Jobbe med Astrid Lindgren – det beste som fins

BarnebøkerUkategorisertJobbe med Astrid Lindgren – det beste som fins
Estimert lesetid 3min
tegning av astrid lindgren
Astrid Lindgren er en gjennomillustrert og barnevennlig biografi. Gjennom fortellinger, sitater, faktaopplysninger og magiske illustrasjoner blir vi kjent med én av verdens største barnebokforfattere. På en inspirerende måte gir boka kunnskap om barnas forfatter og forkjemper. Om forfatteren og redaktøren, det engasjerte samfunnsmennesket og medmennesket, Astrid Lindgren.

Har du hørt om sommerfugleffekten?

Ny jenta i skogen
Illustrasjon: Lisa Aisato

Det er et begrep som stammer fra den amerikanske meteorologen Edward Lorenz. Han sa at: ”Vingeslagene fra en sommerfugl i Brasil kan utløse en tornado i Texas.”

luftballong
Illustrasjon: Lisa Aisato

Noen ganger kan noe bittelite som har skjedd tidligere i livet vårt plutselig få uante følger mange år senere. Da jeg var tre og et halvt år var jeg med mamma på julehandel i Oslo. Den dagen kom jeg hjem med bildeboka Jul i Bakkebygrenda av Astrid Lindgren og Ilon Wikland.

hest og slede
Illustrasjon: Lisa Aisato

Astrid Lindgren har sagt: ”Jeg vil skrive for lesere som kan skape mirakler. Barn skaper mirakler når de leser. Derfor trenger barn bøker” (1958).

For meg var Jul i Bakkebygrenda et mirakel. Det ble rett og slett ei magisk bok som jeg opplevde med alle sanser. Mens jeg så på bildene og mamma eller pappa leste for meg, kunne jeg bokstavelig talt kjenne lukten av pepperkaker når barna i Bakkebygrenda bakte til jul.

røde huset
Illustrasjon: Lisa Aisato

Kanskje denne bildeboka var et lite vingeslag fra en sommerfugl i mitt liv? Jeg vet ikke. Men jeg vet i hvert fall at nå som jeg er voksen og jobber som forsker, lærer, forfatter og oversetter, er det én ting jeg liker bedre enn alt annet: Å få jobbe med Astrid Lindgrens forfatterskap.

Ny lindgren med figurer
Illustrasjon: Lisa Aisato

Og nå har jeg til og med fått lov å lage bok om Astrid Lindgrens liv! En biografi for barn. Og det har jeg fått gjøre sammen med Lisa Aisato. Jeg har skrevet, og Lisa har laget helt fantastiske bilder – det synes i hvert fall jeg.

mor og barn vinter
Illustrasjon: Lisa Aisato

Lisa fikk ikke noe ferdig manus av meg da hun begynte å lage bilder, bare noen få tekster og masse stikkord. Da hun sendte meg de første bildene sine, begynte jeg rett og slett å gråte. Så godt likte jeg bildene! Jeg følte at Lisa klarte å framstille både Astrid Lindgren og Pippi og Emil og Ronja og Brødrene Løvehjerte og alle de andre barna til Astrid på en utrolig fin og respektfull og kjærlig måte. Så da kunne jeg skrive videre. Og Lisa kunne lage flere bilder. Og sånn har vi fortsatt helt til boka ble ferdig.

kirkegård
Illustrasjon: Lisa Aisato

Og nå er den her! Vi har ønsket å lage ei ”coffe table”-bok for barn – ei vakker bok som man kan lese fra begynnelse til slutt, eller bare bla i og lese litt her og der. Både Lisa og jeg håper at denne boka kan bidra til at enda flere barn og voksne får lyst til å lese Astrid Lindgrens fantastiske bøker.

Portrett blogg
Illustrasjon: Lisa Aisato

________________________________________________________________

Bla i boka:

Les mer:
Agnes-Margrethe Bjorvand på Facebook
Agnes-Margrethe Bjorvand på Twitter: @AgnesBjorvand
Agnes-Margrethe Bjorvand på Instagram 1: @agnesbjorvand
Agnes-Margrethe Bjorvand på Instagram 2: @astridlindgrenbiography

OriginalRgb_Portrett - kvadratisk_Agnes-Margrethe_Bjorvand
Foto: Universitetet i Agder