Fem ungdomsbøker til høstferien

BarnebøkerUngdomsbøkerFem ungdomsbøker til høstferien

Høstferien er perfekt tid til å pakke seg inn i et pledd, lage en kopp kakao og lese en god bok! Vi har samlet fem ungdomsbøker som spenner fra psykologisk high-school thriller til prisvinnende grøss.

Estimert lesetid 3min

1. Vega

Vega er en realistisk og actionfylt dystopi. Etter Energikrigen lever de overlevende menneskene på jorda i byen Nyhåp. 17 år gamle Vega har planene klare for fremtiden. Men denne sommeren blir likevel ikke som forventet. For plutselig eksploderer det. Litt etter litt rakner samfunnet rundt henne.  Restriksjonene strammes inn. Men Myndighetene har kontroll. Eller? En spennende bok som inneholder både romantikk, action og politikk.

2. En av oss lyver

Bok365 trillet terningkast 5 for En av oss lyver, og kaller den en «krim for Skam-generasjonen».  En torsdag ettermiddag må fem elever ved Bayview High School sitte igjen etter skoletid. Simon er en av dem. Han kommer seg aldri ut av klasserommet igjen, men dør før de har sittet tiden ut. Ifølge etterforskningen skyldes ikke dødsfallet noen ulykke. De fire andre elevene mistenkes for å ha noe med dødsfallet å gjøre. Og alle de fire har noe de vil skjule.

En av oss lyver er en spennende historie om familieproblemer, prestasjonsjag, forelskelse og vennskap. En blanding av Pretty Little Liars og Skam i bokform!

3. Ingen ting blir som før

Ingenting blir som før handler om et problematisk forhold mellom to brødre: seksten år gamle Markus og storebroren hans, langeren og småskurken Victor. Markus savner broren og vil gjerne ha kontakt. Men det er ikke så enkelt, Victor er ikke nødvendigvis en man kan stole på.

En lørdag kveld blir Markus med Victor for å levere en bag, og ting går galt. Ingenting blir som før er ikke en actionroman, men en gripende historie om et actionfylt søskenforhold som avsluttes i løpet av en helg hvor det skjer mye nytt i Markus’ liv.

4. Ingen slipper unna

Ingen slipper unna er en løs oppfølger til Ingen sover trygt i natt, grøsseren vant Bokslukerprisen 2019. Det er gått ett år etter at den gale Beate Skym rev ut hjerter på skoleelever i Skymdal for å gjenopplive sin døde sønn. Man skulle tro at livet hadde gått tilbake til det normale i Skymdal, og kanskje har det det – det normale kjipe Skymdal-livet, som Thale vil rømme fra så fort som overhodet mulig. 

Så begynner ting å skje igjen. Noe ordentlig guffent som rammer unge mennesker. Noe skremmer vettet av dem, og ingen skjønner hva som skjer. Hvorfor tør ingen å snakke? Har det noe å gjøre med truslene som rammer jentene på håndballaget til Thales storesøster? Eller kan det være Irja, selveste sjefsmobberen, som står bak? Eller de nye folka fra Oslo, som har starta kafé og vil tjene penger på Skymdals frynsete rykte? 

5. Elven

Elven er anerkjente Anna Fiskes første roman for ungdom, og sikret henne Brageprisen for barne- og ungdomslitteratur. Det er en lavmælt og vakker illustrert roman om de store og små tingene som gjør livet vanskelig for tenåringen Helena. Hun føler at hun bare renner avsted, som vannet under isen i elven hun ser hver dag på vei til skolen. Helena skulle ønske hun kunne ta mer plass. Si hva hun mener. Klare å trøste pappa. Tørre å snakke med Andreas i parallellklassen. En vårdag begynner isen å sprekke opp, og noe dramatisk skjer.