«Mørkt rom» av Helene Imislund

DiktDikt om livet«Mørkt rom» av Helene Imislund

Ukas dikt «Mørkt rom» er hentet fra Helene Imislunds nye diktsamling «Rommenes bok», hvor ulike rom klinger sammen med det som hender der.

Estimert lesetid 1min
Foto av mor og lite barn som ligger i sengen og sover
«Går inn i mørke rom / ligger ved siden av barnet og synger / Soverom, hytterom, lugarer / alltid den samme sangen», skriver Helene Imislund i sitt dikt «Mørkt rom». (Foto: Getty)

Helene Imislund debuterte i 2018 til gode anmeldelser med diktsamlingen Spredte døtre. I 2020 fulgte hun opp med novellesamlingen Alle tings kjerne. Årets diktsamling Rommenes bok er hennes tredje utgivelse. Imislund er utdannet jurist og har tidligere vært redaktør for litteraturfanzinen Mopp.

Rommenes bok følger et barn gjennom de første uklare minnene om et rom – om klasserom, om gjemmesteder og om rom som brenner ned og gjør det av med forestillingen om at alle hus er bygget for evigheten. Senere blir rommene vekselvis åsteder og fristeder.

I Helene Imislunds dikt klinger rommene sammen med det som hender der. Er det mulig å huske en hendelse uten samtidig å minnes rommet rundt?

Mørkt rom

Går inn i mørke rom
ligger ved siden av barnet og synger
Soverom, hytterom, lugarer
alltid den samme sangen

Barnet krabber mot meg
som om det er meg søvnen kommer fra
Og når det er helt lyst: ikke se
lukke øynene, trekke mørket inn i sangen
natten like bestandig som et hus

Se Brynjulf Jung Tjønn lese et dikt fra sin roste samling «Kvit, norsk mann». (Video: Maria Kleppe Vihovde)