Oppklaring av mysteriet om min forlagstilknytning

Dokumentar og samfunnOppklaring av mysteriet om min forlagstilknytning

De siste månedene har som kjent vært uvanlig turbulente innen norsk forlagsverden, med personskifter i flere forlag. Jeg vil herved oppklare mysteriet om min forlagstilknytning.

Estimert lesetid 5min

Forleden uke nådde forlagsturbulensen en foreløpig kulminasjon (og forsiden på Dagens Næringsliv) med nyheten om at en av Norges aller mest fremgangsrike krimforfattere, Jørn Lier Horst, forlater Gyldendal for å gå inn både som forfatter og medeier i Petter Stordalens ambisiøse nye forlag Capitana. Noen flere kjente forfattere har bekjentgjort at de skifter forlag i ulike retninger.

Tatt i betraktning at min mangeårige og høyt verdsatte redaktør Anne Fløtaker nå går fra Cappelen Damm til Capitana, og at Jørn Lier Horst er en god venn som jeg hadde felles boklansering med i fjor høst, har jeg forståelse for at det har oppstått rykter og spekulasjoner om at jeg er i ferd med å melde overgang dit. Ut fra mottatte henvendelser og spørsmål synes min forlagstilknytning å ha blitt et lite mysterium for mange i Bok-Norge. Jeg benytter herved anledningen til å oppklare dette mysteriet – og til å begrunne min valgte løsning.

Jeg har de siste elleve årene alene eller sammen med andre stått som forfatter av 21 bøker. Den første kom på Cappelen og alle de senere på Cappelen Damm. Jeg kom dit som en ukjent, ny forfatter med et beskjedent førsteopplag, men har gjennom 2010-tallet vært en av forfatterne som årlig omsettes for mange millioner, og ser ut til å ende ganske høyt oppe på listen over forlagets bestselgende forfattere i tiåret. Økonomien i mitt forfatterskap har jeg dermed ikke trengt å bekymre meg for. Det avgjørende for min forlagstilknytning har vært kvaliteten på den redaksjonelle oppfølgingen og menneskene jeg har jobbet med, sammen med bredden og kvaliteten på boktilbudet som inntektene fra mitt forfatterskap har bidratt til. Når jeg har sagt nei til alle tilbud fra andre forlag, er det fordi jeg på begge disse punktene så langt har vært svært fornøyd med Cappelen Damm.

Det har vært og er min vurdering at det Cappelen Damm som har utgitt mine nyeste bøker i 2017–18, er et klart bedre fungerende forlag enn det Cappelen som utga min debutbok i 2007. Alle forfattere som har utgitt et tyvetall bøker på ett forlag, vil ha opplevd noen større og mindre skuffelser der. Alt i alt er jeg likevel svært godt fornøyd med oppfølgingen jeg får både redaksjonelt og hva angår markedsføring og salg til innland og utland. Blant ansatte og forfatterkolleger i Cappelen Damm har jeg i dag mange gode venner, og det er ingen der jeg har noen slags problemer med å arbeide sammen med. Alt i alt er jeg også svært godt fornøyd med bredden og kvaliteten i forlagets bokproduksjon, både på sakprosa og skjønnlitteratur.

Mennesker kan også innen bokbransjen raskt skifte posisjoner i våre dager; og forlag kan endre seg tilsvarende raskt i takt med det og med eiernes prioriteringer. Ut fra det skal jeg ikke utelukke at det i fremtiden kan oppstå en situasjon hvor jeg, ut fra en samlet vurdering av de to punktene nevnt over, vil velge å utgi noen eller alle av mine bøker på et annet forlag enn Cappelen Damm. Her og nå foreligger det imidlertid ikke noen slik situasjon. Min kommende roman vil utkomme som planlagt på Cappelen Damm, og mine pågående sakprosaprosjekter der vil også bli fullført som planlagt. Dersom noen påstår at jeg i 2018 vil utkomme med bøker på noe annet forlag, eller at jeg har tatt en beslutning om å utgi noen av de kommende årenes bøker utenfor Cappelen Damm, tar de feil – eller taler usant.

Etter denne avklaringen av det aktuelle spørsmålet om min forlagstilknytning er det på sin plass at jeg her benytter anledningen til å rette en stor takk til min avtroppende redaktør Anne Fløtaker. Som forlagssjef først for skjønnlitteratur og så for krimlitteratur har hun hele tiden gjort en formidabel og helhjertet innsats for Cappelen Damm. Jeg har flere ganger sagt at jeg anser henne for Norges beste forlagsredaktør i klassen for skjønnlitteratur, og mener fortsatt det. Anne er svært kunnskapsrik og meningssterk, men samtidig alltid konstruktiv og forståelsesfull redaktør. Hun har vært av uvurderlig betydning for utviklingen av mitt skjønnlitterære forfatterskap gjennom de siste åtte årene, og har samtidig blitt en nær og høyt verdsatt venn. Jeg beklager sterkt at våre litterære veier nå skilles, men vil samtidig uttrykke forståelse for hennes beslutning om å si ja til en spennende ny lederstilling hos Capitana, og ønske henne lykke til med nye muligheter og utfordringer der. Anne og jeg forblir like gode venner som vi har vært, selv om vårt litterære samarbeid nå opphører.

Avslutningsvis nevnt setter jeg stor pris på at Anne har sagt seg villig til å fortsette sitt redaktørarbeid for meg og min nye roman frem til hennes engasjement i Cappelen Damm opphører ved utgangen av mars. Dette innebærer at hun vil få lest og kommentert hele manuset. Min nye redaktør vil komme til et dekket bord i april, og roman nummer åtte i serien med K2 og Patricia vil utkomme som planlagt rundt 20. august 2018 – på Cappelen Damm forlag.