Alsaker om Solskjær-suksessen: – Godt rustet til å nærme seg de to store

Hobby, mat og fritidHobbybøkerAlsaker om Solskjær-suksessen: – Godt rustet til å nærme seg de to store

«En for laget»-forfatter Øyvind Alsaker er ikke overrasket over Manchester Uniteds 3. plass i Premier League.

Estimert lesetid 5min
Kollasj av Øyvind Alsaker og Old Trafford.
TV2s fotballkommentator og forfatter av Solskjær-boka «En for laget», Øyvind Alsaker, er ikke overrasket over Manchester Uniteds suksess denne sesongen. (Foto: Daniel Sannum Lauten / Unsplash)

I fjor høst ga TV2-kommentator og fotball-ekspert Øyvind Alsaker ut boka En for laget, sammen med Atle Nielsen. Boka tar for seg historien om nordmannen Ole Gunnar Solskjærs inntreden i den kanskje største jobben i fotballverdenen, som manager i Manchester United.

Med de 30 første kampene som bakgrunn, analyserer Alsaker og Nielsen Solskjærs taktikker og veivalg, tydelig inspirert av arven etter Sir Alex Ferguson.

Nå er boka tilgjengelig som e-bok, lydbok og i pocket.

En svært spesiell fotballsesong er nå over. Med seieren over Leicester for en drøy uke siden, sikret United tredjeplassen i Premier League, og dermed også en plass i neste sesongs Champions League.

Da vi snakket med Alsaker etter Uniteds 10 kamper uten tap tidligere i år, mente han at «topp 4 og et trofé vil kunne regnes som en stor suksess.»

– Hva er det Solskjær har gjort riktig?

– Solskjær har identifisert den største svakheten i laget, og fått inn Bruno Fernandes i rollen som playmaker bak de tre spissene, sier Alsaker.

Han mener kjøpet av Fernandes var å treffe blink på overgangsmarkedet, og Fernandes har hatt en Cantona-lignende katalysatoreffekt på laget.

– United er blitt mer uforutsigbare, og bedre i stand til å spille ut svakere lag – noe som var et problem tidligere i sesongen, sier Alsaker.

Sesongen har vært en berg- og dalbane

Alsaker mener sesongen, slik som Solskjærs første, har vært en berg- og dalbane.

– 0-2 tapet for Burnley på Old Trafford var nullpunktet, og står i sterk kontrast til de mange sterke resultatene mot de andre topplagene. Det er ikke mange managere som kan skryte av å ha slått Pep Guardiola tre ganger i løpet av én sesong, sier han.

Korona-pausen satte sitt preg på sesongen, men kommentatoren mener Solskjær utnyttet dette godt.

Det er ikke mange managere som kan skryte av å ha slått Pep Guardiola tre ganger i løpet av én sesong

– Ifølge ham selv var spillerne i bedre fysisk form ved gjenåpningen av Premier League i juni, enn ved sesongstart i august i fjor, sier Alsaker.

Dessuten var det avgjørende at stjernespillerne Pogba og Rashford var skadefrie da Premier League omsider startet opp igjen.

– I tillegg fikk Solskjærs tillit til unggutten Mason Greenwood avgjørende betydning. 18-åringen gikk fra gutt til mann i den tre måneder lange korona-pausen og var outstanding i sesongavslutningen, sier Alsaker.

– Solskjær fikk betalt for å være standhaftig

Som en av de som har fulgt Solskjærs United aller tettest, er ikke Alsaker overrasket over resultatet.

– Jeg har hele tiden ment at United ikke har manglet så mye på å ta steget opp nærmere de aller beste, forteller han.

Riktignok har skader og mangler i spillerstallen gjort det vanskelig underveis, og Alsaker mener det var ikke langt unna at Solskjær mistet jobben på et tidspunkt i vinter.

Jeg har hele tiden ment at United ikke har manglet så mye på å ta steget opp nærmere de aller beste

– Han overlevde først og fremst fordi han har skapt en lagånd i spillergruppa som kom til uttrykk da laget strevde som mest i desember og januar. Her fikk Solskjær betalt for å være standhaftig, spillerne leverte sterke resultater da det så som mørkest ut, og sikret til slutt en sterk tredjeplass, sier Alsaker.

Han er imponert over at Solskjær har vært modig nok til å kvitte seg med spillere som ikke bidro til den sterke lagfølelsen.

– Det var risikabelt, men nå høster han fruktene av sin tydelige linje gjennom de siste 18 månedene.

– Fundamentet er meget solid

Nå venter ny sesong av Premier League allerede i september. Alsaker mener United har et solid fundament for videre suksess.

Han trekker frem at stallen er Premier Leagues yngste, med spillere som setter klubben foran seg selv, et solid forsvar og en angrepsrekke som virkelig har slått ut i full blomst denne sesongen.

– Manchester United er etter min mening godt rustet til å nærme seg de to store; Liverpool og Manchester City. Det er et stort gap å tette på én sesong, men fundamentet er meget solid, sier Alsaker.

Manchester United er etter min mening godt rustet til å nærme seg de to store; Liverpool og Manchester City.

Likevel trekker han frem noen svake punkter, der Solskjær er nødt til å ta noen vanskelige valg nå som overgangsvinduet er åpnet.

– Det har dukket opp et uventet spørsmålstegn rundt keeper David De Gea, som var regnet blant verdens beste målvakter, men som ikke imponerte sist sesong. Her har Solskjær en stor avgjørelse å ta – en god keeper betyr mange poeng i løpet av en lang sesong mener Alsaker.

Et annet dilemma er midtbanespilleren Paul Pogba, som den siste tiden har variert veldig i prestasjonene. Solskjær er avhengig av en Pogba i toppform hele sesongen, om han skal slåss om ligagull, mener Alsaker.

– Noen andre forsterkninger som trengs i overgangsvinduet?

– Jadon Sancho vil skape enda mer offensiv trussel om/når han kommer til United. Ellers synes jeg spillerstallen til United har nok kvalitet til å bite godt fra seg i den nye sesongen.

Boka En for laget – Solskjærs United er tilgjengelig som e-bok, lydbok og i pocket.