Dette er de beste juleheftene og -bøkene i år

BarnebøkerBarn 6-8 årDette er de beste juleheftene og -bøkene i år

Aftenposten har tatt for seg årets julehefter og bøker – vi har plukket ut noen av våre favoritter. Med disse er julen sikret både for store og kanskje spesielt de små!

Estimert lesetid 4min
Omslaget til boken «Klokkene kallar» av Ingebjørg Bratland
«Klokkene kallar», LasseMajas detektivbyrå, «Heldiggrisen» og Astrid Lindgrens julehefte er noen av årets beste juleutgivelser i følge Aftenposten. Alle får teningkast 5. (Foto: Astrid Waller).

Ingenting er vel så koselig som en liten lesestund i førjulstida, eller i jula for den saks skyld. Poenget er å samle familien rundt en fortelling, og få et avbrekk fra skjermer og juleforberedelser.

Men hvilke julehefter eller bøker skal man velge? Aftenposten har anmeldt hele 66 juleutgivelser. Og under finner du våre toppkandidater.

«En imponerende samling fra Ingebjørg Bratland»

Den folkekjære artisten Ingebjørg Bratland har samlet sine favoritt-tekster til jul i antologien Klokkene kallar.

Denne får terningkast 5 i Aftenposten, og anmelder Harald Fossberg skriver:

«Ingebjørg Bratland har satt sammen en imponerende samling eventyr, sanger og dikt. Kjente og kjære navn fra Prøysen, Lindgren og Lagerlöf til Nordstoga, Bremnes og Saabye Christensen er med. Illustratør Malin Gyllensvaan vever denne boken sammen til en sømløs enhet.»


Lassemajas detektivbyrå: Det store strømbruddet

Disse krimbøkene passer fra 6 års alder og oppover. De er morsomme og finurlige, lettlest, men ikke enkle. Denne gangen skjer det et strømbrudd på på selveste julaften og hele Valleby blir bekmørkt! Hvordan skal det gå med julefeiringa i år? Om LasseMajas detektivbyrå står det i Aftenposten: «Også her er det detektivgåter på rekke og rad fra side til side (…) Her må du blant annet løse koder og labyrintoppgaver.»

Julefortellinger fra vår kjære Astrid Lindgren

Dette heftet er også tildelt terningkast 5 i Aftenpostens kåring.

Begrunnelsen er som følger: Her møter vi bl.a. Pippi, Marikken, Emil i Lønneberget og barna i Bakkebygrenda. Flotte fortellinger og flotte illustrasjoner gjør dette til en vinner i julesokken.»

Den heldige grisen får terningkast 5

Heldiggrisen er en søt og sjarmerende høytlesningsbok som egentlig passer hele året, men kanskje særlig nå som det snart er jul. Harald Fossberg i Aftenposten er svært begeistret for Heldiggrisen og skriver at «eventyret om den fattige landsbyen som spleiser på en gris slik at de skal få julemat julen etter, er både godt tegnet og fortalt. Sprelske illustrasjoner og et artig persongalleri gjør dette til en bok som passer fint til høytlesning for de minste»

Andre bøker som passer til høytlesning

Det finnes en rekke bøker som også allerede er utkommet, og som passer særlig godt til høytlesning nå i jula. Vi har samlet flere tips til godbiter denne vinteren.

Om snømannens jul

Kunstneren Sondre Lerche har flere sider vi ikke kjenner så godt til. Nå utforsker han barneboksjangeren, og har levert en helt spesiell og vakker bok. Julefortellingen er også tankevekkende om man vil, og inviterer til å snakke om utenforskap. I boka nærmer det seg jul, og overalt pyntes det og ordnes det til den store dagen. Men det er ikke alle som får komme inn i varmen. For hvordan er det egentlig å være en snømann som må stå der ute alene i all slags vær? Denne boka kan leses fra tre års alder og egner seg også som en god natt-bok.

Vinterfortellinger om snø

Det snør! er en samling av historier med det til felles at det er vinter. Boka har både klassiske fortellinger og nye tekster. Her møter vi igjen Marikken som oppdager at det har snødd mens hun sov, blir med Beskows Ole ut på skitur og møter Karsten og Petra. Blant andre. Det er også sanger med i boka, med tekster og melodi til kjente og kjære vintersanger.

Klassiske julehistorier

Barnas jul. Våre beste julefortellinger er en vakker juleantologi som har mange stemningsfulle julehistorier i seg. Her finner dere historier av H.C. Andersen, Tor Åge Bringsværd, Gudny I. Hagen, Janne Aasebø Johnsen, Karin Stärnholm Raeder, Astrid Lindgren og Alf Prøysen. Alle som er superfine julefortellinger som passer perfekt å lese i førjulstida eller i julen for å komme i skikkelig stemning. Kanskje du oppdager noen gamle favoritter fra din egen barndom i denne også?

En fin liten skatt

Jul i Storskogen er et juleeventyr om alle dyrene som bor i Storskogen. De venter i spenning på å feire jul. Alle forbereder seg som best til kan, men hvor blir det av julen egentlig? Og nisse må de vel ha? Det finnes en nisse i Store skogen, men han heter Frese og er en illsint gammel gårdsnisse. Spørsmålet blir jo hvordan dette skal ende. Denne boka passer godt for barnehagebarna. Boka har 25 små kapitler og passer derfor også som en julekalender hvor man kan lese en historie hver dag!