Bøkene som hjelper barna med å sovne

BarnebøkerBarn 2-4 årBøkene som hjelper barna med å sovne

Sommertid og andre forstyrrelser i hverdagsrytmen kan lett skape krøll når det kommer til legging av de minste. Vi har funnet frem noen sovebøker og godnatt-fortellinger som kan hjelpe de minste med å finne tilbake til gode søvnvaner.

Estimert lesetid 4min
Bilde av sovebøker, sovebok
Med disse bøkene blir soveritualet en lek! (Foto: Lina Hindrum)

Sovebokfenomenet startet med Carl-Johan Forssén Ehrlins Den lille kaninen som så gjerne ville sove, som har gått sin seiersgang gjennom tusenvis av barnerom og helt til toppen av Amazons bestselgerliste. Siden den gang har Ehrlin skrevet to nye sovebøker: Elefanten som gjerne ville sove og Traktoren som så gjerne ville sove.

Camilla Brinck, forfatteren bak den populære Musse og Helium-serien, er også en gjenganger på toppen av bestselgerlistene. Serien Leggetid med Musse og Helium passer for litt yngre barn enn resten av bøkene, og her får vi de to små musenes egne favorittnattahistorier.

Fem bøker som hjelper de små med døgnrytmen

Soveboken som startet det hele

Den lille kaninen som så gjerne ville sove solgte over 2,6 millioner eksemplarer verden over, og ble også revet vekk fra hyllene her i Norge.

Sovebokfenomenet skapte et enormt engasjement blant foreldre som har omtalt boken nærmest som en «trylleformular»!

«Soveritualet gikk fra 2-3 timer til 12 minutter. Vi kom til side to!» skriver en takknemlig forelder på nettet.

Sovebok-oppfølgeren

I Elefanten som gjerne ville sove har forfatteren Carl-Johan Forssén-Ehrlin perfeksjonert metoden for å vugge barna i søvn. Denne boken har et enda tydeligere fokus på hvordan barna skal lære seg å sovne selv. Boken gir foreldre instrukser i hvordan man leser opp historien, slik at barna faller i søvn.

Med råd og tips til foreldre med lange soveritualer for barna har denne boken også hatt enorm suksess!

Alle gode ting er tre, også når det gjelder sovebøker!

Boka om traktoren Alex er den tredje boka i den søvndyssende serien, og i kjent stil bruker forfatteren psykologiske teknikker for å få barnet ditt til å sovne. I denne boka blir vi med den lille røde traktoren Alex på en rolig kjøretur på landet. Her blir vi kjent med Jesper Gulrot, Leo Sovehjerte og en søvnig trollmann som teller stjerner.

Historiens språk og utforming oppmuntrer til ro, stillhet og en god natts søvn. Bakerst i boka finner du tips og råd fra forfatteren til hvordan du best kan bruke boka for å få barnet til å sovne selv.

Gjør som foreldre over hele verden, og hils en ny leggerutine velkommen! Vugg barnet verbalt i søvn, og la leggingen bli en rolig og kjærlig avslutning på dagen.

Leggetid med Musse og Helium

De populære musene Musse og Helium er tilbake, denne gang for å hjelpe barna i søvn. Musse & Helium må stadig redde Dyreriket fra onde krefter, men innimellom trenger de også en god natts søvn – og litt hjelp på vei mot drømmeland. Med vakre illustrasjoner er fortellingen underholdende og avslappende og vugger både mus og andre små i søvn.

I Nå er det leggetid skal Musse og Helium skal legge seg, og for at de skal roe seg ned forteller Camilla avslappende eventyr for dem. Eventyrene vugger både mus og andre småtroll i søvn. Boka har innslag av mindfullnes og kveldsrutiner som er med på å gjøre leggingen koselig og harmonisk.

Kjærlighetens vind er et stemningsfullt godnatt-eventyr, og avslutter med en kroppsscanning som gjør både mus og barn helt avslappede og klare for å sove. Med denne boken kan barnet, sammen med Musse og Helium, lukke øynene og bevege seg til et magisk sted og sammen finne nødvendig ro for å falle i søvn.

Nå er det leggetid og Kjærlighetens vind passer best for barn mellom 3 og 6 år, men fungerer også utmerket for eldre barn. Begge bøkene finnes også som nedlastbare lydbøker.