BACALAO er perfekt påskemat!

Hobby, mat og fritidBACALAO er perfekt påskemat!
Estimert lesetid 2min

Bacalao passer perfekt som hyttemat i påska. Du har god tid til å vanne ut fisken, og bacalaogryta kan stå og putre på komfyren, eller godgjøre seg i steikeovn mens dere er på skitur. Bacalao er også ypperlig gjestemat, og skal du ha mange gjester rundt middagsbordet, så er det bare å doble oppskriften. Denne oppskriften er nok til fire personer, er tilberedt i steikeovn og er hentet fra Trines mat.

Bacalao betyr torsk på spansk, men vi forbinder tradisjonelt ordet med den portugisiske fiskeretten som finnes i så mange varianter. Klippfisken må vannes ut før du kan begynne å tilberede bacalaoen. Som en tommelfingerregel benyttes ni deler vann til én del fisk. Fisken skal vannes ut i 1–2 døgn, og vannet skal byttes ut en gang i løpet av denne perioden. Variasjoner kan imidlertid forekomme, så en god tommelfingerregel er uansett å smake på fisken før du tilbereder den.

Dette trenger du for å lage bacalao:


600 g (tørr) klippfisk, utvannet

600 g poteter, i skiver

3 gulrøtter, i skiver

2 gule løk, i skiver

1 kinesisk hvitløk, grovt hakket

1 rød chili, finhakket

2 bokser hermetiske tomater

1 rød paprika, i grove biter

1 grønn paprika, i grove biter

1 dl olivenolje

1–2 dl hvitvin frisk timian, hakket

Litt sukker, sitronsaft, sorte oliven, salt og pepper.

Skjær opp grønnsakene som anvist. Begynn med løken og legg fisk, grønnsaker og frisk timian lagvis i en stor, høy ildfast form eller gryte. Hell over hermetiske tomater, hvitvin og olivenolje. Sett på lokk eller kle formen med aluminiumsfolie, og stek bacalaoen midt i ovnen på 180 grader (over- og undervarme) i 2–2 ½ time. Mot slutten av steiketiden tilsettes sorte oliven. Smak til med sukker, sitronsaft, nykvernet sort pepper og eventuelt litt salt, og server!

Jeg anbefaler å bake fociaccabrød til bacalaoen, klippe litt bladpersille over før servering, og åpne en god portugisisk rødvin.

Godt bacalaomåltid!