Michelle Obama gir håp til fremtidige generasjoner

BiografierUkategorisertMichelle Obama gir håp til fremtidige generasjoner
Estimert lesetid 3min

Tirsdag ble Michelle Obamas selvbiografi Min historie lansert samtidig over store deler av verden. Den har fått svært stor medieoppmerksomhet, og den ligger an til å bli en av årets store julegave-bøker.

«Reflektert og personlig»


Gro Jørstad Nilsen har anmeldt Min historie i Bergens Tidende. Hun er meget begeistret og gir den fem av seks hjerter. Under tittelen «Reflektert og personlig bok fra USAs tidligere førstedame, Michelle Obama» skriver hun bl.a.:

«Det som gjør ‘Min historie’ god og leseverdig er at Michelle mestrer kunsten i å gjøre personlige erfaringer til noe allment og gjenkjennelig. Det er lite amerikansk patos å finne, og få svulstige vendinger. Dette er en gjennomtenkt og velkomponert bok med noen kraftige følelsesutbrudd i passende situasjoner. For eksempel etter massakren på barneskolen Sandy Hook. Og etter at amerikansk etterretning har drept Osama bin Laden. Ved slike hendelser får vi innblikk bak fasaden i Det hvite hus.

Min historie minner om alt jeg liker ved USA. For eksempel landets fine tradisjon med å gjøre veldedighetsarbeid, og at det er jazzens hjemland. Jeg tror på Michelle Obama når hun skriver at hun ikke liker politikk og ikke kommer til å stille som presidentkandidat.

Synd, for boken overbeviser i hvert fall meg om at hun kunne fått nasjonen tilbake på rett spor.»

Michelle Obama
«Dette er en gjennomtenkt og velkomponert bok» skriver Gro Jørstad Nilsen i dagens BT.

«En levende beskrivelse av en klassereise»


Inger Benzrud i Dagbladet er opptatt av Michelle Obamas minoritetsbakgrunn:

«Det som skiller seg merkbart i Michelle Obamas fortelling er minoritets-perspektivet, det å være pioneren som alltid spør seg selv: er jeg bra nok? Det hever boka over den vanlige hjemme hos-beretningen der en og annen pikant opplysning fra de private sfærer vekker folks nysgjerrighet. Michelle Obamas bok kan også leses som et stykke sosiologi; en levende beskrivelse av en klassereise – nesten mot alle odds.»

«Les boken»


Mari Grydeland i Aftenposten er opptatt av kampen mot fordommer:

«Les boken, om ikke annet for å minne deg selv på at det ikke alltid har vært hakkende galt i USA. Obama minner oss på at ingen kamper mot fordommer er vunnet for godt, og at forandring skjer sakte, men ikke av seg selv.»

«Sjarmerende og morsom»


Også Guri Hjeltnes i NRK.no er meget begeistret. Hun mener at «boken er lett å lese og velskrevet, her har god profesjonell hjelp vært med, og her er oneliners, morsomme kommentarer og retoriske passasjer som ganske sikkert vil treffe et stort og velvillig publikum. (…)

Og det er en svir å lese partiene der hun omtaler Barack Obamas etterfølger, president Donald Trumps handlemåte overfor kvinner og nedlatende måte å omtale kvinner på – som det berømte opptaket med Trumps breiale replikk «Grab them by the pussy. You can do anything». Hun understreker at hun helt fra barndommen har lært at det er viktig å ta til motmæle mot bøller. Og slik utmyntet hun en kveld: «When they go low, we go high».