Lær av hundreåringene på Okinawa

Familie, helse og livsstilSelvutviklingLær av hundreåringene på Okinawa
Estimert lesetid 4min

Den japanske øya Okinawa har verdens høyeste konsentrasjon av lykkelige og fornøyde hundreåringer. Hva skyldes dette?

De to spanske forfatterne Hektor Garcia og Francese Miralles dro til den japanske øya Okinawa for å finne hemmeligheten. De intervjuet over hundre av verdens eldste mennesker for å finne ut hvorfor og hvordan de lever et langt og lykkelig liv. Utover sunn mat, frisk luft, grønn te og godt klima, viser det seg at nøkkelen ligger i deres ikigai. Ifølge japansk tradisjon har alle en ikigai, som betyr en grunn til å leve. Det er nettopp den som får oss til å stå opp om morgenen, og som gir livet vårt verdi og mening. Finner vi vår iboende ikigai, kan vi få et langt og lykkelig liv.

Hva er nøkkelen til deres livsstil?


De eldre lever et liv i fellesskap på Okinawa. De er organisert i ulike klubber, som fungerer nærmest som en familie, hvor de gjensidig hjelper hverandre. Alle føler seg som en del av fellesskapet, og alle kan være nyttige i landsbyen. Hemmeligheten bak et langt liv er også ikke å bekymre seg. Du skal ha et friskt hjerte, og ikke la det bli gammelt. Det er viktig å åpne hjertet sitt for folk med et godt smil i ansiktet!

Samtlige av intervjuobjektene har en grønnsakshage, eller et helt jorde, hvor de dyrker te og mango med mer. De feirer mye, også de små tingene. Musikk, sang og dans er en sentral del av dagliglivet. Du har en viktig livsoppgave, eller til og med flere. Det er avspenning og nytelse i alt de gjør og de viser lidenskap i alt de gjør. De er alltid opptatt, men med oppgaver som gjør det mulig å slappe av samtidig. De beveger seg mye, men uten å drive aktiv trening.

LES OGSÅ: Slik lever du ti år lengre!

Dette spiser og drikker de på øya


Ikke noe annet sted i Japan dør så få mennesker av hjerte- og karsykdommer som på Okinawa. Kostholdet består av et mangfold av varer, de spiser minst fem retter hver dag med frukt og grønnsaker, for eksempel spinat, rød paprika, gulrøtter, blomkål og aubergine. Ris hver dag, lite salt og sukker, alt i alt står dette i sterk kontrast til vår vestlige fastfoodkultur.

Dette gjør også at folk på Okinawa spiser flere grønne grønnsaker enn ellers i Japan, mer belgfrukter (soya), alger og fisk – og også mindre ris.

Det at de spiser seg 80 prosent mett, reduserer kaloriinntaket og har en positiv innvirkning på livslengden. Vil du gjøre dette, men mener 80 prosent passer dårlig med din livsstil, er den såkalte 5.2-dietten et alternativ. Den anbefaler deg å faste og innta maks 500 kalorier to dager i uka – og spise normalt resten av uka.

Sanpincha er den teen det drikkes mest av på Okinawa. Det nærmeste vi kommer denne teen i Norge, er nok jasminte, eller grønn eller hvit te, som alle reduserer kolesterolnivået i kroppen og bidrar til redusert risiko for hjerteinfarkt.

LES OGSÅ: Mer lykke i livet ditt!

Hvordan finne den iboende grunnen til å leve? Her er Ikigais 10 lover:


1. Hold deg alltid aktiv, trekk deg aldri tilbake.

2. Ta det rolig.

3. Ikke spis deg helt mett.

4. Omgi deg med gode venner.

5. Kom deg i form til neste fødselsdag.

6. Smil og le.

7. Kom tettere på naturen.

8. Si takk.

9. Lev i øyeblikket.

10. Følg din ikigai.

Du har et unikt talent inni deg, som får deg til å gi det beste av deg selv. Hvis du ikke har funnet din ikigai, er det din oppgave å finne den.

Boka Ikigai, Din vei til et langt og meningsfullt liv er skrevet av Hektor Garcia og Francese Miralles, og er oversatt til norsk av Marit Kleveland Ardila.