Sørlandets litteraturpris til Bjorvand og Aisatos Astrid Lindgren-biografi

BarnebøkerBiografierSørlandets litteraturpris til Bjorvand og Aisatos Astrid Lindgren-biografi
Estimert lesetid 3min

I dag, på selveste Verdens bokdag, har Agnes-Margrethe Bjorvand og Lisa Aisato mottatt Sørlandets litteraturpris (sakprosaprisen) for sin kritikerroste biografi Astrid Lindgren, om barnas forfatter og forkjemper. Prisen ble utdelt for 16. gang i Arendal bibliotek. Et varmt gratulerer til begge to med vel fortjent heder!

Astrid Lindgren lar på en inspirerende og barnevennlig måte leserne bli godt kjent med personen, forfatteren, redaktøren og det engasjerte samfunnsmennesket og medmennesket Astrid Lindgren.

Boka er vakkert gjennomillustrert av Lisa Aisato, og følger en klassisk kronologisk utvikling fra Astrids lykkelige barndom i Vimmerby til alderdommen i Stockholm. Innenfor hver av disse aldersepokene tar boka for seg viktige, spennende og humoristiske episoder i Astrid Lindgrens liv og virke.

Vi hører om hennes kjærlighet til naturen, den livslange gleden over å leke og å klatre i trær, lese- og skrivegleden og kampen for barns og dyrs rettigheter. Men vi hører også om livets mange tunge stunder, livet som ung og fattig alenemor, lengselen etter kjærlighet og, som hun selv så ofte uttrykte det, opplevelsen av «hvor vanskelig det kan være å være menneske».

Astrid Lindgren er først og fremst tenkt som fritidslesing for lesekyndige barn, alene eller sammen med foreldre, men den fungerer også som fagbok i skole og barnehage. Lærere og andre litteraturformidlere kan bruke boka som ressursbok for å tilegne seg kunnskap om Astrid Lindgren på en oversiktlig og lett tilgjengelig måte. Biografien er et unikt utgangspunkt for å inspirere nye generasjoner til å lese Astrid Lindgrens bøker.

Gjennom fortellinger, sitater, faktaopplysninger og magiske illustrasjoner blir vi kjent med Astrid Lindgren – én av verdens største barnebokforfattere.

LES OGSÅ: Agnes-Margrethe Bjorvand: Jobbe med Astrid Lindgren – det beste som fins

Biografien var en av fjorårets mest kritikerroste bokutgivelser:

en bunnsolid og nydelig illustrert barnebiografi. […] Både barn og voksne kan kose seg med det kloke og modige mennesket som tegnes i denne bevegende, nesten litt magiske, biografien.

Dagbladet

Denne perlen av en biografi er et fint menneske og en stor forfatter verdig

Agnes-Margrethe Bjorvand (f. 1969) er barnebokforsker og -formidler, lærer og forfatter, og ansatt Universitetet i Agder. Hun har hovedfag i nordisk språk og litteratur med en hovedoppgave om Astrid Lindgrens barnebokfigurer Pippi Langstrømpe og Ronja Røverdatter. I tillegg har hun nyoversatt bøkene om Pippi Langstrømpe, og oversatt Jens Andersens Lindgren-biografi.

LES OGSÅ: Barndommens nattbord: Intervju med Agnes-Margrethe Bjorvand

Lisa Aisato (f. 1981) er illustratør, forfatter og billedkunstner. Hun har gitt ut flere prisvinnende barnebøker og illustrerer for flere forlag. Hun er kanskje mest kjent for billedbøkene Odd er et egg og En fisk til Luna.

Sørlandets litteraturpris er innstiftet og finansiert av bokhandlerne og bibliotekene i Agder. En jury velger ut og nominerer titler utfra bokproduksjonen foregående år, og publikum over hele landet avgjør hvilken av bøkene som får pris. Alle som vil kan stemme.

Bla i boka

Les også