Magnus Carlsen er som en gnom!

Dokumentar og samfunnMagnus Carlsen er som en gnom!
Estimert lesetid 3min
Magnus Carlsen
Illustrasjon fra omslaget



HVA ER DET MED MAGNUS?

«Magnus er som en gnom. Men en attraktiv én. Han er et godt, underjordisk spøkelse. Jeg liker ham. Han er en fin fyr og en god sjakkspiller. Han er mystisk. Alltid mystisk.»

Tidligere verdensmester i sjakk, taperen fra Reykjavik, den aldrende Boris Spasskij sa dette til NRK under VM i Sotsji i november. Et favorittsitat, for meg den mest presise oppsummeringen noen har gitt av Norges nye yndling!

For han har noe som ingen av konkurrentene har. Noe som gjør ham unik. Noe mer enn at han to år gammel kunne legge puslespill med femti brikker eller at han før han fylte tre kunne ramse opp alle kjente bilmerker i verden.

Noe mer! Noe han ikke kan forklare selv. En tilstand der han opplever en spesiell harmoni mellom brikkene, en flyt som jeg kaller «å være i bobla», som strengt tatt har lite med sjakklige kvaliteter å gjøre, selv om disse selvfølgelig er til stede i rikt monn.

Det kan innvendes at sjakk bare er et spill, en harmløs lek med brikker. Men selv om sjakk bare utgjør en bitteliten og ubetydelig del av menneskelig aktivitet, fører prestasjonene til Magnus oss til ytterpunktene av hva som er mulig for vår dyreart på akkurat dette området.

Og her kommer der mystiske inn. I alle de store verdensreligionene finnes tradisjoner og læresetninger som hevder at en spesiell type mental og annen aktivitet, under gitte betingelser og med en særlig type kraftanstrengelse, kan få sinnet til å arbeide på et høyere nivå. Evnen ligger latent i enhver person, og handler om å overskride de ordinære grensene for menneskelig ytelse.

Kanskje er heller ikke sjakken så marginal. Rett etter krigen vant forfatteren Hermann Hesse nobelprisen i litteratur med sin roman «Glassperlespillet», spillet som forener all menneskelig vitenskap og kunst i en høyere dimensjon. At han hadde sjakk i tankene illustreres best ved at han lar sin glassperlespillmester hete Knecht (= Knight = Springer = sjakkhest).

Magnus er virkelighetens glassperlespillmester. Og altså en gnom. Det er dette underjordiske spøkelset jeg forsøker å fange i boka «Magnus Carlsen. Portrett av en verdensmester».



Arne Danielsen lanserer 26. januar boken Magnus Carlsen – portrett av en verdensmester hvor han utforsker hvordan og hvorfor den 23-årige Magnus Carlsen nå nevnes i samme åndedrag som legendene Bobby Fischer og Garri Kasparov. Hva er det som gjør Magnus Carlsen så god? Hvordan har han klart å bli historiens sterkeste sjakkspiller? Hva er det som får hundretusener av mennesker verden rundt til å følge et oppgjør som kan vare i dager og uker?
Boka gir leseren et unikt innblikk i Magnus Carlsens oppvekst, liv og karriere.  Med humor og varme formidler forfatteren spennende historier til glede for så vel den drevne sjakkentusiast som til den som aldri har rørt en sjakkbrikke i hele sitt liv