Rødbeteburger: Prøv en hjemmelaget, 100 % kjøttfri burger

Hobby, mat og fritidKokebøkerRødbeteburger: Prøv en hjemmelaget, 100 % kjøttfri burger

Ved å velge kjøttfritt gir du en tommel opp for matgleden, helsa di, miljøet og dyrevelferden.

Estimert lesetid 3min
Rødbetkaker

I tillegg til alle de gode smakene et plantebasert kosthold har å by på, er det flere fordeler med å spise mindre kjøtt og mer grønt. Hensynet til dyrenes velferd er selvfølgelig én god grunn. Samtidig anbefaler Helsedirektoratet oss å redusere kjøttinntaket og melder om at et plantebasert kosthold er forbundet med lavere risiko for blant annet overvekt, hjerte- og karsykdommer, diabetes og kreft. Et kjøttkutt er også kanskje den enkleste måten vi som enkeltmennesker kan bidra til et bedre klima på planeten vår. Visste du for eksempel at dersom alle nordmenn innfører én kjøttfri dag i uka, vil det tilsvare å fjerne utslippet fra 200000 biler?

Uansett, er du sulten på en fet burger full av gode smaker, bør du prøve denne. Du vil ikke angre!

Denne oppskriften er en av mine favoritter fra Kjøttfrie burgere. Saftig, vakker og rød med masse revet rødbete og bønner, smakfull og mettende med sprø stekeskorpe. Den er ordentlig «fast i fisken» og trives veldig godt mellom to burgerbrød, omfavnet av grønn salat, tomat, vegansk aioli og ellers med det tilbehør du måtte begjære. Mmmmm! Alt du trenger for å lage denne oppskriften finner du i vanlige matbutikker, så du slipper heldigvis å løpe byen rundt. Hovedrollene i burgeren er tildelt revet rødbete og sorte bønner. Ris og havregryn gjør jobben med å binde den sammen og paprikapulver, spisskummen og soyasaus gir ekstra smak. Alt blandes sammen i en bolle, moses kjapt med stavmikser og plutselig har du en burgerfarse som er enkel å forme, enkel å steke. Lett som en smekk!


Rødbeteburger fra en annen galakse

Du trenger (6 store burgere):

1 dl ris + 2 dl vann
1 stor rødbete (= ca. 250 g), raspet
1 liten gul løk, hakket smått
3 ss olje
2 hvitløksfedd, most/finhakket
2,5 dl sorte bønner
1 ss røkt paprikapulver (ev. bruk vanlig paprikapulver)
1 ss malt spisskummen
1 neve hakket frisk persille
2 ss soyasaus
1 dl små havregryn
kanskje litt salt, smak til

Slik gjør du:

1. Sett risen til koking i vannet, kok i 20 min, til risen er mør.
2. Stek rødbeterasp og løk i oljen til det er mykt og gyllent. Tilsett hvitløk og stek litt til.
3. Ha grønnsaksblandingen, den kokte risen, bønner, paprikapulver, spisskummen, persille og soyasaus i en bolle. Bland godt og mos ca. halvparten med stavmikser. Bland inn havregryn og la det hvile i minst 5 min.
4. Mos farsen godt med en sleiv og form burgere. Stek i godt med olje til de har skikkelig sprø skorpe på begge sider.

Jane H. Johansen er aktuell med Kjøttfrie burgere som seilte rett inn på bestselgerlistene da den utkom forrige uke. Hun er kåret til Årets matblogger for alternativ mat 2014 med sin blogg Veganmisjonen.