Mio min Mio i ny oversettelse

Barn 8-10 årBarn 8-10 årMio min Mio i ny oversettelse

Astrid Lindgrens klassiker, Mio min Mio, foreligger nå i nyoversatt utgave til glede for nye unge lesere. Den prisbelønte Lindgren-biografen Agnes-Margrethe Bjorvand har gitt den fascinerende historien en moderne og tidsriktig språkdrakt. Hun har også skrevet et ferskt etterord til boken. Ilon Wiklands klassiske illustrasjoner preger også denne utgaven. For første gang er alle hennes originalillustrasjoner med i en norsk utgave.

Estimert lesetid 3min

Min min Mio – om gutten som forsvant

Min min Mio ble første gang utgitt i 1954. Historien handler om den foreldreløse gutten, Bosse, som forsvinner fra sine adoptivforeldre for å reise til Landet i det Fjerne der hans far, Kongen, venter på ham. Sammen med vennen JumJum og hesten Miramis tar Bosse opp kampen mot den onde ridder Kato, som kidnapper barn og undertrykker mennesker.

Mio min Mio
Den nye utgaven av Mio min Mio er utstyrt med originalillustrasjonene til Ilon Wikland, som har illustrert flere av Astrid Lindgrens bøker.

Her er et lite utdrag fra boken:

«Stockholmspolitiet etterlyser ni år gamle Bo Vilhelm Olsson, som siden i forgårs har vært savnet fra sitt hjem i Upplandsgaten 13. Bo Vilhelm Olsson har lyst hår og blå øyne. Da han forsvant, var han kledd i korte, brune bukser, grå, strikket jakke og en liten, rød lue. Alle opplysninger om den savnede bes sendt til politiet i Stockholm eller til nærmeste politimyndighet.»

Boken er også filmatisert

Christopher Lee
Christopher Frank Carandini Lee (1922-2015) er kjent for en rekke skurkeroller, fra James Bond-skurk til Dracula.

I 1987 ble Mio min Mio filmatisert gjennom et sovjetisksvensknorskbritisk samarbeid med Vladimir Grammatikov som regissør. I filmen debuterte Christian Bales i rollen som Bosses venn JumJum. Den onde ridder Kato ble spilt av Christopher Lee.

Astrid Lindgren

Astrid Lindgren
Astrid Lindgren (1907-2002) er en av verdens mest betydelige barnebokforfattere.

Astrid Lindgren trenger neppe noen nærmere presentasjon. Hun er definitivt en av tidenes mest produktive, berømte og leste barnebokforfatter. Bøkene hennes er oversatt til nesten 100 språk og har for lengst blitt klassikere. Mange av bøkene har blitt populære filmer og TV-serier. Astrid Lindgrens bøker og fortellinger elskes over hele verden, og hun mottok et utall priser, utmerkelser og hedersbevisninger i sin levetid. Forklaringen ligger først og fremst i hennes store fortellertalent og hennes evne til å bevare barnet i seg. Hun hadde en unik forståelse for barnets sinn og barnets opplevelse av verden.

Les mer om Astrid Lindgren her.

Agnes-Margrethe Bjorvand har skrevet prisbelønt Lindgren-biografi

I 2015 kom Agnes-Margrethe Bjorvand med sin kritikerroste og prisbelønte biografi om Astrid Lindgren for barn. Boken er gjennomillustrert med Lisa Aisatos vakre tegninger. Boken gir på en inspirerende måte  kunnskap om personen, forfatteren, redaktøren, samfunnsmennesket og medmennesket Astrid Lindgren. Gjennom fortellinger, sitater, faktaopplysninger og magiske illustrasjoner blir vi kjent med en av verdens aller største barnebokforfattere. Les gjerne Agnes-Margrethe Bjorvand artikkel om gleden ved å jobbe med Astrid Lindgren på Forlagsliv. Og konserdirektør Tom Harald Jensens blogginnlegg, Astrid Lindgren – Møter og minner, samme sted.

Vi på Saltkråkan også i ny utgave

Tidligere i sommer forelå en annen av Astrid Lindgrens klassikere, nemlig Vi på Saltkråkan, i ny utgave. De populære sommerfortellingene ble opprinnelig skrevet for TV, men kom senere i bokform.

Les mer om Pippi Langstrømpe her.