Gutten i den stripete pyjamasen

BarnebøkerUngdomsbøkerGutten i den stripete pyjamasen

Siden den irske forfatteren John Boynes roman Gutten i den stripete pyjamasen kom ut for over ti år siden, har den solgt i over 7 millioner eksemplarer verden over, og for lengst rukket å bli en moderne klassiker.

Estimert lesetid 2min

Gutten i den stripete pyjamasen i illustrert utgave

Den kritikerroste suksessromanen er utstyrt med den anerkjente illustratøren Oliver Jeffers to-fargede illustrasjoner. De 37 illustrasjonene kommenterer og utvider historien om gutten Bruno og det han opplever når han måtte flytte til Polen sammen med familien sin i 1942.

På det nye stedet blir Bruno kjent med Shmuel, som bor bak et høyt gjerde. De to blir venner og vennskapet får fatale konsekvenser.

John Boyne: Gutten i den stripete pyjamasen. Illustrert av Oliver Jeffers
Fra den nye, illustrerte utgaven av klassikeren Gutten med den stripete pyjamasen. Illustrasjon: Oliver Jeffers
John Boyne: Gutten i den stripete pyjamasen. Illustrert av Oliver Jeffers
Vennskapet mellom hovedpersonen Bruno og gutten Shmuel på den andre siden av gjerdet får fatale konsekvenser. Illustrasjon: Oliver Jeffers

En moderne klassiker og en filmsuksess

Boken, som har rukket å bli en moderne klassiker, har også blitt en betydelig filmsuksess, produsert av Miramax. Filmen er regissert av Mark Herman. Historien er lagt til en konsentrasjonsleir for jøder under andre verdenskrig, og blir sett gjennom øynene til de to 9 år gamle guttene, altså Bruno og Shmuel. Den ene er sønnen til leirens kommandant, og den andre en jødisk gutt i leiren.

John Boyne – en verdig prisvinner

John Boyne ble født i Irland i 1971. Han er forfatter og bildekunstner, er gift og bor i Dublin. Siden debuten i 2000 har han skrevet ni romaner for voksne, fem for barn og unge, og en novellesamling.

Den suksessrike og produktive irske forfatteren John Boyne. Foto: Chris Close

Gutten i den stripete pyjamasen ble i tillegg til mye annet en Sunday Times og New York Times bestselger, den var i 66 uker den mestselgende boken i Irland, og vant to Irish Book Awards. Boynes øvrige romaner er også prisbelønte og internasjonale bestselgere. Bøkene hans er utgitt i mer enn 45 land.

«Et lite under av en bok»
The Guardian

«Mektig og opprørende (…) en like minnerik inngang til dette temaet som Anne Franks dagbok»
US Today