Slik lager du et insektshotell

BarnebøkerFaktabøker for barnSlik lager du et insektshotell

Insektshotell er et trygt sted for overvintring for insekter, blant annet. Og så gir det stor glede å følge med på i hagen. Hvorfor ikke lage et selv? Her viser vi deg hvordan!

Estimert lesetid 4min
Nærbilde av bier
Hjelp insektene med å lage et sted hvor de kan overvintre og legge egg. En stor bonus er jo bare gleden i å gjøre et prosjekt sammen med barna hvor man kan følge med på utviklingen sammen etterpå. (Foto: Eric Ward/Unsplash)

At insektene mister leveområdene sine er et stort miljøproblem. Heldigvis finnes det små grep vi kan ta for å hjelpe dem å overleve i vårt eget nærmiljø. En ypperlig måte å gjøre det på er å lage et såkalt insektshotell.

Et insektshotell er ganske enkelt et lite hus som insektene kan ta inn på ved behov. Enten for å få et trygt gjemmested, et sted å legge egg eller overvintre.

Den nye boka Hjelp kloden! er en supernyttig guide til alle barn som bryr seg om klimaet, med massevis av tips til aktiviteter som er bra for planeten vår. Noen av aktivitetene passer å gjøre sammen med voksne, andre kan barna fint gjøre selv.

For å lage insektshotell er det lurt å få hjelp av en voksen. Gjør noe gøy sammen!

Slike små hulrom er perfekt for insekter som vil overvintre eller legge egg. Legg litt leire i nærheten de kan ta med seg inn for ekstra komfort. (Foto: Wayne M./Unsplash)

Dette trenger du

• Planker
• Spikre
• Stokker
• Greiner
• Kvister
• Sag
• Boremaskin

Slik lager du et insektshotell

  • Det første du skal gjøre er å snekre sammen rammen til hotellet. Det skal bestå av fire brede planker i et kvadrat.
  • Deretter snekrer du sammen taket. Da tar du to planker (like brede som de du brukte i punktet over) og spikrer dem fast til hovedelen.
  • Nå er det på tide å sage opp greiner og stokker i ulike størrelser. Du kan velge alt fra tynne greiner til tjukke stokker. Disse skal være like lange som bredden i plankene i rammen.
  • Så borer du hull i den ene enden til greien og stokknene. Det er viktig at du ikke borer igjennom, men at hullet er tett i den ene enden. Hullene bør være 8-10 cm dype. Det er bare fint å variere omkretsen på hullene. De kan feks være fire, seks og åtte millimeter i diameter.
  • Stable greinene og stokkene oppå hverandre inni rammen. Fyll ut både tak og hoveddel med greiner, stokker og småkvist.
  • Plasser hotellet på et lunt, varmt og solfylt sted. Gjerne i nærheten av planter og blomster hvor insektene kan få næring. Legg gjerne noen små leirklumper her og der som insektene kan ta med inn i hulrommet.
Instektshoteller kan komme i alle størrelser og formater. Det viktigste for insektene er å ha hule rom hvor de kan slå seg ned. (Illustrasjon: Lise I. Osvoll)

Hjelper insektene lokalt og gir mye glede

Du kan lage mange varianter av dette hotellet, det er bare fantasien som setter grenser. I følge en artikkel fra Naturhistorisk museum kan man lett se om man har fått gjester eller ikke. Har det kommet innbyggere, er hullene tettet igjen, gjerne da med den leiren du allerede har lagt ut. Der inne mates larvene fra bier og humler med pollen, mens vepsene serverer andre insekter og edderkopper.

Selv om vi ikke vet så mye om hvor mye dette hjelper, er det fortsatt gode grunner til å lage slike små steder for insektene, sier Hallvard Elven i en artikkel hos forskning.no. Han er entomolog, det vil si insektforsker ved Universitetet i Oslo.

– Du kan hjelpe insektene lokalt. Du får gleden av å observere og følge med på disse spennende dyrene. Og du gjør en god gjerning for blomstene dine.

Tolv ulike arter av bier er allerede borte i Norge

Vi har 208 ville biearter i Norge, hvorav 35 arter av humler og 173 arter av villbier (solitære bier). Honningbien regnes som husdyr. 12 arter er allerede utdødd og 30% av biene i Norge er rødlistet, skriver forskning.no i samme sak.

Så hva venter dere på? Da er det bare å brette opp ermene og mobilisere barna. Lykke til!

Her kan dere bestille boka «Hjelp kloden!» fra Miljøagentene.