Halvor Bakke synes norske hytter er fulle av ræl. Selv kjøpte han hytta si i fylla

Hobby, mat og fritidHus og hageHalvor Bakke synes norske hytter er fulle av ræl. Selv kjøpte han hytta si i fylla

Gjennom «Eventyrlig oppussing» har Halvor Bakke blitt hele Norges interiørekspert. Den nye boka hans byr på fråtsing i deilige bilder fra spektakulære hytteprosjekter.

Estimert lesetid 3min
Portrett av Halvor Bakke
Halvor Bakke er å se på TV-skjermen gjennom hele høsten i den populære serien «Eventyrlig oppussing». Også denne sesongen har blitt bok – full av store bilder å bli inspirert av. (Foto: Ragnar Hartvig)

– Jeg og en kompis satt i Madrid og feira 20 års vennskap. Da vi var på den fjerde flaska med bobler, var vi sånn: «Skulle ikke kjøpt en hytte da, hadde ikke det vært litt artig?», sier Halvor Bakke.

Interiørdesigneren ble først kjent gjennom TV-suksessen Homsepatruljen i 2004. For tiden går femte sesong av den populære «Eventyrlig oppussing», der Bakke reiser land og strand rundt for å gjøre spektakulære renoveringer av hytter og feriehus.

Hans egen hytte, «midt ute i skauen» ved Minnesund med det passelige navnet «Boblebu», kjøpte han uten å ha sett den.

– Vi la inn et bud per SMS til en gammel dame som hadde prøvd å selge den i flere år. Vi våkna neste morgen til en melding der det bare stod «Bud mottatt». Haha!

– Ordentlig fråtse-bok

For første gang får vi bli med Bakke inn i «Boblebu», i hans nye bok Mer eventyrlig oppussing.

Fjorårets Eventyrlig oppussing-bok ble en stor suksess, fullt av gode interiør-tips til hytte-eiere. Årets bok har, ifølge Bakke, et enda større fokus på de gode bildene: En real «coffee-table»-bok med fokus på å kose seg.

– Det er en ordentlig fråtse-bok med store, rene bilder – helsider og dobbeloppslag – som skal få deg til å kjenne at du blir inspirert.

Her får du både før og etter-bilder, og utfyllende forklaringer på grepene som er tatt, for hvert av prosjektene fra årets sesong.

Hvert år får programmet 4-5000 søknader, men det er de ti mest spennende prosjektene, med stor geografisk spredning, som blir valgt ut. I år er det alt fra en UFO(!) i skogen, til en strandperle ved Lillesand og et feriehus i Provence. Men det Bakke selv er mest fornøyd med, er et gammelt fiskemottak på Sandøy i Troms.

– Det lå på brygga, så vi lagde et hull i gulvet, sånn at man kan sitte inne foran peisen og fiske. I tillegg la vi inn velursofaer og en badstu midt inni, sier Bakke.

– Fjern halvparten av dritten

Det kan virke uoverkommelig å skulle lage like forseggjorte hytter som det Bakke og teamet hans gjør. Har du for eksempel arvet en nedslitt familiehytte, er det ikke lett å vite hvor man skal starte.

Bakke vet i alle fall hva han ville ha gjort:

– Du kan begynne med å fjerne halvparten av den dritten som er på hytta, for som regel har folk tatt med seg alt gammelt ræl de har, sier Bakke.

Vinduene er som regel også alt for små:

– Noe av gleden med å være på hytta, er jo å få med seg naturen rundt. Samtidig er en av de største feilene folk gjør å prøve å ta hensyn til utsikt, peis og TV i samme rom. Det går ikke, sier Bakke.

– Hva gjør du når du koser deg på hytta?

– Da koser jeg meg med kaffe på senga, fyr i peisen om morgenen. Tusle rundt i tøflene på terrassen og bare la humla suse. Bare slække, ikke være så nøye, og selvfølgelig drikke bobler fra klokka 12, om man har lyst på det.