Dette har hjulpet Maria (18) ut av angsten

Familie, helse og livsstilForeldre og barnDette har hjulpet Maria (18) ut av angsten
Estimert lesetid 5min

En mor som er coach innen mental trening har hatt sine fordeler og ulemper for Maria Otterstad. I boken til mamma Christine Otterstad, får vi Historien om Maria, datteren som har gått fra å være en jente med angst og frykt for å prate foran folk, til en trygg jente, som har kommet et langt steg bort fra denne tilværelsen.

– Det som best har hjulpet meg gjennom hverdagen er riktig fokus og hardt arbeid. Jeg har alltid vært bevisst på at hardt arbeid må til for å hele tiden bli en tryggere og bedre versjon av meg selv. Derfor har jeg alltid daglig gjort ting som skremmer meg, slik at de etterhvert vil være mer overkommelig. Samtidig har det ofte vært behov for noen pustepauser fra hverdagen, hvor jeg har tatt en dag hjemme iblant for å senke skuldrene og samle meg igjen, forteller Maria.

Historien om Maria
– Mental trening er grunnen til at situasjonen har snudd til noe så positivt, sier Maria, som har slitt med angst og dårlig selvfølelse.Historien om Maria kjøpes på Cappelendamm.no.

Fra livredd på skolen til foredragsholder

Maria forteller at livet er mange hakk lettere nå som hun slipper å gå rundt med en konstant følelse av uro og usikkerhet.

– Livet nå kontra når angsten var på sitt verste er omtrent ikke sammenlignbart. Det å grue seg krever mye energi, noe som gjorde at det var lite igjen til overs. Nå brukes energien heller til ting jeg liker og trives med. Selvfølelsen er også på et helt annet nivå.

Maria forteller nå om et liv hvor hun endelig har kontroll.

– Det å ha kommet meg gjennom dette, og ha fått kontroll over eget liv, gir en stor mestringsfølelse. Alt i alt er livet ekstremt mye bedre og mer behagelig nå, selv om jeg også er menneskelig med en god dose dårlige dager, sier Maria.

Les om hvordan mamma Christine Otterstad, som er mental trener, hjalp datteren sin, Maria, ut av angsten.

– Spill av film i hodet

Mamma Christine Otterstad, forteller om fremgangen til Maria, som har hatt en enorm utvikling.

– Maria har i alle år sittet som en skygge på pulten sin på skolen. Hun torde ikke rekke opp hånden eller ta ordet i forsamlinger. Nå står hun foran mange hundre voksne mennesker og holder foredrag om psykisk helse som den største selvfølge. Hun har gått fra å være livredd for å bli sett til å elske å formidle, sier mammaen til Maria.

Otterstad forteller i likhet med at Maria om visualisering som en fin teknikk for å få kontroll over egne følelser. Her gir hun sitt beste tips til hva man kan gjøre dersom man gruer seg til en fremføring:

– Unge mennesker bruker ofte en del tid på å grue seg til ting. Visualisering er i dette tilfellet en fin teknikk. Si at du gruer deg til å holde en presentasjon på skolen. Dagen i forveien kan du sette deg ned og gå igjennom hele foredraget i hodet ved å spille en film. Vi tenker i film, så dette er vi eksperter på selv om vi kanskje ikke er klar over dette. Se for deg at du står foran klassen og er trygg og rolig. Hør (inne i hodet ditt) hvor rolig og trygg stemmen din er. Kjenn hvor avslappet du er og hvor god kontroll du har. Se at klassekameratene dine er rolige, snille og greie. Lag filmen helt perfekt, akkurat slik du ønsker at det går. Spill filmen om og om igjen i hodet ditt, helt til du føler at det har skjedd på ekte. På den måte forbereder du deg og «legger opp løpet» mentalt, forteller Otterstad.

Savnet en vanlig mamma

Gjennom mamma Christine, som er mental trener, har Maria tillagt seg god kunnskap om mental trening og hva som skal til for å bli bedre.

– Med tanke på mammas yrke og min historie har mental trening spilt en sentral rolle i livet mitt. Det har til tider vært frustrerende å ha kunnskapen om hva man skal gjøre, men ikke få det til i praksis. Men jeg har alltid prøvd, og all øvingen har vist seg å gi resultater. Så mental trening er grunnen til at situasjonen har snudd til noe så positivt.

Men det har ikke alltid bare vært positivt å ha en mor som er coach i mental trening.

– I perioder hvor ting har vært ille, har det at mamma er mental trener vært nærmest en ulempe. Jeg savnet en vanlig mamma, og ikke en som hele tiden skulle lære meg noe. Tiden for å lære nye teknikker er ikke når man allerede ligger nede. Men i de gode periodene har det kun vært positivt. Og uten all kunnskapen jeg har fått gjennom mamma hadde ikke resultatet blitt som det ble, sier Maria.

Jeg savnet en vanlig mamma, og ikke en som hele tiden skulle lære meg noe

En teknikk som hjulpet spesielt for Maria har vært nettopp visualisering.

– Visualisering har vært en viktig teknikk for meg. Jeg har visualisert meg trygg, og til den personen jeg er i dag. Tanke – følelse – handling har også vært sentralt. Det understreker viktigheten av tankene, noe jeg har fått bevist gang etter gang at er ekstremt viktig. Det viser også at følelser i utgangspunktet er tanker, som har avdramatisert de skumleste følelsene for meg, sier Maria Otterstad.