Cappelen Damm Ukeslutt: Serotonin er bedre enn sex

Dokumentar og samfunnUkategorisertCappelen Damm Ukeslutt: Serotonin er bedre enn sex

Cappelen Damms Ukeslutt arrangeres for første gang fredag 5. april med temaer som «Serotonin» av Houellebecq, musikk og hjernen, dikt om kvinnekamp. Musikalsk gjest er Polka Bjørn.

Estimert lesetid 4min

Cappelen Damms Ukeslutt fredag 5. april


Fredag 5. april er det premiere på et nytt konsept. Det blir litterær kafé med samtaler, opplesninger, foredrag og musikk. Ideen er at det skal være åpent for vanlige lesere og for bokbransjen. Det vil bli salg av enkel mat og billig drikke, og så vil det hver gang være et sammensatt program – en slags mini-litteraturfestival.

Meld din interesse på Facebook! 

Foto av Finn Skårderud
– Houellebecq har lyktes med det som mange drømmer om: Å bli både en skandale og en suksess, en fransk affære. Jeg finner ikke helt ut av ham. Og der ligger kanskje min interesse sier Finn Skårderud om Michel Houllebecq (Foto: Morten Brun).

«Kjærlighetens død. Betraktninger om Michel Houellebecqs forfatterskap» av Finn Skårderud


Vårens mest omtalte roman er Michel Houellebecqs Serotonin. Houellebecq er en forfatter som provoserer, inspirerer og selger haugevis av bøker. Han er anklaget for å være rasist og islamofob, og mange tolker bøkene hans til å være menneskefiendtlige. Psykiater og forfatter Finn Skårderud mener at Houellebecqs forfatterskap er alt for interessant til å reduseres til slike enkle karakteristikker.

På Cappelen Damms Ukeslutt holder Skårderud et foredrag som han har kalt «Kjærlighetens død – Betraktninger om Michel Houellebecqs forfatterskap». Skårderud hevder at Houellebecq i Serotonin mener at det vestlige mennesket har mistet evnen til å gi. Erstatningen mener han gjerne er sex og manisk knulling, eller man kutter også det og tyr til antidepressiv medisin som Serotonin.

LES OGSÅ: Finn Skårderud om Michel Houellebecq: Kjønnets melankoli

Musikk og hjernen


Musikalitet er en unik menneskelig egenskap. Musikk gir oss glede og hjelp til å uttrykke følelser uten ord. Musikkens kraft har en enestående evne til å stimulere og endre hjernen vår. Nå i vinter kom boken Musikk og hjernen av Are Brean og Geir Olve Skeie. Den handler om musikkens magiske kraft og fantastiske virkning på hjernen. Til Cappelen Damms Ukeslutt kommer Are Brean som er nevrolog med en PhD, sjefredaktør i Tidsskrift for den norske legeforening og førsteamanuensis ved Norges Musikkhøyskole, hvor han underviser om musikk og hjernen.

En eller to eller hundrevis av søstre


8. mars ble den nye diktantologien En eller to eller hundrevis av søstre lanser. Det er en samling med dikt om kvinner og kvinnekamp redigert av Amalie Kasin Lerstang. Hun vil fortelle om samlingen og lese noen av diktene.

LES OGSÅ: Intervju med Amalie Kasin Lerstang

«Lukta av klor» – spennende debut


Flere av årets debutanter har allerede vekket stor oppmerksomhet. En av dem er Kaja Kvernbakken. Hun vil fortelle om og lese fra sin debutroman Lukta av kloren kompromissløs roman om trening og om å bli fanget mellom sin egen svømmekarriere og en familie som holder på å gå i oppløsning.

LES OGSÅ: Kaja Kvernbakken: Å svømme motstrøms

Foto av artisten Polka Bjørn
Vi er glade for at artisten Polka Bjørn er den første musikalske gjesten på Cappelen Damms Ukeslutt.

Polka Bjørn


På Cappelen Damms Ukeslutt vil det hver gang være musikkinnslag. Vi er glade for at Polka Bjørn er den første musikalske gjesten. Polka Bjørn eller Bjørn Tomren, som han egentlig heter, er en av våre mest originale og talentfulle musikere. Han startet karrièren som klovn. Så begynte han med jodle- og trekkspillmusikk i duoen Polkabjørn & Kleine Heine.

Han har også spilt med Ole Paus. Sommeren 2017 fikk han bronsehesten i verdensmesterskapet i strupesang i Tuva. Han innehar også verdensrekorden i Norge på langs flest ganger; henholdsvis i kajakk, til fots, på ski og i robåt.

Tid og sted


Cappelen Damms ukeslutt arrangeres i Cappelen Damm-huset Akersgata 47 / 49 fredag 5. april. Dørene åpner kl 16.00, og programstart er kl 17.00. Meld din interesse på Facebook!