De beste bøkene for barn i alderen 6-9 år

BarnebøkerBarn 6-8 årDe beste bøkene for barn i alderen 6-9 år

Vi har plukket ut våre beste tips til lettleste barnebøker for lesere i alderen 6-9 år. Her er det både serier til bokslukerne og tegneserier til de som foretrekker det, samt en liten nostalgitripp til mor og far!

Estimert lesetid 9min
7 år gammel gutt sitter i vinduet og leser
Ta lesestunden der det måtte passe – så lenge boka er god! (Foto: Adobe Stock)

Her er det humor, spenning, action og hjertevarme over hele linja, med nye skjønnlitterære barnebøker og tegneserier, som både kan leses sammen og alene. Hva mer kan man egentlig ønske seg av en bok?

Ny bok om Musse & Helium

Endelig er det duket for et nytt eventyr med våre to favorittmus!

I forrige bok avsluttet søsknene jakten på gullosten, men foreldrene er fortsatt forsvunnet. Lever de?

I Den hemmelighetsfulle verden får vi bli med Musse og Helium på et nytt oppdrag, denne gangen i menneskeverdenen. Men den er faktisk også litt magisk!

Har du ikke hørt om Musse og Helium? Camilla Brincks fantasybøker om de to musenes farefulle eventyr er en kjempesuksess, og har solgt over 3,5 millioner i Norden. Den første boka i serien var også den mest solgte barneboka av alle i Norge i 2022. Passer for barn som leser selv, men også som høytlesningsbok fra 4 år.

Her finner du alle bøkene om Musse og Helium.

Spinnvill tegneseriebok

Subwoolfer: Oppdrag bestemor er en absurd og actionfylt tegneserie om to gule ulver som er på vei til jorda for å spise bestemor. De er så innmari lei av bananer, så når en astronaut krasjlander på månen og forteller om alt det deilige som serveres i bestemors hus, er de ikke vonde å be. På vei til bestemors hus havner de på de rareste steder, og i merkeligste situasjoner.

Ben Adams har skrevet en rasende morsom og fullstendig sprø tegneserie myntet på barn som kanskje ikke syns bøker er såååå spennende. Bare vent!

Boka er illustrert av Martin Aas.

Om vennskap og hester

Med Blodvenner har Heidi Christine Schømer skrevet en nydelig og gjenkjennelig barneroman om å ønske seg en venn, være en venn – og om å bli uvenner. Og ganske mye om hester.

Det er ikke alltid så greit å være Ruby. Kusinene Mille og Maria har hverandre, men Ruby har bare seg selv.
«Du kommer til å få mange venner,» sier mamma.
«Jeg vil bare ha én,» sier Ruby, «en som er min
Og en dag dukker det opp en venn – en bestevenn som er bare Ruby sin. Og blodvenner er jo for alltid. Eller?

Boka er illustrert av Camilla Billett.

Tegneserie om tidsreiser

Husker du bøkene om Det magiske trehuset? Mary Pope Osbornes bokserie om trehuset som også er en tidsmaskin har solgt over 165 millioner eksemplarer på verdensbasis. Nå er bøkene tilbake – i ny drakt og med nytt navn!

For ikke å skape full trehusforvirring (du vet det med så mange etasjer…) heter serien nå Tidsmaskinen, og har blitt tegneserie.

Søsknene Jack og Annie har oppdaget en trehytte høyt oppe i et eiketre. Hytta er full av bøker, og når barna slår opp i en bok og ønsker seg et sted, så kommer de dit. Jack og Annie har vært i kritt-tiden og møtt dinosaurer, de har vært i riddertiden og i det gamle Egypt. 

Sjørøverskatten er fjerde bok i tegneserieform, og denne gang følger vi Jack og Annie til en øde øy, hvor de blir tatt til fange av sjørøvere.

Bøkene er illustrert av Kelly og Nicole Matthews, og oversatt av Øystein Rosse.

Her finner du alle bøkene i serien.

Den vesle vampyren er tilbake

Grugledelig gjensyn med Anton, som en lørdagskveld plutselig får besøk av den vesle vampyren Rydiger von Schlotterstein. I den første boka i serien om Den vesle vampyren blir det umake paret venner, og Rydiger introduserer Anton for søsknene sine, Anna den Tannløse og Lumpi den Sterke. Anton får til og med bli med hjem til familien hans, der han så vidt slipper unna den blodtørstige tante Dorothea. I et forsøk på å bli kjent med Antons nye venner, inviterer foreldrene hans hele den besynderlig bleke familien Schlotterstein hjem til seg…

I Den vesle vampyren flytter blir Rydiger kastet ut hjemmefra for å ha hatt «vennskapelig kontakt» med et menneske. Anton føler seg delvis ansvarlig, og innlosjerer ham i familiens kjellerbod. De nærmeste dagene blir nervepirrende for Anton, som må gjøre alt for å unngå at foreldrene går ned i kjellerboden og oppdager kista. Dette blir ikke lettere når naboene begynner å klage over lukta fra boden. Anton blir også med Rydiger på vampyrball i ruinene i Jammerdalen, forkledd som vampyr, og lærer om hvordan vampyrene har det på fest. Der deler blant annet ut den såkalte «duftprisen» til den som lukter verst.

