Glutenintolerante i alle land, foren dere!

Dokumentar og samfunnGlutenintolerante i alle land, foren dere!
Estimert lesetid 4min

MUFFENS PÅ TRYKK
Så kom omsider det lenge etterlengtede tegneserie-eposet Muffens fra trykkeriet. Karstein Volle har tegnet, for å si det mildt, og jeg har levert tekst. Det er blitt 100+ sider med glad-dystopier inspirert av Bradbury, Lovecraft og åttitallsaction på moviebox. Hvit mannlig angst på sitt hviteste, engsteligste og mest guttete. Nå gleder vi oss til at flere får lese det. Slippefest på Robinet i Oslo onsdag denne uka. Når du leser dette, har det antakelig vært. Hvis du ikke var der, skulle du forhåpentlig ha vært det. Og neste helg lanserer vi den finske versjonen (Vinossa, som betyr noe sånt som «skakt» og «rart», sannsynligvis er det også en omskrivning for «homofil») på Tamperefestivalen og i Helsinki.

Forfatterne på Krimfestivalen

KRIM 1
Krimfestivalen har vært. Jo Nesbø fikk en ærespris, og jeg fikk ælja meg inn på et bilde med nesten alle krimforfatterne i hele verden:

KRIM 2
Fordi jeg er vagt krimrelatert – og litt fordi norsk presse lurer på hvordan det føles å ikke være med i et tv-program – har jeg blitt intervjuet av flere aviser oppunder påske, og tre ganger blitt spurt om hvorfor vi nordmenn leser så mye påskekrim. Det begynner å ane meg hvordan det kjennes å være Nils Nordberg.

Knut Nærum-teater på engelsk

KRIM 3
Krimkonserten Stemmen fra oven, med Nordic Voices på seksstemt sang og meg på opplesing av nyskrevet påskemysterium nærmer seg. I Kulturkirken Jakob i Oslo. Fortsatt noen billetter igjen til de fire forestillingene torsdag 17. og fredag 18. mars.

KRIM 4
Mitt ungdomsverk Mord over en lav sko, senere skrevet om og oversatt til engelsk (Murder Afoot!) har hatt sin engelske premiere med amatørensemblet Thame Players. Aner ikke hvordan det gikk, men her er et bilde fra prøvene.

GLUTENFRITT
Denne gangen måtte jeg ta fly til og fra Bergen. Kom til Flesland på hjemveien og var sulten. Stanset ved disken til La Baguette. Baguette med reker er dyrest. Den koster nittifire kroner, men søren heller.

Har dere baguetter med glutenfritt brød?
Vent litt, så skal vi se etter.
(vente)
Ja, det har vi.
Da kan jeg få en med reker.
Vil du ha egg også?
Ja takk. Og en Bonaqua, gul.
Det blir hundreogførtifire kroner.
(wow)
(seks kroner ekstra for glutenfritt brød, tretten for ekstra egg)
Det tar tre–fire minutter.
Det går bra.
(vente)
(vente)
(vente)
Får du hjelp?
Jeg har betalt for en baguett, og så ble det stille.
Okei.
(vente)
Unnskyld, jeg betalte for en glutenfri baguette, er den fortsatt i kjømda?
Jeg skal se etter.
(vente)
(vente)
(Baguettemann kommer tilbake med bakverk med reker og egg på tallerken.)
Det var en glutenfri baguette med reker og egg.
Takk.
(Mann snur og forsvinner før jeg får fortalt ham at dette rent teknisk er et rundstykke, og at jeg har betalt mer enn for en vanlig baguette, for en ting som er halvparten så stor. Så hvis noen fortsatt undres over at flybillettene er så billige, så er det fordi de er subsidiert av glutenintolerante.)

OG ELLERS DENNE UKA

Torsdag: Rivertonprisen 2015 deles ut.
Torsdag: Mitt tredje foredrag på Nasjonalbiblioteket, denne gang om Gateavisa og den norske tegneserieundergrunnen på 1970-tallet.
Lørdag: Valentinerne fremfører Et hundeliv (og litt til) på Rockefeller.

*


SETT

Hail, Caesar! (kino)
Coen-brødrene light. Gikk ut av salen med uklaskede lår. Strøken Hollywood-nostalgi som i Barton Fink, lett og surrete humor som i Burn After Reading. Og nydelig fotografert av Roger Deakins.

VÆRT PÅ

Midnight Choir (konsert, Rockefeller)
Svære greier. Svære låter, stor stemme, gitarer som twanger herfra til Kentucky og vonde følelser på sitt vakreste. Håper de fortsetter sammen.

LEST

Herman Berthelsen: Sirkus i Norge. Gjøglernes og sirkusenes historie
Svar på alt du noensinne har lurt på om gjøglernes og sirkusenes historie i Norge. Og mer. Men hvis du har lurt på alt du får svar på her, er det noe i veien med deg.

Norges styggeste platecover
Man må bare bli glad i disse menneskene som syntes de tok seg godt ut på omslaget sitt. Og lettet over ikke å ha havnet i boka selv.

*

Knut Nærum : Harpo Marx
Ikke helt selfie. Mennesker jeg har fått beskjed om at jeg ligner, del 9: Harpo Marx.

BANDNAVN
Muligens Hooligans
Søt Nedbør
Papp
Dråpesmitte
Mark – de biter!
Release the Cats
Diverse Artister

NAVN
Hvis Vigdis Hjorth hadde en søster som het Dolly, ville det vært ufint av foreldrene.

EN VITS SOM NOEN MÅ HA TENKT PÅ FØR
Da jeg fortalte folk at de ville bli komiker, bare lo de av meg. Vel, nå er det ingen som ler.