Leona er jenta du gjerne ville leke med som barn, men bør holde et våkent øye med som voksen

Barn 4-6 årUkategorisertLeona er jenta du gjerne ville leke med som barn, men bør holde et våkent øye med som voksen

Anneli Klepps karakter Leona sammenlignes med Pippi og Roald Dahls Matilda. Forfatteren tror mye kreativitet og skaperkraft går tapt hvis ikke barn får rom til å være litt rampete.

Estimert lesetid 2min
Portrett av Anneli Klepp
Anneli Klepp har skrevet barnebøker siden 2006. Med Leona i rottetrøbbel kickstarter hun bokserien om Leona, som stadig havner i trøbbel. (Foto: Privat)

Anneli Klepp har skrevet bøker for barn og ungdom i mer enn ti år. Nå er første bok i serien om Leona klar, med flotte illustrasjoner av Cathrine Sandmæl. Leona havner alltid i trøbbel, og denne gangen er det en rotte som skaper problemene. Boka har merket Min første leseløve, beregnet på de yngste leserne, men Klepp håper hun kan treffe både barn og voksne midt i hjertet.

– Dette er jo en lettlestbok beregnet på den ferske leseren, men jeg har allikevel skrevet den for «alle», i håp om at boka vil glede alle som får lyst til å lese den, forteller hun.

Leona er en vidunderlig kombinasjon av sterk, uredd, glad, snill, fornuftig og vill

Pippi og Matilda

Leona beskrives som «en blanding av Pippi og Roald Dahls Matilda». Vil du utdype det?

– Den beskrivelsen gjør meg kjempeglad og får meg til å håpe at min herlige Leona treffer midt i hjertet på barn og voksne, slik Pippi og Matilda gjør. Leona er en vidunderlig kombinasjon av sterk, uredd, glad, snill, fornuftig og vill. Hun er den sjarmerende jenta du gjerne vil leke med når du er barn, men som du burde holde et våkent øye med når du er voksen.

Er det viktig at barn er litt rampete?

– Jeg tror mye kreativitet og skaperkraft går tapt hvis ikke barn får rom til å være bittelitt rampete, så svaret er absolutt ja.

Gode historier gir leselys

Lesing av litteratur fremmer empati, fastslår idéhistoriker Mari Skyberg Borgen i sin forskningsbaserte artikkel om temaet på Periskop.no. Vi bruker de samme delene av hjernen til å lese bøker, som vi bruker til å føle og til å forstå andre mennesker. Noen forskere mener derfor at vi «øver hjernen» på empati – på å se nyansene i andres følelsesliv og se saken fra andre sider som er uvante for oss – når vi leser.

Hva tror du skal til for at barn skal få lyst til å lese?

– Gode historier, personer som vekker interesse, temaer som fenger, passe mengde tekst, innbydende farger og herlige illustrasjoner.

Hva kan vi vente oss av kommende bøker i serien?

– Forvent å møte Leona og Felix, og at Leona sørger for å lage trøbbel hver eneste gang.