Alle kjønner meg, ingen forstår meg! – Ti eksempler på forkjønning med fotnoter

Dokumentar og samfunnAlle kjønner meg, ingen forstår meg! – Ti eksempler på forkjønning med fotnoter
Estimert lesetid 5min

1 – Jeg er en mann
Det har jeg skrevet før. Avslutningsteksten i debutboka mi Alt jeg skriver er sant heter Jeg er en mann1. Bloggen min heter Lindkvists logg. Undertittelen er: Jeg er en mann. Alt jeg skriver er sant2. Å være mann er nøytralt. En mannlig forfatter sa til meg at språket er nøytralt. Jeg var 23 år og protesterte. Han sa at jeg ville forstå det når jeg ble eldre. Å være mann er nøytralt. Språket er nøytralt. Men å være kvinne er ikke nøytralt. Å være kvinne er å være kvinne og det er å være kjønn og å være kjønn er å være skjønn.

2 – Jeg er en kvinne
Sukk hjerte, men brist ikke, du har en brystholder, den passer ikke. Ditt blod renner mellom dine lyster og du kan alltids holde pusten. La-di-da, la-di-da-la-di-da. Du kan også synge, hvis du kan synge. Stemmerett fikk du for hundre år siden. Tenk det, Hedda!

Eksempel Henrik Ibsen

Sterke kvinneskikkelser: Det er lerkefuglen Nora. Og Hedda Gabler som tok livet av seg.

3 – Jeg er en mann
På facebook er jeg mann. Det begynte som en aksjon til støtte for transseksuelle. En oppfordring om å skifte kjønn på facebook. Aksjonen varte en måned. Mens jeg var kvinne fikk jeg reklame om slanking, slanking og mer slanking. Da jeg ble mann fikk jeg reklame for kredittkort, bensin og overvåking! ”Vet du hvor din kone er akkurat nå?”

Eksempel Henrik Ibsen

Norsklæreren min sa: Ibsen er ikke feminist.

4 – Jeg er et menneske.
Jeg leser filosofi. Jeg leser teori. Jeg leser essay. Jeg har sko med snøring. Jeg har bukser og jakke. Jeg tenker altså er jeg et menneske.3

Eksempel Elfriede Jelinek4

hvis noen opplever en skjebne, så ikke her.
hvis noen har en skjebne, så er det en mann. hvis noen får en skjebne så er det en kvinne.5


5 – Språk
Per kysser Kari. Per er subjekt. Kari er objekt. Dette lærte jeg da jeg tok forprøven i språk og fonetikk.

Eksempel Martina Lowden6

Jag blir ingen Parlandsk Amy eller Oswaldsk Hannelore eller Agajevsk Sonja eller Cartarescusk Gina eller Houellebecqsk Valerie eller Zostjenkosk Liza eller Gyllenstensk Lucy eller Nabokovsk Lolita eller Doylesk Irene eller Zolask Nana eller Kunderansk Teresa eller Sandsk Sylvia eller Bretonsk Nadja eller Queneausk Zazie eller Ibsensk Solvejg eller Viansk Chloé eller Tjechovsk Nadezjda.

Jag kan inte. Jag vill inte. Jag är min roman, inte din.

6 – Eksemplets makt
Kan en kvinnekropp være et eksempel på et menneske, eller er hun alltid et eksempel på en kvinne? Korrekt sitert ingress fra en sak på Kilden, informasjonssenter for kjønnsforskning 14.10.20137

Eksempel Virginia Woolf

Den kvinnelige forfatter er ikke lenger bitter. Hun er ikke lenger sint. Hun skriver ikke for å kjempe og protestere. Vi nærmer oss – selv om vi ennå ikke har nådd dit – en tid da bøkene hennes ikke, eller bare i liten grad, vil påvirkes av uvedkommende forhold. Hun vil bli i stand til å konsentrere seg om sin visjon uten forstyrrelser utenfra. Det å kunne distansere seg, som før var forbeholdt de geniale og originale, begynner først nå å bli mulig for vanlige kvinner. Derfor er en gjennomsnittlig roman skrevet av en kvinne langt mer seriøs og langt mer interessant i dag enn den var for hundre, eller sågar femti, år siden.” 8

Tenk da hvordan den vil være om 85 år!

7 – Den mannlige forfatteren
som sa at språket er nøytralt er hvit, vestlig, heterofil, mann på førti pluss (nå er han forresten 60+).

Eksempel Martina Lowden
Read me harder.9

8 – Sex er roten til mye vondt10
Eksempel Elfriede Jelinek

ofte gifter disse kvinnene seg eller de går til grunne på andre måter.11

9 – Kjønn er opphavet til mange
Første spørsmål: Blir det gutt eller jente?
Eksempel på utsagn fra jente (3 år):
Jeg elsker rosa!
Eksempel på utsagn fra mann (50+):
Dette er en hyllest til kvinnen!

10 – Hen
Hva har hen sagt? Ikke latterliggjør svenskene. Ikke latterliggjør hen. Om hundre år har hen rett. Akkurat som stemmeretten for kvinnene.12

 

Denne teksten har stått på trykk i tidsskriftet Riss (nr 2 – 2013) og forfatteren leste en forkortet versjon under PULF no2 (1. juni 2016).

Fotnoter: 

1 Jeg er en mann. Jeg er nøytral. Jeg snakker sant. Jeg lyver aldri. Jeg er objektiv. Jeg er en mann. Jeg kan skrive. Jeg har utdannelse. Jeg har leilighet. Jeg har lappen. Jeg er en mann. Jeg kan løpe. Jeg synes kvinner er vakre. Jeg kan snakke. Jeg liker å pule. Jeg er en mann. Jeg kan lese. Jeg er intelligent. Jeg er klok. Jeg får lett orgasme. Jeg er en mann. Jeg kan lage mat. Jeg kan smile. Jeg vet hva kvinner liker. Jeg betaler regninger. Jeg er en mann. Jeg liker menn. Jeg liker å pynte meg. Jeg har høy sosial intelligens. Jeg har tredve skjørt. Jeg er en mann. Jeg bruker sminke. Jeg har hull i ørene. Jeg er empatisk. Jeg har en vagina. Jeg er en mann.

2 www.ellisivlindkvist.blogspot.no

3 Read me harder. (Martina Lowden)

4 Elfriede Jelinek fikk nobelprisen i 2004. Det var mange som mente det var ufortjent. Og at om man fortsatte å gi prisen til ”slike” ville prisen tape anseelse.

5 Elfriede Jelinek – fra Elskerinnene, roman Østerrike 1976. På norsk i 2006, oversatt av Elisabeth Beanca Halvorsen, Gyldendal.

6 Martina Lowden, svensk forfatter, født i 1983, brakdebuterte i 2006 med romanen Allt, som det her siteres fra. Romanen fikk flere priser; både Borås Tidnings debutantpris og Katapultprisen for beste debut.

7 http://kilden.forskningsradet.no/c16880/artikkel/vis.html?tid=85939

8 Det sa Virginia Woolf i essayet Kvinner og litteratur basert på en forelesning hun holdt i 1928.

9 Martina Lowden – Allt (svensk roman fra 2006) Modernista.

10 Og mye godt.

11 Også fra Elskerinnene.

12 Er hen for deg gresk? Det er det ikke, det er svensk. Les mer for eksempel her: https://sv.wikipedia.org/wiki/Hen