Patriarkatet faller: – Det prates altfor lite om feminisme i norske podcaster

Marta Breen og Anette Garpestad synes fremdeles feminismen får for lite plass i podcast-verdenen. Det har de gjort noe med.

Estimert lesetid 2min
Portrett av Anette Garpestad og Marta Breen
Anette Garpestad og Marta Breen lanserer podcasten Patriarkatet faller. (Foto: Guri Pfeifer)

I dag lanserer Marta Breen og litterær agent Anette Garpestad podcasten Patriarkatet faller. Podcasten skal bestå av samtaler mellom dem, der feminisme står i sentrum.

Patriarkatet faller utkommer i åtte episoder, og lages i samarbeid med Cappelen Damm. Nye episoder slippes hver fredag fremover.

Hør første episode her!

– Det prates for lite om feminisme

Den prisbelønte forfatteren Marta Breen har reist rundt i verden i åresvis og holdt foredrag om feminisme. Makkeren Anette Garpestad, også kjent som Bokdama på Twitter og Instagram, jobber som litterær agent i Cappelen Damm. Selv beskriver Breen og Garpestad Patriarkatet faller som «en podcast full av håp».

– Vi er begge over gjennomsnittlig interessert i feminisme og kvinnehistorie, og snakker ofte med hverandre om dette på privaten, forteller Breen.

– Det slo oss at det blir pratet altfor lite om feminisme i norske podcaster. For oss er dette et drømmeprosjekt, og vi gleder oss til de kommende innspillingene.

De håper podcasten vil treffe bredt.

– Både hos dem som allerede definerer seg som feminister, men også folk som bare er nysgjerrige og vil lære mer, sier Breen. 

Skandinavisk feminisme

8. mars i år ga Marta Breen ut boka Hvordan bli (en skandinavisk) feminist, en håndbok som samler trådene i noen av likestillingsdebattene hun har deltatt i det siste tiåret. Hun oppklarer myter og misforståelser rundt feminisme, og oppsummerer hovedbudskapet fra sine tidligere tekster.

Samtidig gir hun leseren noen slagkraftige tips til hvordan man kan oppnå mest mulig likestilling i livet og i kjærligheten. For det går veien, skal vi tro forfatteren.

– Faller patriarkatet? Når??

– Å ja, vi er veldig optimistiske på det området. Feminismen har allerede endret på svært mye urett det siste århundret, så dette går nok veien. La oss bare gi det noen tiår til.