Tinashe Williamson: – Det er en samtale jeg har grudd meg til helt siden jeg ble mor

Tinashe Williamson ville lage et verktøy for å snakke om rasisme på tvers av generasjoner. Den vanskeligste samtalen var den hun måtte ha med sin egen datter.

Estimert lesetid 3min

Rasisme kan være et vanskelig tema å navigere, i samtale med barn såvel som voksne. For hva skal man egentlig si? Hvor skal man begynne? Tinashe Williamson har skrevet boka som gjør det hele enklere; Håndbok for unge antirasister er en av bokhøstens store vinnere.

– Jeg ville lage verktøy som unge kunne bruke for å snakke om rasisme sammen med voksne og på tvers av generasjoner. Både for de som har kjent rasisme på kroppen, men kanskje enda viktigere – de som ikke har det, sa Williamson da hun besøkte Boktips LIVE.

Se hele intervjuet i videoen over!

Hva er greit å spørre om?

Programleder Knut Gørvell spør Williamson om det mange lurer på:

– Det er mange av oss som prøver å bruke riktig ord, og så vet man ikke helt hvordan man gjør det. Som den klassiske Hvor kommer du egentlig i fra. Hva er bedre å si?

– Jeg har forståelse for at man er nysgjerrig på folk. Jeg har mange venner som er opptatt av geografi. Men man kan spørre hvor er du egentlig fra, eller man kan stille spørsmålet slik: Hvor har du røtter fra? Det er det samme spørsmålet, men stiller man på ulike måter.

– Den ene får meg til å føle at jeg ikke er norsk nok fordi jeg ikke er hvit nok. Mens den andre måten antyder at jeg skjønner at du har røtter fra et annet sted, og jeg er nysgjerrig på det, sier Tinashe.

Den vanskeligste samtalen

Selv er det spesielt én samtale Williamson har grudd seg til å ta.

– Den hvor jeg må fortelle barna mine at: det kommer til å være folk der ute som hater deg før du har ytret en mening, før du har sagt noe, før de vet noen ting om deg bare på grunn av hudfargen din og hvordan du ser ut, sier hun.

På spørsmål om hva hun ville sagt til seg selv som 11-åring blir det følelsesladet for forfatteren.

– Ikke tro på det de sier. Du er verdt masse – okei nå skal jeg ikke begynne å grine her – fortsett å si ifra selv om du ikke føler at det nytter. Den smerten du går igjennom nå kommer til å hjelpe noen andre senere. Og ikke klipp lugg på deg selv når du er 20, spøker hun.

Her kan du kjøpe Håndbok for unge antirasister.