Tre gode grunner til å dyrke stillhet

Familie, helse og livsstilSelvutviklingTre gode grunner til å dyrke stillhet

Mange opplever stillhet som truende og kjedelig. Ny forskning viser imidlertid at du bør omfavne den, heller enn å frykte den.

Estimert lesetid 1min
Kristin Flood har i en årrekke holdt kurs og foredrag om oppmerksomhet, stillhet og personlig utvikling. Hun har skrevet boken Rom for stillhet. (Foto: Teddy Kelley/Unsplash)

Pave Johannes Paul 2. inviterte til å dyrke stillhet i alle ferier, ikke bare i høytider som julen.

«Bare i stillheten greier mennesket, i sin intime bevissthet, å høre Vårherres røst, den som gjør oss virkelig frie. Ferien kan hjelpe oss til å oppdage denne verdifulle dimensjonen», sa han.


Her er tre andre grunner for å dyrke stillhet:

1. Stillhet bedrer helsen

Hjerneforskningen har påvist at stillhet endrer hjernen. Når sinnet og kroppen roer seg, utløses positive kjemiske stoffer i hjernen som øker immunforsvaret og bedrer vår generelle helsetilstand.

2. Stillhet bedrer oppmerksomheten

Multitasking og avbrytelser sliter ut oppmerksomhetsmuskelen. Stillheten renser oss for mental støy og gjenoppretter oppmerksomhetens naturlige balanse. Vi tenker klarere og jobber raskere. Det blir lettere å prioritere.

3. Stillhet bedrer evnen til å si nei

Hjerneforskningen har påvist at mindfulness-øvelser øker evnen til selvkontroll. Det blir lettere å si nei til det som ikke er godt for oss.