Hvor er kvinnene?

Dokumentar og samfunnHvor er kvinnene?
Estimert lesetid 3min

Ifølge Maktutredningen innehar menn 84 prosent av eliteposisjonene. Styrene sliter med å følge opp den lovpålagte kvinneandelen på 40 prosent. Mange sier at kvinner ikke vil. At de sier nei til styrer og verv. Hva er det kvinner gjør isteden? Hvorfor kommer ikke kvinner noen vei?

Fordi de barberer leggene. Fordi de ammer. Fordi de er gravide. Fordi de føder. Fordi de shopper. Fordi de prøver klær. Fordi de vasker klær. Fordi de skifter klær. Fordi de passer barna. Fordi de henter barna. Fordi de steller til jul. Fordi de kjøper julegaver til familien, svigerfamilien og alle barna. Fordi de besøker tante på sykehjemmet. Fordi de baker kaker til korpslotteriet. Fordi de kjører guttungen på fotballtreninga. Fordi de selger lodd for idrettslaget. Fordi de går på foreldremøtet. Fordi de støvsuger. Ford

i de lakkerer neglene. Fordi de rydder i boden. Fordi de pusser opp kjøkkenet. Fordi de arrangerer 30 års dag og for mannen sin. Fordi de planter blomster i hagen. Fordi de strikker lester til nevøene og niesene. Fordi de lager barneselskap. Fordi de skriver julekort. Fordi de sender ut takkekort etter konfirmasjonen. Fordi de tar seg av begravelsen. Fordi de besøker svigermor på gamlehjemmet. Fordi de sminker seg. Fordi de går til frisøren. Fordi de blir med jentungen på ballettreningen. Fordi de henter guttungen etter bandøvinga. Fordi de bretter sammen klærne og legger dem på plass. Fordi de stryker klærne. Fordi de planlegger sommerferien og bestiller tur. Fordi de organiserer familien og er det sosiale limet. Fordi de kjøper ny maskara. Fordi de barberer armhulene og bikinilinjen. Fordi de trener, går på diett og passer vekten. Fordi de baker kaker til barneselskapet, arrangerer leker og bør ikke guttungen få ny bukse, dessuten må skjorta hans repareres. Fordi de sender klær på rens og kjøper nye puter til salongen i stua. Fordi de pusser opp badet og soverommet. Fordi de ommøblerer. Fordi de drar til Ikea. Fordi de lager smykker. Fordi de hekler sjal. Fordi de planlegger innkjøp, gjør innkjøp og lager mat. Fordi de tror de er likestilte og frigjorte og slett ikke undertrykte. Fordi de tror at dette livet har jeg valgt selv, det er jo så fantastisk å få lov å gå hjemme med barn. Og jeg vil gjerne se fin ut ikke sant?

 

Denne teksten har tidligere stått på trykk i Klassekampen