Fem kritikerroste dokumentarbøker til påske

Dokumentar og samfunnFem kritikerroste dokumentarbøker til påske

Verdien av et liv; mat som medisin; musikk & hjernen; mørke hemmeligheter; og håp for fremtidige generasjoner. Her er fem kritikerroste bøker som utfordrer leseren og kaster nytt lys over viktige samfunnsspørsmål.

Estimert lesetid 5min
Noen som sitter og leser i en båt ved vannet
(Foto: Pricilla Du Preez)

Verdien av et liv

Hemningsløs er historien om SMA-syke Torstein Lerhol ville ifølge legene bare bli to år. Nå er han 32, veier 20 kg og pustekapasiteten er 11 prosent. Han tilbringer livet liggende i rullestol, kan bare bevege én finger og er avhengig av assistanse hele døgnet. Det hindrer ham verken i å jobbe som politiker, næringslivsleder og foredragsholder, eller i å reise jorden rundt. Boken viser hvordan han greier det, og fungerer som en brekkstang inn i diverse dilemmaer knyttet til annerledeshet.

Hva er verdien av et liv, hvilken pris er vi villige til å betale for å inkludere alle, hva gjør livet verdt å leve, og har funksjonshemmede som mottar ytelser et ansvar for å gi tilbake?

Hemningsløs er skrevet av Ola Henmo som tidligere har jobber 15 år i Aftenposten, men jobber nå som frilanser. han har tidligere utgitt Kreftforeningens 75-årsjubileumsbok Krefter (2013) og Kampene.

Ola Henmo skriver klokt om funksjonshemmede Torstein Lerhol

Dagbladet gav Hemningsløs terningkast 6

Maten er din beste medisin!

Nytt blikk på autoimun sykdom er perfekt for deg har en autoimmun sykdom, pårørende til disse samt helsepersonell.

Om du har en autoimmun sykdom, har du en kronisk betennelse i kroppen. Du kan få en mye bedre hverdag, kanskje bli helt frisk, ved å utelukke matproteiner du ikke tåler, og spise mat som tetter lekk tarm og hemmer betennelse (antiinflammatorisk mat). I Nytt blikk på autoimun sykdom presenterer legene Sofie og Erik Hexeberg et nytt blikk på autoimmun sykdom, og forteller historiene til pasienter som har fått et nytt liv ved å endre kostholdet sitt.

Følgende sykdommer omtales:

  • Crohns sykdom
  • cøliaki
  • diabetes 1
  • høyt og lavt stoffskifte
  • irritabel tarm syndrom
  • leddgikt
  • MS – multippel sklerose
  • primær biliær cirrhose
  • primær skleroserende kolangitt
  • psoriasis
  • ulcerøs kolitt

Musikk og musikalitet er en unik menneskelig egenskap.

Alle pattedyr har en viss glede av musikk, men det er kun mennesket som kommuniserer via musikk og er genuint musikalsk. Musikk gir oss glede og hjelp til å uttrykke følelser, og gir oss hjernetrening på høyt nivå. Når vi hører musikk, og enda mer når vi utøver musikk selv, er det et fyrverkeri i hjernen der nervebaner kobles sammen.

Musikk & hjernen er delt inn i tre deler der Are Breian og Geir Olve Skeie går over hvordan hjernen bearbeider musikk; hvordan musikken kan endre både struktur og funksjon; og musikkens hjerneendrende egenskaper kan utnyttes i helsesammenheng.

Du kan følge tonens vei fra musikkinstrumentet, via ørets fascinerende bearbeiding av tonen og derfra helt inn til følelsene utløses i dypet av hjernen vår. Du kan også lese om forskning på bruk av musikk i behandling av sykdommer som demens og Parkinsons sykdom, i opptrening etter hjerneslag og som terapi ved psykiske lidelser.

Boken egner seg for alle som er glad i musikk og vil forstå mer av dens magiske kraft og fantastiske virkning på hjernen.

En fortelling om hvordan et helt lokalsamfunn sviktet

I 2016 sto elleve kvinner og menn i Tysfjord fram i media og fortalte om seksuelle overgrep. Politietterforskning har avdekket totalt etthundre og femtien seksuelle overgrepssaker, de fleste sakene med tilknytning til det lulesamiske miljøet i Tysfjord. Anne Britt Harsems bok, Den mørke hemmeligheten i Tysfjord, er fortellingen om hvordan et helt lokalsamfunn sviktet, formidlet gjennom et av ofrenes historie.

Den mørke hemmeligheten i Tysfjord vil fortelle om hvordan de voksne snudde ryggen til og hvorfor de gjorde det. Det var mange som visste, men ingen gjorde noe, både på skolen, hos helsesøster og i menigheten. Men et viktig element er også hvordan barna tok vare på hverandre når de voksne sviktet. «Liv»s historie er ikke bare fortellingen om en enkeltskjebne, men en historie om voksnes ansvar for barn og den klassiske konflikten mellom storsamfunnet og små, lukkete miljøer.

Anne-Britt Harsem (f. 1961), forfatter av Mammas svik (2013) og Alvdal-trilogien. Frilanser for Fylkesmannen i Oslo og Viken som midlertidig verge i forbindelse med tilrettelagte avhør av barn og unge.

Michelle Obama gir håp til fremtidige generasjoner

Michelle Obama har levd et liv fylt med mening og store prestasjoner, og anses i dag som en av vår tids mest toneangivende kvinner. Som USAs førstedame, og den første afroamerikanske kvinnen som har hatt denne rollen, bidro hun til å gjøre Det hvite hus mer åpent og inkluderende. Samtidig som hun inntok rollen som en innflytelsesrik forkjemper for jenter og kvinner i USA og i verden stod ved sin ektemanns side da han ledet USA gjennom mange av landets mest opprivende stunder.

Min historie, som heter Becoming på originalspråket, utkom i november i fjor. Ved siden av å skildre oppveksten sin får leserne også bli med inn i Det hvite hus, og vi får vite hva hun lærte av at paret Obama gikk i terapi – samt at hun letter på sløret om hva hun tenker om den sittende presidenten, Donald Trump.

Michelle Obamas selvbiografi Min historie er solgt i over ti millioner eksemplarer, melder forlaget Bertelsmann.

Vi tror at denne selvbiografien kan bli den mest fremgangsrike noensinne

skriver Bertelsmann-sjef Thomas Rabe ifølge BBC