Tarm-sjarm til topps

Familie, helse og livsstilHelseTarm-sjarm til topps
Estimert lesetid 3min

Giulia Enders’ Sjarmen med tarmen er ifølge Bok365.no den oversatte faktaboken som har solgt best første halvår, og det er faktisk den boken jeg har snakket mest om i sommer.

Da vi skulle utgi Sjarmen med tarmen i vinter, var en del her på forlaget skeptiske til omslaget og andre til tittelen som for øvrig er tro mot originalen: Darm mit Charme. Heldigvis skulle det vise seg at redaksjonen hadde rett, for dette er en bok med usedvanlig stor gjennomslagskraft og gjenkjennelighet. Den har solgt over en million eksemplarer i Tyskland og selger altså best av de oversatte faktabøkene her til lands.

Giliua Enders
Guilia Enders er forsker og lege, men kanskje først og fremst en fantastisk formidler.

Selvsagt høres utgangspunktet litt underlig ut; at tarmen –  denne sammenkrøllede, udelikate og rumlende saken som slipper ut illeluktende saker –  er sjarmerende! Men ja, jeg lover deg at du etter å ha lest Sjarmen med tarmen har fått en helt ny respekt for kroppen og for tarmen og for din indre sjarm. Giulia Enders er medisiner og forsker, men først og fremst en fantastisk formidler. Hun skriver vittig og informativt og klarer å gjøre kunsten å konversere om bæsj til allemannseie – ingen dårlig prestasjon i seg selv.

Det som kanskje har vekket mest oppsikt i mediene og som jeg også har snakket en del om med mine omgivelser, er at de doene vi møtte på våre første interrail-reiser: de skremmende hullene i gulvet i Hellas, kanskje var de riktigste – for kroppen. Dette er basiskunnskap hos Enders, og hun har selvsagt viet en del av første kapittel til hvordan vi burde sitte på do, og så drar hun like godt en runde om konsistensen på vår avføring og hva det kan bety. Vår tradisjonelle sittestilling på doen kniper igjen tarmen, mens det gamle hullet i gulvet gir friere passasje, se tegningen over som søsteren til Enders har laget. Heldigvis kan dette knipeproblemet bøtes på med en liten krakk ved doen slik at du nærmest sitter på huk på en vanlig do. Det har jeg for øvrig ikke fått gjennomslag for hjemme ennå, men nå har både min mor og min datter fått boken, så kanskje blir det enderinger etter hvert.

Hvis du som meg liker å dele morsomme funfacts, er dette boka for deg. For du visste kanskje ikke at:

  • Vi har 100 milliarder mikrober i tarmen
  • Tarmen er 8 meter lang, men hvis man regner med alle strukturer fram og tilbake er den 7 km
  • Det finnes fire hovedtyper avføring
  • Alle burde sitte på huk når man bæsjer
  • Tynntarmen har et vidunderlig utseende inni
  • Tarmen har mye å si for humøret, hukommelsen og vekta
  • Størsteparten av immunforsvaret vårt sitter i tarmen.
  • Tarmen har nest flest nerveceller, kun slått av hjernen
  • Tarmen bestemmer over hjernen i flere tilfeller enn hjernen bestemmer over den


Neste gang du er sur eller irritert, husk det kan bare være tarmen som sliter litt med sjarmen.