Fire bøker som hjelper barna å sovne

BarnebøkerBarn 2-4 årFire bøker som hjelper barna å sovne

Feriedager og andre forstyrrelser i hverdagsrytmen kan lett skape krøll når det kommer til legging av de minste. Vi har funnet frem noen sovebøker og godnatt-fortellinger som kan hjelpe de minste med å finne tilbake til gode søvnvaner.

Estimert lesetid 3min
Bilde av sovebøker, sovebok
Med disse bøkene blir soveritualet en lek! (Foto: Lina Hindrum)

Sovebokfenomenet startet med Carl-Johan Forssén Ehrlin’s «Den lille kaninen som så gjerne ville sove», som har gått sin seiersgang gjennom tusenvis av barnerom, til toppen av Amazons bestselgerliste. Siden den gang har Ehrlin skrevet enda en sovebok: «Elefanten som gjerne ville sove».

Camilla Brinck, forfatteren bak den populære Musse og Helium-serien, er også en gjenganger på toppen av bestselgerlistene. Våren 2022 kom den første godnattfortellingen om de to små musene, og i februar i år kommer sovebok nummer to, Kjærlighetens vind.

Fire bøker som hjelper de små med døgnrytmen

Soveboken som startet det hele

Den lille kaninen som så gjerne ville sove har solgt over 2,6 millioner eksemplarer verden over, og kom i 2019 ut i en nyillustrert utgave.

Soveboken har skapt enormt engasjement blant foreldre som har omtalt boken nærmest som en «trylleformular»!

«Soveritualet gikk fra 2-3 timer til 12 minutter. Vi kom til side to!» skriver en takknemlig forelder på nettet.

(Foto: Lina Hindrum)

Sovebok-oppfølgeren

I Elefanten som gjerne ville sove har forfatteren Carl-Johan Forssén-Ehrlin perfeksjonert metoden for å vugge barna i søvn. Denne boken har enda tydeligere fokus på hvordan barna skal lære seg å sovne selv. Boken gir foreldre instrukser i hvordan man leser opp historien, slik at barna faller i søvn.

Med råd og tips til foreldre med lange soveritualer for barna har denne boken også hatt enorm suksess!

Leggetid med Musse og Helium

De populære musene Musse og Helium er tilbake, denne gang for å hjelpe barna i søvn. Musse & Helium må stadig redde Dyreriket fra onde krefter, men innimellom trenger de også en god natts søvn – og litt hjelp på vei mot drømmeland. Med vakre illustrasjoner er fortellingen underholdende og avslappende og vugger både mus og andre små i søvn.

I Nå er det leggetid skal Musse og Helium skal legge seg, og for at de skal roe seg ned forteller Camilla avslappende eventyr for dem. Eventyrene vugger både mus og andre småtroll i søvn. Boka har innslag av mindfullnes og kveldsrutiner som er med på å gjøre leggingen koselig og harmonisk.

Kjærlighetens vind er et stemningsfullt godnatt-eventyr, og avslutter med en kroppsscanning som gjør både mus og barn helt avslappede og klare for å sove. Med denne boken kan barnet, sammen med Musse og Helium, lukke øynene og bevege seg til et magisk sted og sammen finne nødvendig ro for å falle i søvn.

Nå er det leggetid og Kjærlighetens vind passer best for barn mellom 3 og 6 år, men fungerer også utmerket for eldre barn. Begge bøkene finnes også som nedlastbare lydbøker.