1-5 år: De beste barnebøkene for de minste

Barnebøker1-5 år: De beste barnebøkene for de minste

Små barn fortjener også kvalitet i bokhylla. Vi har funnet fram både nye skatter og gamle klassikere, og samlet noen av de aller beste barnebøkene til de yngste.

Estimert lesetid 5min
Kollasj med omslag på gode barnebøker
Kveldens lesestund blir ekstra magisk og morsom med en Astrid Lindgren-klassiker, eller rim og regler i nye «123 for barske barn».

Det er aldri for tidlig å begynne og lese for barn. Synging og høylesning er dessuten med på å styrke de små barnas språkutvikling. Men hvilke barnebøker skal barnebiblioteket fylles med?

Vi har samlet ni kvalitetsbøker for de minste, med en god blanding av kjente klassikere og det beste av nye bøker. Fra gode minner fra Astrid Lindgrens verden og Mummidalen, til hysterisk morsomme eventyr med Bukkene Bruse. Uansett er du garantert fine og morsomme lesestunder med barna, med nydelige illustrasjoner til.

Moderne klassiker: Bukkene bruse på badeland

I et utall norske bursdager har denne boka blitt pakket opp gang på gang. Vi snakker om en barnebok som har blitt en moderne klassiker. Bjørn F. Rørvik og Gry Moursund har omgjort eventyret om Bukkene Bruse til en ellevill historie om geiter som går på badeland og må ha på låne-badebukse. Heldigvis kommer det snart mer Bukkene Bruse, i år skal de nemlig reise til Syden, så snart Koronakrisen er over.

Eventyr fra Mummidalen

Til høsten kommer den animerte serien om Mummitrollene på NRK Super. Det er en stund til – så heldigvis er det allerede en bok klar med varme og fargerike illustrasjoner og morsomme fortellinger. Hele serien er basert på Tove Janssons univers, og vi gleder oss over å få bli med Mummitrollet, Snorkfrøken, Sniff, Lille My og alle de andre på eventyr i den forunderlige Mummidalen igjen.

Når det er på tide å legge seg: Godnattboken til barn

Når man skal legge barna er det koselig å avslutte dagen med å lese sammen i en bok. I denne, Barnas beste: Godnattboken, er mange eventyr samlet. Her er både klassikere og nyere fortellinger samlet. Felles er for de, er at de passer å leses på sengekanten. Hvem husker ikke eventyret om skinnvotten som lå der i snøen og ble bolig for opptil flere dyr? Her er også fortellinger fra Astrid Lindgren og mange andre.

123 for barske barn

Med sin forrige utgivelse ABC for barske barn gjorde Anne Østgaard stor suksess ved å kombinere rampete humor med morsomme illustrasjoner. Denne gangen får barna lære tall, i 123 for barske barn. Tekstene er bygget på rim og henger sammen med de festlige bildene på hver side. Sånn kan man øve på å lese, telle og regne på en gang! Det blir garantert god stemning når man leser denne, ikke bare for minstemann – men for de voksne også. Og det beste er at man kan bla i den om og om igjen!

Drøm dere bort med Astrid Lindgren

Det er lett å drømme seg bort i en av Astrid Lindgrens Smålanske sommernetter. Alle skal sove er opprinnelig en klassisk sang fra filmene om Barna i Bakkebygrenda. Det er en vakker vise som handler om å falle til ro før natten kommer. Her kan du bli med på en magisk tur, til kuhagen, til andre dyr som heller vil leke enn å sove. Først når skumringen går over til natt, virker det som alle faller til ro. Kos dere med de fantastiske bildene og lengt dere bort med denne.

Hvem skal trøste Knøttet?

Hvem skal trøste Knøttet er en billedbokklassiker av Tove Jansson. Knøtten er en sjenert liten kar. Og ganske ensom. Han møter mange på veien, men tør ikke gi seg til kjenne for noen. Men så en dag møter han en som en enda mindre og reddere enn han. Illustrasjonene er flotte og fargerike, og det er ingen ringere enn André Bjerke som har gjendiktet teksten.

Marit Larsens debutbok: Der Agnes bor

Det er ikke ofte norske barnebøker blir solgt til USA. Det har imidlertid skjedd med Der Agnes bor, som er solgt til Amazon Crossing Kids med 15.000 eksemplarer (det er mye til å være en barnebok!). Denne boken er en hel liten verden mellom to permer, med rikt illustrerte miljøer og knappe setninger som rommer mye. En plantejungel i en stue, et hav av klinkekuler, blåtrikken som snirkler seg forbi godterifargede bygårder. I én av dem bor Agnes, eneste barn i blokka – frem til Anna flytter inn. Der Agnes bor er en fargerikt illustrert bildebok om å være ny, og om å høre til.

Rim og regler med fantastiske bilder til

Det er virkelig aldri for tidlig å begynne å lese for barn, selv om det kan være litt vanskelig å holde fokus for noen av de minste. Da hjelper det at teksten rimer og at bildene er fargerike!

Babysang er en samling med kjente og kjære rim, regler, sanger og dikt som dere kan slå opp i fra tid til annen og ha stor glede av sammen.

En bildebok om annerledeshet

I Hvit vi to sorteringseksperter i deres lille, hvite verden. Alt er hvitt, og de har systemer de følger nøye for å sortere. Dingsene er sirkler, firkanter og trekanter. De som ikke passer inn blir lagt i en egen ubrukelig boks. Men en dag dukker en fargerik dings opp med ubestemmelig form. Hva nå? Hvit, er en nydelig illustrert bildebok om hvilke fantastiske ting vi kan komme til å oppleve om vi bare tør å møte det som er annerledes. Den passer for barn fra 3-6 år.