Silje Sandmæl: Gi lommepenger til barna i ferien

Familie, helse og livsstilForeldre og barnSilje Sandmæl: Gi lommepenger til barna i ferien

Hvordan kan du lære barna et fornuftig pengebruk? Vi spurte forbrukerøkonom Silje Sandmæl om noen gode tips og råd til hvordan du kan sørge for dette – og ikke minst : hvordan legge opp løpet i ferien?!

Estimert lesetid 3min

Lommepenger er en unik mulighet for barna å lære seg om fornuftig pengebruk. Ifølge undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for DNB er det kun 15 prosent av oss som gir barna lommepenger i ferien.Lommepenger er en unik mulighet for barna å lære seg om fornuftig pengebruk. I tillegg vil du mest sannsynlig oppleve at det blir mindre masing, samt at det kan skape færre konflikter, særlig hvis man ferierer sammen andre eller har med både dine, mine og våre barn på ferie.

De vil også lære seg at de ikke kan bruke opp alle pengene sine med en gang. Sett dere ned sammen med barna før dere drar på ferie og diskuter hvilke utgifter de skal ha ansvaret for.Da må de selv ta stiling til om de har lyst til å kjøpe ti is eller et par svømmebriller. De vil også lære seg at de ikke kan bruke opp alle pengene sine med en gang. For å klare å fordele pengene utover hele ferien kan det være lurt å hjelpe de med å sette opp et budsjett.

Silje Sandmæl: Pengekarusellen
I Pengekarusellen får du vite hvordan du kan lære barn og ungdom et mer bevisst forhold til egen økonomi. Les mer og bestill boken på cappelendamm.no.

Reiser dere flere familier sammen er det viktig at de voksne setter noen felles økonomiske kjøreregler for barna.
Husk at barn har stor rettferdighetssans. De teller gjerne over antall sjokoladebiter de har fått eller måler glasset med saft mot hverandre for å sørge for at det er likt. Å få mindre enn de andre barna kan være veldig sårt. For ikke å skape forskjeller kan det være lurt å gi de en lik sum med lommepenger hver slik at de selv får ansvaret for hva de vil bruke pengene sine på.

Det kan også være lurt å bli enige om andre regler, som legge- og spilletider. Tenk gjennom alle utfordringer dere kan møte på og løs de før de oppstår. Det er bedre å ta diskusjonene hjemme i stedet for å krangle mens man er på ferie.

Silje Sandmæl er en profilert forbrukerøkonom i DNB og kjent fra TV3-programmet «Luksusfellen». Hun hadde selv en oppvekst med stram økonomi og fikk tidlig et bevisst forhold til penger.I voksen alder har hun møtt mange mennesker som har gått på en økonomisk smell, noe som har gjort henne lidenskapelig opptatt av å lære både barn og voksne om fornuftig pengebruk. Sandmæl ønsker at privatøkonomi skal bli en større del av pensum allerede på barneskolen og har derfor vært med å utvikle DNBs digitale opplæringsverktøy «Lærepenger». Hun har sammen med Randi Fuglehaug skrevet boken Pengekarusellen. Slik lærer du barna om fornuftig pengebruk og unngår at de går i luksusfellen