Verdens beste kardemommeboller fra Kardemomme by

BarnebøkerBarn 4-6 årVerdens beste kardemommeboller fra Kardemomme by

Oppskrift på verdens beste kardemommeboller og andre lokale spesialiteter finner du i Kokebok fra Kardemomme by, spesielt tilpasset små kokker.

Estimert lesetid 3min

Hvis du elsker Kardemomme by like høyt som oss, vil du både spise, drikke og drømme om den lille byen som nesten ingen (men likevel alle) har hørt om. Kokebok fra Kardemomme by er en morsom og fin introduksjon til kokkelering, og passer for små kokker fra 4 år (med assistanse, så klart). Oppskriftene er inspirert av Thorbjørn Egners folkekjære univers, og utviklet av konditor og kardemommebolleekspert Elin Vatnar Nilsen.

Kokebok fra Kardemomme by

I kokeboka tar Elin oss med inn på kjøkkenet til folk og røvere i Kardemomme by. Her finner du de oppskriftene de liker aller best, gode retter som passer til alle døgnets måltider, til hverdag og fest. Hver oppskrift har enkle og grundige instruksjoner, så både ferske og erfarne kokker vil lykkes på kjøkkenet!

Trikkekaker og rydderegler

I Kokebok fra Kardemomme by finner du trikkefører Syversens trikkekaker, arme røvere, Løvens sjokoladekake, Kamomillas omelett og mye mer. I boken finnes både enkle og gode oppskrifter og tips til små røvere som elsker å spise mat, men som ikke er like glade i å lage den.

Minst like viktig er kanskje tante Sofies kjøkkenregler. Som en ekte kokk vet, er det veldig viktig å rydde opp, både mens man lager maten og etter at man har spist! Hvis ikke ser kjøkkenet fort ut som om det var tre røvere som bodde der. Ja, du vet hvem vi mener…

Kardemommeboller fra Kardemomme by

Hver lørdag bakes det kardemommeboller i Kardemomme by. Bakeren bruker hele, rensede kardemommefrø, som hun grovmaler i en morter, og det samme gjør Elin. Prøv det du også, det gir en skikkelig god og kraftig kardemommesmak! Har du ikke morter, kan du også putte kardemommefrøene i en pepperkvern. Husk å ta ut pepperet først, dobbeltpeprede pepperkaker hører til en helt annen historie!

Varme kardemommeboller er ekstra gode med et glass kald melk til!

Her har du oppskriften på de berømte kardemommebollene. Lykke til!

DET DU TRENGER ER:

(gir ca. 15–17 kardemommeboller)
550 g hvetemel
1 dl sukker (90 g)
20 g gjær
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg eller ½ dl vann
en liten klype salt

Fyll:
100 g brunt sukker
100 g mykt smør
1,5 ts kardemomme

SLIK GJØR DU:

1. Vei og mål opp alt det tørre i en bakemaskin, tilsett melk (romtemperert eller kald) og deretter egg, smuldre gjær i bollen. Sett i eltekroken og start maskinen. Bland sammen til en deig.

2. Elt deigen godt på middels fart.

3. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet i ca. 7–10 minutter. Fortsett eltingen i ca. 5 minutter til.

4. Pakk bakebollen inn i plast og la den stå på benken.

5. Når deigen har hvilt en times tid, kjevle deigen ut til et rektangel. Stryk fyllet på halve deigen (nederste del).

6. Brett deigen uten fyll over. Kjevle den litt ut igjen. Bruk en pizzakutter og lag ca. 15–17 strimler (vekt ca. 60–70 g per deigemne).

7. Vri strimlene så de ser ut som spiraler. Rull så sammen.

8. Pensle en muffinsform i metall med smør eller margarin. Plasser bollene i formen.

9. Settes til etterheving i ca. 35–45 minutter.

10. Før steking, pensle med egg eller vann og dryss på en blanding av grovmalt kardemomme og sukker (1 ss kardemomme, 2 ss sukker).

11. Stekes midt i ovnen på 220 grader over- og undervarme i 10–12 minutter, eller på 210 grader varmluft i 8–10 minutter.

Kokebok fra Kardemomme By

Barn 10-12 årBarn 8-10 årKokebok fra Kardemomme By
Estimert lesetid under 1min