Husker du «Rakkerungene»?

Dokumentar og samfunnHistorieHusker du «Rakkerungene»?
Estimert lesetid 3min

Husker du serien «Rakkerungene» (The Rascals), som moret barn og voksne på 80-tallet her til lands? Serien, sendt på NRK i beste lørdagsbarnetv-tid, ble produsert i USA så tidlig som i 1920- og 30-årene, men hadde langt fra gått ut på dato da den ble introdusert for norske seere 50-60-år senere. I nyere tid er det spilt inn en tilsvarende serie med de samme karakterene. Dessverre bekrefter den at man ikke skal tøyse med klassikere.

rakkerungene5
Fra venstre: Hunden Pete the Pup, Dorothy, Chubby, Darla, Spanky, Alfalfa og Stymie

Minnene om denne populære og lattervekkende serien dukket opp hos undertegnede i forbindelse med lesning av pedagogikkprofessor Stein Erik Ulvunds nye foreldreskapsbok, Rakkerunger og englebarn. Uten sammenligning for øvrig, inspirerte Ulvunds bok meg til å google «Rakkerungene». En stakket stund ga jeg meg nostalgien i vold og lot meg more over gjensynet med disse gøyale barna og deres utrolige påfunn gjennom filmsnutter på youtube. Dermed kom jeg også over historien om barnestjernenes endelikt. Den viste seg å være svært så sørgelig. Flere av dem ble tidlig «englebarn», for å si det sånn.. Selv bikkja, Pete the Pup, led en brå og alt for tidlig død! Men de rakk å gjøre en varig innsats i humorens tjeneste – til stor glede både for sine samtidige og for senere generasjoner over store deler av verden. På vegne av vanvittig mange takker jeg ydmykt for det!

rakkerunger

For spesielt interesserte vil jeg gjerne redegjøre for de talentfulle barnestjernenes triste skjebner. Det er da naturlig å begynne med Alfaalfa (Carl Switzer), som med sin rolletolkning og spesielle hårsveis ble gjengens frontfigur. 31 år gammel ble han skutt.

alfalfa-hairstyle
Alfalfa med sin karakteristiske hårsveis
negergutt the rascals
Matthew Beard alias Stymie

Den sterkt overvektige Chubby (Norman Schaney), stakkar, døde av komplikasjoner etter en operasjon da han var 22. Froggy (William Robert Laughline) ble drept i motorsykkelulykke, kun 16 år gammel. Buckwheat (William Thomas) rakk å bli 49 år før han døde av et hjerteattak og Darla Hood, gjengens «leading lady», fikk hepatitt og døde 47 år gammel.  Lille, søte Stymie (Matthew Beard) døde av slag 56 år gammel – etter et liv med stoff og kriminalitet. Scotty Becket døde etter et heftig slagsmål i sitt 38. år, mens Wheezer (Robert Hutschins) ble drept i en flyulykke bare 19 år gammel. Michey Daniels omkom i en ulykke i Australia da han var 56, etter å ha tilstrebet en ordinær og anonym tilværelse, mens Breezy Brisbane (Kenadall McComras) ble gjengens eldste og holdt ut til han var 64 før  han begikk selvmord. Som nevnt døde den sjarmerende hunden Pete the Pup brått i ung alder, etter å ha blitt forgiftet av en ukjent.

Rakkerungene4

I disse tider der TV-programmer som Norske talenter og Idol hevdes å utnytte barna som strømmer til på en kynisk måte,  kan man kanskje konkludere med at det å bli barnestjerne ikke nødvendigvis er noe å trakte etter?

Her kan du uansett få et gjensyn med den pussige gjengen:
Little Rascals’ Greatest Hits – Part 1.
Little Rascals` Greatest Hits – Part 2.

Og her er litt mer om deres (van)skjebne:
What ever Happened to the Little Rascals?

Rakkerungene

Les gjerne mer om The Rascals og andre barnestjerner og idoler som døde alt for tidlig her.

Ordbok
1. Rascal = kjeltring, slyngel
2. Rakker = kjeltring, skurk, fanden (fy til rakker’n), bøddelmedhjelper (en som utfører skittent og foraktelig arbeid)
3. Rakkerunge = uskikkelig unge