Angela Sommer-Bodenburgs bøker om Den vesle vampyren har solgt over 10 millioner bøker på verdensbasis, og er oversatt til 30 språk.

Bøkene finnes også som lydbøker, du finner hele serien her.

Sjarmerende dansk serie om Sally og den håpløse pappaen hennes

Bli kjent med Sally, hennes lillebror Eddie og deres ganske håpløse pappa, som tuller og tøyser, lyver og overdriver, bestandig iført det klassiske avdanka rocker-antrekket: trange svarte jeans, svarte boots og en svart t-skjorte med logoen til favorittbandet.

I Da Sallys pappa var liten har Sally har et problem. Pappaen hennes lyver svært, svært mye. Eller, Sally tror i hvertfall det.

Han forteller hele tiden historier om at da han var barn, så måtte han sove i en pappeske, gå 14 kilometer til skolen barføtt, han fikk busemenn til kveldsmat – noe han ikke har tatt det minste skade av. Sally vet ikke helt hva hun skal tro, men en dag får hun en idé om hvordan hun kan avsløre ham…

Sallys pappa gidder ikke være voksen er den andre boka i den morsomme serien. Sally er lei av å være barn. Man må gjøre så mye kjedelig og de voksne bestemmer alt! Sallys pappa er til gjengjeld lei av å være voksen. De bestemmer seg derfor for å bytte – Sally skal være den voksne, og pappa skal være barnet. Sally skal både hente pappa på jobben, gjøre innkjøp og lage mat. Og pappa, han skal legge seg tidlig. Det blir en veldig merkelig dag!

Serien har solgt over 700 000 eksemplarer i Danmark, og forfatterne ble i 2020 tildelt Carlsen-prisen for serien.

… skaber små, helt særlige øjeblikke rundt omkring i de danske hjem, når familien samles om en billedbog. Ja sgu, en billedbog!

Carlsen-juryen

Edward Rubikon i rent tegneserieformat 

Julebukkenes natt er den åttende boka i serien om monsterjegeren Edward Rubikon, men den første rene tegneserieboka. Boka er også i et større format enn de andre bøkene.

Forfatter Aleksander Kirkwood Brown og illustratør Andreas Iversen har laget et skikkelig spennende julemysterium, som passer for barn fra 8 år.

Edward Rubikon er monsterjeger, en hemmelig familiearv som nesten ingen kjenner til, men som holder hjembyen Grimsrud fri for monstre og uhyrer. Med seg har han vennene Kasper og Nadira, og i hver bok kjemper de mot mer eller mindre kjente fiender, som hekser, drauger og tidsvampyrer. I årets utgivelse er det selveste julebukken som er skurken, en figur som har ligget litt nede noen år, fordi ingen trodde på ham. Men nå som folk er villige til å tro på nesten hva som helst av konspirasjonsteorier og annet fjas, ser julebukken sitt snitt til å komme tilbake til sin gamle storhet. Heldigvis for Grimsruds innbyggere, er Edward og vennene på saken!

De andre bøkene i serien om Edward Rubikon finner du her.

En serie om store følelser

Bokserien Lillys liv er en morsom og hjertevarm serie om følelser, og passer for alle barn og foreldre som noen gang har mistet kontrollen over dem. Det finnes mange bøker om følelser myntet på småbarn, men barn i skolealder opplever også enorme emosjonelle utviklingssprang, og må lære seg å håndtere disse – akkurat som Lilly. Hun er en liten jente med STORE følelser.

Lillys eksplosive liv handler om å være sint. Lilly er i trøbbel etter at en hendelse med disse STORE følelsene har ført til at en hamster på rømmen havnet i buksene til presten på hennes tantes forlovelsesfest. Hvis hun mister kontrollen en gang til, får hun ikke bli med til Mega Awesome Sicky Fun World, den beste temaparken i hele verden.

Men følelser er som slim i en pose…. Uansett hvor mye noen sier at du må holde det inne, vil det alltid finne en vei ut. Det blir en del eksplosjoner og situasjoner Lilly gjerne skulle vært foruten. Man kan nevne lærerens grønne smoothie. En bøtte med lilla maling. Elefantbæsj i dyrehagen. La oss bare håpe at Lilly ikke blir sint i tantes bryllup, for den bryllupskaka er stor …

Lillys skjelvende liv handler om å være engstelig.

Lillys familie består av henne, moren og morens kjæreste Jakup, og pappaen Bruce. Nå har pappaen til Lilly fått seg kjæreste, Polly, som han vil inkludere i familien. Men det vil ikke Lilly, hun vil ikke at familien skal forandres.
Attpåtil skal tante Rosa flytte til New York, og mamma skal ha en baby. Det er for mye på en gang. Lilly vet at hun burde være glad for de store nyhetene, men istedet blir hun engstelig, bekymret og svimmel.

Mens sinnet hennes fikk ting til å eksplodere, får bekymringene hennes verden til å skjelve. Bokstavelig talt!

Bøkene om Lilly er en sjarmerende serie fra bestselgende forfatter Maz Evans, som vil få både barn og voksne til å le høyt og nikke gjenkjennende.

En fantastisk morsom bok for 7-10-åringene. Lilly er en flott karakter som de fleste vil kunne relatere seg til. […] Vi klarte iallfall ikke å legge bort boka og leste til langt på natt.

@littlenordicstories