Glad i popmusikk? Boken POP er den fullstendige historien om popmusikken og om skaperne av den – med spilleliste!

Dokumentar og samfunnMusikkGlad i popmusikk? Boken POP er den fullstendige historien om popmusikken og om skaperne av den – med spilleliste!

Boken «POP» er en historie kronologisk fortalt om popmusikken og om skaperne av den. Audun Molde forteller om de folkekjære underholderne, og om de som gjorde popmusikk til en kunstform.

Estimert lesetid 3min

NB! Denne artikkelen er fra 2018.

POP. En historie er en fortelling om immigrasjon, slavehandel, urbanisering, kriger og revolusjoner. Om segregering, klasseskiller, kjønnsforskjeller, religion, rase, smak, rikdom og fattigdom, høyt og lavt. Om de folkekjære underholderne, og om de som gjorde popmusikk til en kunstform.

Artist Sondre Lerche sier dette om POP: – En fabelaktig og allsidig reise gjennom popmusikkens utømmelige historie, som lett på tå tar leseren gjennom flere lag av kulturelle, teknologiske og kommersielle fenomener – i realtime.

Spillelister fra tre perioder


I forbindelse med lanseringen av boka presenterer forfatter Audun Molde, i samarbeid med musikkstrømmetjenesten TIDAL, tre ulike spillelister med høydepunkter fra platebransjens analoge pionértid på 1890-tallet til den digitale pionértida vi lever i nå.

For hver spilleliste kan du lese et utdrag fra boka med et overblikk over tidsrommet da sangene ble til. I boka kan du lese mer om sangene, artistene, låtskriverne, produsentene og historien bak dem. Her er første del, om perioden 1877-1947.

Her er andre del, med 100 sanger fra perioden 1948 til 1982. 

Og her er tredje og siste del, med sanger fra perioden 1983 til 2018.

Om popmusikken og om skaperne av den


Molde forteller om innovatører og oppfinnere. Om rebeller og tradisjonsbærere. Om utviklingen og opprinnelsen til de ulike sjangrene, fra vårt århundre og helt tilbake til den industrielle revolusjon. Om visjonære idéer og lykkelige tilfeldigheter. Om inspirasjon og om hvordan kulturuttrykk ofte finner helt uventede veier.POP er en historie kronologisk fortalt i real time om popmusikken og om skaperne av den; fagfolk, arbeidsfolk, forretningsfolk, kolleger, rivaler, håndverkere, kunstnere, stjerner, ikoner. Kvinner og menn som har skrevet, produsert, sunget, spilt og solgt sanger som har påvirket mennesker over hele verden.

Audun Molde
Forfatter og musikkviter Audun Molde er aktuell med boken POP – en historie.

Foreleser om musikkbransjen


Forfatter av boken, Audun Molde er musikkviter, og har lang erfaring med talentutvikling for musikere, låtskrivere og artister. Han er Cand.Philol. med musikkvitenskap hovedfag fra UiO, og han foreleser om musikkbransjen på BI-studiet Kultur og ledelse. Han har også vært tilknyttet Norges Musikkhøgskole.

Molde har skrevet flere bøker om musikk, blant annet den kritikerroste bestselgeren WOW! Populærmusikkens historie. Han er en ofte brukt mediekommentator i aktuelle saker om musikk, musikkbransjen og de kreative næringene. Han holder foredrag, og har intervjuet en lang rekke kjente musikere og artister i scene-samtaler om musikk og karriere.