Disse barnebøkene ble mest lånt på biblioteket i fjor

Barn 6-8 årUngdomsbøkerDisse barnebøkene ble mest lånt på biblioteket i fjor

Utlånslistene fra Deichman er her. Vi har tatt en nærmere kikk på hvilke barnebøker som var mest populære på biblioteket i 2020.

Estimert lesetid 5min
2020 ble et strålende biblioteksår, tross pandemikjepper i hjulene til åpningen av det nye biblioteket i Bjørvika. Nå har topplistene for utlån i 2020 på Deichmanske kommet. (Foto: Unsplash)

Biblioteket er ble et enda bedre tilbud til befolkningen i 2020 med det nye bygget i Bjørvika. Spesielt for barn og unge er muligheten til å slange seg i en sofakrok med en bok og låne med seg noen hjem etterpå uvurdelig. Nå har Deichman offentliggjort sin årlige utlånstopp for 2020. Listene har de laget basert på utlån fra alle Deichmans biblioteker i fjor. Her er det mange gode lesetips å hente!

Bøkene er fordelt på 12 kategorier – og du kan se de komplette listene her. Vi har plukket ut noen av høydepunktene i de ulike barne- og ungdomskategoriene.

Hør her ‘a!

I tillegg til å være på utlånstoppen hos Deichman, ble Hør her’a! nominert både til Brageprisen og Bokhandlerprisen i 2020. Romanen skildrer minoritetsmiljøet i Oslo på en helt original og særegen måte, med en skikkelig god dose humor. I boka møter vi Mahmoud som har sommerferie. Han er forberedt på late dager, men sommeren blir snudd på hodet når onkel ji fra Pakistan kommer på besøk, og Mahmoud får i oppgave å guide han rundt. I løpet av sommerferien skal Mahmoud bli stilt overfor store prøvelser både som bror og sønn i en pakistansk familie.

Hva vil folk si

Dette er romanen bak den Oscarnominerte filmen om å vokse opp med innvanderbakgrunn. Vi møter 16 år gamle Nisha som lever et dobbeltliv. Sammen med venner er hun en norsk ungdom, men hjemme hos familien er hun den perfekte pakistanske datteren. Men en dag slår fasaden sprekker, og faren hennes oppdager at hun har smuglet inn sin norske guttekjæreste på rommet. De to verdnene kolliderer og Nisha sendes til familien i Pakistan.

Hvit

En annen debutant som er populær på biblioteket er Silje Hansen Flemmen, som har skrevet den nydelig illustrerte boka Hvit. Den handler om hvilke fantastiske ting vi kan komme til å oppleve om vi bare tør å møte det som er annerledes. I boka møter vi Sky og Skare som er sorteringseksperter. De sorterer dingser: hvite sirkler, hvite trekanter og hvite firkanter i alle varianter. De er nøye, og alle dingsene som ikke passer inn i deres hvite snødekkede verden plasseres rett i ubrukelig-boksen. Men hva skjer når det plutselig dukker opp en mistenkelig, uformelig og merkelig dings full av farge?

Operasjon Radius

Den mest utlånte boka i kategorien skjønnlitteratur for barn er Operasjon Radius. I denne boka får Detektivbyrå nr 2 en personlig sak på bordet. Oliver sin sykker blir stjålet og det viser seg at det er profesjonelle sykkeltyver på ferde. Tiril, Oliver og Åtto sørger for å stikke kjepper i hjulene for tyvene. Radius er navnet på avstanden fra midten av en sirkel og ut til kanten. Tiril, Oliver og Åtto har funnet sirkelen tyvene opererer innenfor. Nå må de bare finne tyvene også.

Gutta i trehuset med 117 etasjer havner i fengsel

En annen serie som er superpoulær hos barna er den om Gutta i trehuset. I Gutta i trehuset med 117 etasjer havner i fengsel har Andy og Terry bygget 13 nye etasjer! Denne gangen skal Terry prøve å skrive historien, og da kan jo absolutt alt skje. Og alt kan gå galt, absolutt alt! Det er Andy Griffith som står bak serien, han er en av Australias mest populære barnebokforfattere og jobber også med leselyst hos barn. Kombinasjonen av tegninger, tekst og den elleville humoren har gått rett hjem hos barna, han har solgt flere millioner bøker over hele verden.

Kråkesøstrene

Boka Kråkesøstrene i Nordlysserien topper listen over den mest utlånte tegneserieboka hos Deichmanske. I Kråkesøstrene blir Sonja, Bjørnar og Lotta tatt imot av det mystiske fjellfolket. Bygda deres er full av praktisk magi og vennlige folk. Likevel får Sonja snusen i at lederen deres skjuler en stor hemmelighet. I den tredje boka av Nordlys blir det klarere for Sonja hvem som er fiender og hvem som er venner.

Hvordan begynner man på skolen?

Det er ikke bare på biblioteket Anna Fiskes bøker er populære. Også i bokhandelen ble Hvordan begynner man på skolen? en av fjorårets store suksesser. I boka tar Anna Fiske for seg små og store spørsmål knyttet til skolestart. Boka er hjertevarm, inkluderende og tar barnas følelser på alvor, samtidig som den ufarliggjør den store overgangen det er fra å være førskolebarn til å begynne i 1. klasse.

Virkelighetens monstre

Verdens ekleste dyr skvist mellom to permer! Line Renslebråten har laget naturtro og skremmende illustrasjoner av edderkopper, amfibier, flaggermus og fisker som vil gi deg gåsehud i boka Virkelighetens monstre. Her får du se og lese om vesener du knapt trodde eksisterte. Boken er full av interessante fakta om alt man ønsker og ikke ønsker å vite om virkelighetens monstre. Dyrene er rangert etter hvor skumle de er, og hvor farlige de er for mennesker. Mange dyr som ikke er farlig, men ser skumle ut, er truete dyrearter.

Hai!

Utrolig nok finnes det svært få faktabøker om haier – og absolutt ingenting for de aller ferskeste leserene. Men her er en – og den har blitt en populær utlånsbok. Hai er full av overraskende fakta om havets mest spennende jeger. Å spørre om haier er farlige, er som å spørre om hunder er farlige. Noen hunderaser er blant de koseligste kjæledyrene vi har, mens andre kan være farlige selv for eierne. 17 av 500 haiarter regnes som farlige for oss mennesker, mens de aller fleste er ufarlige dersom vi oppfører oss. Boken er skrevet av en erfaren marinbiolog og illustrert med fantastiske fotografier av en av Norges beste undervannsfotografer.

Søk opp ditt nærmeste bibliotek på denne siden hos Nasjonalbiblioteket.