Tor Bomann-Larsens bestselgende «Haakon og Maud»-verk tok 20 år å skrive

Dokumentar og samfunnBiografierTor Bomann-Larsens bestselgende «Haakon og Maud»-verk tok 20 år å skrive

I bøkene om Kong Haakon og Dronning Maud får vi en personlige fortelling om et moderne kongerike, fra vaklende selvstendighet i 1905 til veletablert sosialdemokrati i 1957. Vi gir deg oversikten over biografiverket «Haakon og Maud».

Estimert lesetid 7min
Gammelt arkivfoto av Kong Haakon VII og Dronning Maud med lille kronprins Olav på fanget. Fra omslaget til andreboka "Folket" i serien Haakon og Maud.
I «Haakon og Maud» får vi vite, ikke bare hvorfor Norge valgte prins Carl og prinsesse Maud, men også hvorfor de valgte Norge. Her er prins Alexander, fra 1905 kronprins Olav, på fanget til Haakon og Maud. (Foto:Oremandsgaard)

Etter 20 års sammenhengende innsats er biograf Tor Bomann-Larsen nå ute med åttende og siste bind i sitt monumentale kongebiografi-verk «Haakon og Maud».

Kong Haakon og hans tid – et unikt stykke historie

Kongstanken utkom i 2002, og var tittelen på det første bindet om Kong Haakon VII og hans tid. Med det åttende bindet Kongen avslutter forfatteren oktetten.

Haakon ble valgt til konge i en folkeavstemning etter unionsoppløsningen i 1905.

– At han ble valgt er ikke så eksepsjonelt, men at han holder dette kongeriket gående, og beholder sin plass på tronen gjennom revolusjoner og verdenskriger, er en unik både menneskelig og politisk historie, har Tor Bomann-Larsen tidligere uttalt til NRK.

– Grundig, lettlest og til å bli klokere av

Helt siden første bind utkom, har bøkene høstet strålende anmeldelser. Om siste bind Kongen skriver Aftenpostens Gunnar Kagge bl.a. at det er «En verdig slutt på historien om prinsen som ikke ville bli konge. […] Tor Bomann-Larsens verk om Haakon og Maud er grundig, lettlest og til å bli klokere av. Det vil stå som målestokken for fremtidige kongebiografier.»

Kagge tilføyer: «At jeg ønsker meg mer, etter åtte bøker og 4000 sider, er et sikkert tegn på at Bomann-Larsen får det til. Han har levert et kjempeverk som ingen som vil forstå denne delen av norsk historie og monarkiets sterke stilling i Norge, kommer utenom.»

– Gudebenådet penn

VGs Guri Hjeltnes hyller også sisteboka, og karakteriserer hele «Haakon og Maud»-verket som et «majestetisk maraton». Hun skriver bl.a.:

«For en eventyrlig reise Tor Bomann-Larsen har tatt leserne med på! Han har hatt et enestående kildemateriale og turnert det med en gudbenådet penn. Nå er 17 års majestetisk maraton omme. […] Ingen historiker har tidligere akslet seg på å skrive kongehistorie i denne dimensjon, og Bomann-Larsens bøker og mangeårige kildearbeid har stor verdi.»

Dagbladets John Olav Egeland er også svært positiv. Han gir terningkast 5 og skriver: «Tor Bomann-Larsens store fortjeneste er at han så tydelig gir oss hele kongens liv, ikke minst som politisk aktør. […] Effektivt og elegant veksler han mellom det tette portrett og det store politiske panorama. […] Tor Bomann-Larsen har levert norgeshistorie.»

Opplag på 150 000

Med sine samlede 4000 sider er «Haakon og Maud» norsk litteraturhistories største biografiske arbeid, og Europas største kongebiografiske verk. Så langt er bøkene trykket i et samlet opplag på 150 000 eksemplarer.

«Haakon og Maud» blir TV-serie

Snart når «Haakon og Maud»-suksessen også TV-skjermen. Produksjonsselskapet Nordisk film er godt i gang med planleggingen. Serien utvikles i samarbeid med TV2 og får navnet «Vintertronen». Skaperne av serien har selv sagt at de er inspirert av Netflix-hiten «The Crown».

Det planlagte tv-dramaet har et budsjett på rundt 100 millioner kroner og skal etter planen være ferdig i 2022. Det skal produseres av Aage Aaberge, som tidligere har stått bak storfilmer som Kon-Tiki og Den 12. mann.

Hele «Haakon og Maud»-verket består av disse åtte bindene:

Kongstanken – Haakon & Maud I (2002)

Kongstanken utgjør første selvstendige del av beretningen om kong Haakon og dronning Maud. Boken føres frem til året 1896, sommeren da Fridtjof Nansen vendte hjem fra Polhavet i rollen som den oppstandne vikingkonge. Noen uker tidligere hadde prins Carl av Danmark giftet seg med prinsesse Maud av England. Ingen kunne vite at Norge skulle bli deres skjebne.

Folket – Haakon & Maud II (2004)

Det andre selvstendige bindet om Haakon Maud begynner i 1896, da det nygifte paret må forlate sitt drømmeslott Appleton i England og flytte inn som leietagere i København.

