Jakten på Dr. Død

Dokumentar og samfunnHistorieJakten på Dr. Død
Estimert lesetid 3min
den evige nazist forside


Dette er historien om den høyvokste og stilige østerrikske legen Aribert Ferdinand Heim. Som Josef Mengele, var Heim konsentrasjonsleirlege. Ifølge vitnemålene drepte Heim jødiske fanger på operasjonsbordet, skar av hodene på dem og brukte hodeskallene som pynt på kontorpulten sin. I den kortvarige perioden Heim var lege i leiren Mauthausen i Østerrike, ble ca 8000 mennesker myrdet.

Mens dødsengelen og konsentrasjonsleirlegen Josef Mengele kom seg til Sør-Amerika ved hjelp av et falskt navn, der han døde ulykkelig av slag på en svømmetur i 1979, så fortsatte Heim som lege i det sørlige Vest-Tyskland med gode skussmål etter andre verdenskrig.

Hvordan er det mulig? Hvordan kan man leve uoppdaget og ustraffet i så lang tid?

den-evige-nazist-forside
Nicholas Kulish og Souad Mekhennet har skrevet bok om jakten på Aribert Ferdinand Heim, også kjent som Dr. Død.

Heim var ikke blant arkitektene for Holocaust, men en av de titusener som tjenestegjorde i konsentrasjonsleirene. Etter hvert, som tiårene gikk og de fleste havnet i galgen, vokste Heims betydning som krigsforbryter.

På 1960-tallet ble han erklært som verdens mest ettersøkte naziforbryter. Imens arbeidet Heim som lege ved sykehuset i Heidelberg i den sørlige delen av Tyskland, senere i Baden-Baden. Like etter krigen hadde han giftet seg, og fått to sønner.

Men garnet begynte å snøre seg rundt Heim, arrestordre ble utsendt, så en dag i 1963 var han bare borte.  Var han dratt samme vei til Sør-Amerika, som Mengele hadde gjort nesten 20 år før ham?

Konverterte til Islam

Året var blitt 1977, og Simon Wiesenthal offentliggjorde 43 navn på ettersøkte nazister som oppholdt seg i Midt-Østen, etter han fikk avspilt et lydopptak av Heims stemme, som beviste at Aribert Ferdinand Heim levde.

Heim levde i Kairo i Egypt under navnet Tarek Hussein Farid og hadde konvertert til islam. Nazijegerne hadde nok av beviser, men hvor eksakt var Heim? Heim var uhyre forsiktig.

Det er mulig jakten på nazikrigsforbrytere har vært mangelfull. Man fortsatte å lete etter Heim selv etter at han var død, men det har vært en jakt som har lagt grunnlaget for en verdig modell, nemlig modellen for ettersøking av krigsforbrytere som det internasjonale krigstribunal bygger på. Berømte menn som Simon Wiesenthal har etterlatt seg en arv som går utover jakten på de ansvarlige for Holocaust. De har skapt en ny standard for rettferdighet.

Du som er interessert og ønsker å vite historien videre, les den meget godt skrevne boken om jakten på dr. Heim. Her er en filmsnutt om boka laget av det amerikanske forlaget, som viser de sjeldne fotografiene av Heim, mellom annet.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=r-hhUqcIMHA[/youtube]