Disse bøkene passer perfekt til høytlesning i førjula

BarnebøkerBarn 6-8 årDisse bøkene passer perfekt til høytlesning i førjula

Lage en ny tradisjon til jul? Høytlesning er en koselig måte å samles på i førjulstida. Her får du noen gode lesetips.

Estimert lesetid 4min
illustrasjon-askepott
Askepott – en klassiker som fascinerer generasjon etter generasjon. Illustrasjon av Victoria Sandøy, hentet fra boken «Det snør!»

Ingenting er vel så koselig som en liten lesestund i førjulstida, eller i jula for den sak skyld. Poenget er å samle familien rundt en fortelling, og få et avbrekk fra skjermer og juleforberedelser.

Høytlesning er også juleminner. Hvilken historie likte barna best? Kanskje det er en ide å ta opp igjen den samme til neste år?

Her er noen tips til bøker som kan gi mye juleglede og sette i gang fantasien hos både små og store.

Favoritter fra Ingebjørg Bratland

Den folkekjære artisten Ingebjørg Bratland har samlet sine favoritt-tekster til jul i antologien Klokkene kallar. Her finner vi en samling av gamle klassikere, ukjente perler og nye dikt og tekster. Tekstene er skrevet av blant andre Gro Dahle, Elsa Beskow, Barbra Ring, Odd Norstoga, Trygve Skaug og Ingebjørg Bratland selv.

Julefortellinger fra vår kjære Astrid Lindgren

Dette heftet innbyr rett og slett til høytlesning i adventstiden og i romjula. For her får vi møte Astrid Lindgrens mest kjente figurer som feirer jul. Det er også stemningsfulle illustrasjoner fra Lindgrens univers som går rett i hjertet. Her kommer det historier som perler på en snor: Jul i stallen, Pippi har juletrefest, Slik feirer vi jul i Bakkebygrenda og Da Emil gjorde en bedrift så hele Lønneberget jublet og alle spellene hans ble glemt og tilgitt. Blant andre.

Den heldige grisen

Heldiggrisen er en søt og sjarmerende høytlesningsbok som egentlig passer hele året, men kanskje særlig nå som det snart er jul. For i fortellingen nærmer julen seg med stormskritt, men folk i landsbyen har for lite mat. Det er da presten foreslår at de kan spleise på en gris som de kan slakte til jul. Men dessverre har de bare råd til en ørliten gris. Den nye planen blir å fôre den opp og så spise den til neste jul.

Vinterfortellinger om snø

Det snør! er en samling av historier med det til felles at det er vinter. Boka har både klassiske fortellinger og nye tekster. Her møter vi igjen Marikken som oppdager at det har snødd mens hun sov, blir med Beskows Ole ut på skitur og møter Karsten og Petra. Blant andre. Det er også sanger med i boka, med tekster og melodi til kjente og kjære vintersanger.

Om snømannens jul

Kunstneren Sondre Lerche har flere sider vi ikke kjenner så godt til. Nå utforsker han barneboksjangeren, og har levert en helt spesiell og vakker bok. Julefortellingen er også tankevekkende om man vil, og inviterer til å snakke om utenforskap. I boka nærmer det seg jul, og overalt pyntes det og ordnes det til den store dagen. Men det er ikke alle som får komme inn i varmen. For hvordan er det egentlig å være en snømann som må stå der ute alene i all slags vær? Denne boka kan leses fra tre års alder og egner seg også som en god natt-bok.

Klassiske julehistorier

Barnas jul. Våre beste julefortellinger er en vakker juleantologi som har mange stemningsfulle julehistorier i seg. Her finner dere historier av H.C. Andersen, Tor Åge Bringsværd, Gudny I. Hagen, Janne Aasebø Johnsen, Karin Stärnholm Raeder, Astrid Lindgren og Alf Prøysen. Alle som er superfine julefortellinger som passer perfekt å lese i førjulstida eller i julen for å komme i skikkelig stemning. Kanskje du oppdager noen gamle favoritter fra din egen barndom i denne også?

En fin liten skatt

Jul i Storskogen er et juleeventyr om alle dyrene som bor i Storskogen. De venter i spenning på å feire jul. Alle forbereder seg som best til kan, men hvor blir det av julen egentlig? Og nisse må de vel ha? Det finnes en nisse i Store skogen, men han heter Frese og er en illsint gammel gårdsnisse. Spørsmålet blir jo hvordan dette skal ende. Denne boka passer godt for barnehagebarna. Boka har 25 små kapitler og passer derfor også som en julekalender hvor man kan lese en historie hver dag!