Ni nye Leseløver som gir barna lyst til å lese

Barn 4-6 årUkategorisertNi nye Leseløver som gir barna lyst til å lese

Leseløver er lettlestbøker for barn, med få ord på hver side og flotte illustrasjoner. De finnes i tre kategorier: Løvunge, Min første leseløve og Leseløve. Her er ni nye bøker, for alt fra 4åringer til beleste 11åringer.

Estimert lesetid 6min

Løvunger (4-7 år)

Bøkene merket Løvunge, har tekst i store bokstaver, bare en setning på hver side og er perfekte for de aller ferskeste leserne. Ved å stave seg gjennom en Løveunge, kan barnet for første gang få oppleve gleden ved å lese en hel bok selv.

Haien – den skumleste jegeren i havet

Hai! er boken om beistet med de skarpeste tennene – haien, den skumleste jegeren i havet! Haien er en av naturens mest fascinerende vesener. Den har eksistert siden før dinosaurene. Visste du forresten at haier kan lukte blod? Eller at de trenger hjelp til å pusse tennene?

Forfatteren av Hai! heter Henning Røed (f. 1955). Han er marinbiolog og har skrevet en rekke bøker for barn om det utrolige livet i havet. Når han ikke skriver, liker han å fiske eller fortelle historier om dyrene i havet.

Gøyale gåter og ordspill

Hvem i skogen? er en bok med gøyale gåter og ordspill for de aller ferskeste leserne. Debutant Lise Dragland står for teksten, mens debutant Regine Toften Holst har illustrert. Hun utfyller de tøysete gåtene på en måte som gjør at illustrasjonene er minst like morsomme som ordspillene. Boken er perfekt for nybegynnerne som liker en klam vits! Lise Dragland (33) er tekstforfatter med stor forkjærlighet for ordspill. Hun har vokst opp med en pappa som har svart belte i pappavitser og revy. I 2018 ble hun tildelt NTBs språkpris.

Pyse – en bok om å grue seg, glemme seg og si det som det er

Pyse er en gjenkjennelig og varm historie om å møte det du er mest redd for. Om å prøve å passe inn, ikke være annerledes. Og så oppdage at vi alle har noe vi er redde for. Vi møter pysa Jon med sveisen, en hovedperson målgruppa vil kjenne seg igjen i og bli glad i. Kari Stai er prisvinnende illustratør og forfatter. Mest kjent er hun for bildebøkene om de morsomme raringene, Jakob og Neikob. Nå har hun med stort hell forsøkt seg på leseløvesegmentet. Pyse er hennes andre Løveunge. Her eksperimenterer hun med en ny strek, fargerikt og gjennomført.

Min første leseløve (6-9 år) 

Min første leseløve er tilrettelagt for 6 til 9-åringer, og har litt mer tekst enn Løvungene, men like fine illustrasjoner.

Ny bok i den populære serien om Stian

Stian passer en hund er historien om Stian har veldig lyst på en hund. Pappa har fått låne en bitte liten, gammel hund som de skal passe. Men når hunden kommer, er den absolutt ikke gammel og absolutt ikke liten. Den er enorm og kjempesterk! Hvordan skal dette gå? Bøkene om Stian er skrevet av den danske forfatteren Jørn Jensen og illustrert av Claus Bigum. Laila Irene Dahl Karlsen har oversatt bøkene til norsk. Pappavitser med tørr og teit humor for småskolebarnDe aller fleste fedre har sin egen særegne form for humor, ofte gjennom egne ordspill eller komiske uttrykk som går igjen år etter år. Nå er de aller beste pappavitsene samlet i bokform. I tillegg til å være morsom lesning for barn, vil nok kanskje noen fedre kunne humre av denne boken. Perfekt for startleserne som trenger litt humor i lesetreningen. Lise Dragland står også bak pappavitsene sammen med illustratør Cathrine Sandmæl.

Verdens søteste – hvem er det?

Verdens søteste er perfekt bok for nybegynnerleseren som er interessert i å lære rare ting om dyr. Alle dyrene i denne boken er søte, enten de er store, små, runde, tynne, fargerike eller kullsvarte. Og de flyr, svømmer, klatrer eller kaster snøballer. Men hvem er verdens søteste? Er det en kattunge? En ørkenrev? Eller kanskje et japansk dvergflyveekorn? Forfatter av boken, Martin von Dürenfeldt, tror han ble oppfostret av ulver på de sibirske stepper. Så flyttet han til Oslo. Og det var mye verre. Han vil gjerne gi en klem til alle dyrene i denne boken. Bortsett fra pingvinen, fordi den lukter fisk.

Leseløver (7-11 år)

Leseløvene er tilpasset barn mellom 7 og 11 år. De er lette å lese, har korte linjer og stor skrift. Fortellingene er av varierende lengde men krever litt bedre leseferdigheter enn Min første leseløve.

Rosa og livfullt om Bettina

Bettina og tyven er den fjerde boken om søte og gjenkjennelige Bettina, som nok en gang blir satt i en vanskelig situasjon: Hun har nemlig bursdag og får det hun ønsker seg aller mest, en liten koseskilpadde. Men plutselig blir den borte. Bettina skjønner hvem som har tatt den… Har hun en venninne som er en tyv? Hva skal hun gjøre? Sidsel Jøranlid har skrevet bøkene om Bettina. Hun er forfatter og journalist og trebarnsmor, og vet hva som rører seg blant småskolebarna. Monia Nilsen har sørget for illustrasjoner som gjør bøkene fulle av liv.

Hva er kampsport?

I boken Kampsport får du vite forskjellen på taekwondo og judo. Og om man er nødt til å slåss eller være veldig sterk for å drive med kamp- sport eller være voldelig. I denne Faktaløven får man vite alt man trenger om en idrettsgren som mange barn er nysgjerrige på. Boken gir råd og inspirasjon til hvilke sport som passer deg. Boken er skrevet av Annette Münch og Hanne Eide Andersen. Annette har vært magasinredaktør og ansvarlig for debattsiden Si ;D i Aftenposten. Nå er hun redaktør i Flow Media. Hun kan skryte av svart belte i taekwondo. Hanne er forfatter, journalist og kommunikasjonsansvarlig i Kavlifondet. Boken er illustrert av Philip Hauglin.

Fakta om dyr du ikke visste at du lurte på

Quiz om all verdens dyr er skrevet av journalist og spaltist Åshild Skadberg er kjent fra Aftenposten Juniors dyresider. Hun har skrevet flere dyrebøker for barn. Nå er hun tilbake med en ny, rikt illustrert quizbok om all verdens dyr. Boken inneholder bilder og quizer – og er full av morsomme spørsmål. Den vil garantert både underholde og skape interesse for utforskning av sære egenskaper hos dyr. Utgivelsen bør ha en selvfølgelig plass i så vel hjemmebiblioteket, som i barnehage og skole.