En bitter familiestrid ender ni år senere, i 1905, med at prins Carl som ung familiefar blir tilbudt rollen som redningsmann for en liten nasjon på randen av krig, og at han med sin familie flytter til et ubebodd slott i et kongerike hvor de hverken har familie, slekt eller venner. Bare et folk som jubler dem imøte.

Her får vi vite, ikke bare hvorfor Norge valgte prins Carl og prinsesse Maud, men hvorfor de valgte Norge – for seg selv og for sitt eneste barn. Tor Bomann-Larsen ble tildelt Brageprisen 2004 for boken Folket.

Vintertronen – Haakon & Maud III (2006)

I Vintertronen er det ferske monarkiet truet av anarkismens bomber, revolusjonens flammer og høyresidens omfavnelser. Den ferske kongefamilien må lære seg overvintringens kunst, skiløpingens balansegang så vel som parlamentarismens lover. Innflytterne søker tilflukt i vennskapet med nordmannen fremfor noen, polfareren Fridtjof Nansen.

Fortellingen ender dramatisk i året 1913, på randen av første verdenskrig, foran abdikasjonens stup.

Makten – Haakon & Maud IV (2008)

Makten er beretningen om den gamle verdens blodige undergang, om borgerkrigens trusler og om en konge som kom arbeiderklassen i møte.

Tor Bomann-Larsen gir en like medrivende som skarp analytisk fremstilling av kong Haakons møte med klassekampens krav. Et hjemlig politisk drama utspiller seg i en tid da palassene ble stormet i Europa og kongeparets slektninger ble myrdet i Sibir.

Æresordet – Haakon & Maud V (2011)

Den 9. april 1940 ble Norge angrepet. Nazi-Tyskland ble møtt med kanonild og politiske omfavnelser. Det ble en kamp om landets geografi og folkets sjel. I dette spillet var kong Haakon en avgjørende brikke og en aktiv aktør.

Dronning Maud døde ett år før krigen brøt ut i Europa. For første gang får vi innsyn i begivenhetene rundt sykeleiet på et bortgjemt hospital i London. I Æresordet trer kronprins Olav frem i lyset. Ikke bare sikrer han arvefølgen sammen med kronprinsesse Märtha, han viser seg også som en mann med ambisjoner om å påvirke historien. Tronfølgeren blir like viktig som kongen den dagen de står overfor sin vanskeligste avgjørelse. Skal de satse alt og flykte landet. Eller bli hos folket under nazismens fane?

Svaret – Haakon & Maud VI (2013)

Svaret handler om det mørkeste kapitlet i moderne norsk historie.

Dette sjette enkeltstående bindet i serien Haakon og Maud» er i sin helhet viet nasjonens skjebnedrama sommeren og høsten 1940. Mens Tyskland seiret på alle fronter, krøp gode nordmenn til korset og bad om fred og samarbeid med Hitler. Alle idealer sto for fall, regjeringen skulle avsettes, Stortinget krenkes og Grunnloven pulveriseres. 17. mai skulle byttes ut mot 15. juli. Haakon VIIs egne landsmenn bønnfalt kongen om abdikasjon.

Tor Bomann-Larsen skildrer en nasjon i fritt fall og en kongefamilie under umenneskelig press. Mens kong Haakon og kronprins Olav søkte ly for bomberegnet over London, satt kronprinsesse Märtha isolert på et sommerslott utenfor Stockholm. I Oslo arbeidet sterke krefter for å plassere tre år gamle prins Harald på Norges trone.

Hjemlandet – Haakon & Maud VII (2016)

Hjemlandet er beretningen om et lite lands rolle i en krig der verdener forgår og sivilisasjoner styrter i grus. Tor Bomann-Larsen skildrer slaget om vårt eget selvbilde.

Aldri var Haakon VIIs rolle i Norges historie av større betydning enn i de fem årene han befant seg på fremmed jord. Med kongen og hans råd i London, etablerte det seg to alternative regjeringer i Oslo. Begge manglet parlamentarisk fundament. Den ene flyttet inn på Slottet, den andre satt gjemt bak okkupasjonens blendingsgardiner.

Kronprinsen var med sin far og den lovlige regjeringen i det kjempende Storbritannia. På den andre siden av havet etablerte kronprinsesse Märtha et nært forhold til mannen som hadde satt seg fore både å vinne krigen og å sikre freden. President Roosevelt pekte på Norge som et eksempel for verdens folk.

Kongen – Haakon & Maud VIII (2019)

Kongen er verkets avsluttende bind, og behandler tiden fra kong Haakons hjemkomst i 1945 til hans død i 1957. Dette var perioden da kongehuset opplevde sin største triumf og dypeste tragedie.

Med støtte i et stort og ukjent kildemateriale viser Bomann-Larsen hvordan båndene mellom det statsbærende parti og kongehuset ble styrket i de første etterkrigsårene. Den hjemvendte kongens nærmest mytiske stilling i folket fant en overraskende resonans både i kommunistpartiet og i regjeringen Gerhardsen.

Kongen inneholder også et tilbakeblikk på den største kongsgjerning i nyere norsk historie – et liv og et verk som formet vårt blikk på det moderne monarki.