanne eller vid kasserolle, og gi det hele et oppkok. La sukkerlaken koke i 2–3 minutter, og tilsett deretter de ristede mandlene. Sett varmen på omtrent middels. Det er nå viktig å røre hele tiden, til sukkeret krystalliseres og legger seg rundt mandlene. Etter hvert vil du igjen ha sukker i pannen din, men fortsett og rør, til sukkeret smelter igjen. Dette er en tålmodighetsprøve, for det vil ta noen minutter før sukkeret smelter. Pass på at du ikke faller for fristelsen til å skru opp temperaturen for mye for da blir det ikke brente mandler, men svidde mandler, og det vil vi ikke ha noe av.

Når sukkeret har smeltet tilsetter du smøret, som skal bidra til at ikke alle mandlene klumper seg sammen. Rør godt til smøret har smeltet. Selv foretrekker jeg å tilsette smøret rett før alt sukkeret er smeltet, resultatet er da at jeg får noen få sukkerkrystaller på mandlene, men det er sånn jeg liker dem aller best. Hell deretter mandlene over på det bakepapirkledde stekebrettet som du benyttet da du ristet mandlene. Mandler som likevel har klumpet seg sammen kan du forsøke å skille med en gaffel eller lignende, men pass på så du ikke brenner deg!

Når mandlene er helt avkjølt kan du putte dem i en tett boks eller på et glass. Og dersom du skal noen igjen til julekvelden må du passe på å gjemme dem godt!

Jeg ønsker deg en riktig god jul med 100% matglede!