Tore Rem er 50 år

Dokumentar og samfunnTore Rem er 50 år
Estimert lesetid 3min

I dag er en av landets fremste sakprosaforfattere, Tore Rem, 50 år. Hos det lesende publikum er han særlig kjent for tobindsbiografien om Jens Bjørneboe og flere bøker om Knut Hamsun.

Tore Rem er professor i engelskspråklig litteratur ved Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk, Universitetet i Oslo. Han har en doktorgrad fra Universitetet i Oxford, der han tidligere har vært ansatt som forsker (ved colleget Christ Church, 1996-2001) og har holdt et gjesteprofessorat (St. Catherine’s College, 2013).

Kjøp Sin egen herre på cappelendamm.no.

Tobindsbiografi om Jens Bjørneboe


Tore Rem er forfatter av en rekke sakprosabøker. Den kritikerroste tobindsbiografi om Jens Bjørneboe ble gjennombruddet hos det store publikummet. Knapt noen annen norsk forfatter har vært så myteomspunnet, og Rem maktet å fremstille Bjørneboe på en helhetlig og balansert måte. Første bind av Bjørneboe-biografien, Sin egen herre, som tar for seg årene 1920-59, kom ut i 2009, og året etter fulgte Født til frihet, som omhandler perioden 1959-76. I 2010 kom en forkortet utgave ut av de to bøkene ut i ett bind.

Bjørneboe-biografien fikk mange strålende anmeldelser bl.a. skrev Terje Stemland i Aftenposten: «Et vell av lesesnacks! … den mest fyllestgjørende Bjørneboe-biografien som trolig vil bli skrevet noen gang.»

Kjøp Knut Hamsun. Reisen til Hitler på cappelendamm.no.

Hamsuns møte med Hitler


I 2014 ga Tore Rem ut bok om Knut Hamsuns møte med Hitler. Den het Knut Hamsun. Reisen til Hitler, og den fikk Kritikerprisen for årets beste sakprosabok for voksne. Boka er solgt til en rekke land, og er foreløpig ute på dansk og svensk. Anmelderne var igjen euforiske som for eksempel VGs anmelder Jon Rydne. Han ga boken terningkast 6 og skrev:

«Det krever sin mann – eller rettere sin penn – å skrive godt om Hamsun – mannen som uansett holdninger var en trollmann med språket og stadig trollbinder lesere verden over med sine bøker. Men Tore Rem makter det. Reisen til Hitler er en nytelse å lese – her er nær historie levendegjort med sitrende nerve og brennende engasjement.»

Ibsen-forsker


Tore Rem er også Ibsen-forsker, og har blant annet vært rådsleder for Senter for Ibsen-Studier, Universitetet i Oslo. Han er hovedredaktør for den nye Penguin Classics-utgaven av Henrik Ibsens samfunnsdramatikk (2014-), og sammen med historikeren Narve Fulsås arbeider han på en stor engelskpråklig studie av hvordan Ibsen inntok verdensdramatikken, Becoming Ibsen.

Doktorgrad om Charles Dickens


Tore Rem tok doktorgraden på Universitetet i Oxford med en avhandling om Charles Dickens. Han har gitt ut en rekke andre bøker blant annet: Dickens, Melodrama and the Parodic Imagination (2002), Forfatterens strategier. Alexander Kielland og hans krets (2002), Bokhistorie (2003), Henry Gibson/Henrik Ibsen. Den provinsielle verdensdikteren (2006) og Jens Bjørneboe. Brev i utvalg (2006), i tillegg til en stor mengde artikler og essays. Han har også vært medforfatter for Tekst og historie. Å lese tekster historisk (2008) og rapporten Hva skal vi med humaniora? (2014).

For øvrig har Rem virket som kritiker og skribent, særlig i Dagbladet, Morgenbladet og Aftenposten. Han er medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi.

Gratulerer med dagen Tore Rem. Vi venter i spenning på din nye bok om Kong Olav V!