Spiselige julegaver: Kristine Ilstads fløtekarameller fra «Det søte liv»

BakingBakingSpiselige julegaver: Kristine Ilstads fløtekarameller fra «Det søte liv»

Bruk november på å lage gaver som smaker. «Det søte liv»-blogger Kristine Ilstad deler oppskriften på sine deilige fløtekarameller.

Estimert lesetid 3min
Foto av fløtekarameller med omslaget til «Det søte liv - Julens deiligste kaker»
Norges største kakeblogger, Kristine Ilstad, deler en av sine favorittoppskrifter fra boka «Det søte liv – Julens deiligste kaker». (Foto: Kristine Ilstad)

I år er et sånt år hvor jula ikke kan komme fort nok. Heldigivis kan man tjuvstarte julestemninga ved å fylle de hjemmeværende novemberdagene med lukten av deilig julebakst. Som for eksempel Kristine Ilstads fløtekarameller fra Det søte liv.

Det søte liv er Norges største kakeblogg, som i skrivende stund kan by på over 4000 oppskrifter.

I år er den bakeglade Kristine Ilstad også ute med boka Det søte liv – Julens deiligste kaker, som føyk rett inn på førsteplassen på bestselgerlistene da den ble sluppet tidligere i høst.

Dette er intet mindre enn et standardverk for julebaksten – her får du 200 oppskrifter på det beste av det julen har å by på, fra tradisjonelle kaker til utenlandske godbiter, juledesserter og konfekter.

Men jula – såvel som småkaker – handler om å dele, så hvorfor bare lage til deg selv? Laget med hendene og med hjertet, er spiselige julegaver en sikker vinner blant mor, bror, far eller bestefar – her kan du slå mange fluer i en smekk. Og ikke minst: Du slipper en stressende julehandel.

Disse fløtekaramellene er enkle å lage, enkle å dele og smaker aldeles nydelig.

Nå får du Det søte liv – Julens deiligste kaker signert og til kun 199,- hos Norli. Her får du enda flere tips til spiselige julegaver – og kaker du kan ha helt for deg selv.

(Foto: Åsmund Holien Mo)

Fløtekarameller: Dette trenger du

FLØTEKARAMELLER: INGREDIENSER

  • 3 dl kremfløte
  • 250g sukker
  • 100g lys sirup
  • 50g smør

Bruk en firkantet form, 20x20cm.

(Foto: Kristine Ilstad)

Slik lager du fløtekarameller

Bland alle ingredienser i en tykkbunnet kjele.

Kok opp under stadig omrøring med en tresleiv. La massen småkoke uten lokk mens du rører hele tiden. Bruk helst sukkertermometer og sjekk temperaturen på karamellmassen underveis. Det er viktig å koke karamellmassen passe lenge. Koker du massen for lite, vil ikke karamellene bli stive nok ved avkjøling. Koker du massen for lenge, blir karamellene steinharde.

Karamellmassen er ferdigkokt når den er ca. 120 °C. Koketiden varierer mellom ca. 20–40 minutter, avhengig blant annet av styrken på varmen og hvor stor kjele du bruker.

Ha bakepapir i en form (ca. 20 x 20 cm) og smør over med litt olje. Hell karamellmassen i formen. Avkjøl karamellen til den når rom- temperatur og del den i passe store biter før den har stivnet helt.

Karamellene pakkes inn i matpapir eller cellofan for å unngå at de klistrer seg sammen.

Noen ekstra tips fra Kristine Ilstad

Det er vesentlig lettere å lykkes med å koke karameller dersom man har et sukkertermometer. Jeg pleier å koke karamellmassen til den er 121 °C, som gir nokså harde karameller med «smørbukk-konsistens».

Dersom man stopper kokingen på 118 °C, blir de ferdige karamellene mykere. Karamellene må i så fall oppbevares kjølig.

Har du ikke sukkertermometer, kan du i stedet sjekke konsistensen på karamellmassen ved å benytte deg av «karamelltesten». Karamelltesten innebærer at du heller en teskje med karamellmasse i et glass med kaldt vann.

Når karamellmassen har kokt lenge nok, vil vannet forbli klart og karamellmassen synke til bunnen av glasset slik at den kan tas opp og rulles til en kule som er passe myk i konsistensen.

Nå får du Det søte liv – Julens deiligste kaker signert og til kun 199,- hos Norli. Her får du enda flere tips til spiselige julegaver – og kaker du kan ha helt for deg selv.