Ephemera-Christine debuterer som barnebokforfatter med serien om Pelle Propell

BarnebøkerBarn 2-4 årEphemera-Christine debuterer som barnebokforfatter med serien om Pelle Propell

Christine Sandtorv har tatt tatt steget fra musikken og inn i litteraturens verden. Nå er hun igang med en ny barnebokserie, og i hovedrollen finner vi en liten gutt som heter Pelle Propell.

Estimert lesetid 3min
Christine Sandtorv i blomstereng
Mange kjenner Christine Sandtorv fra bandet Ephemera. Nå debuterer hun som barnebokforfatter. (Foto: Dyveke Sandtorv Nilssen.)

Mange kjenner Christine Sandtorv som vokalist i Ephemera. I tillegg har hun også utgitt en rekke låter for barn de siste årene – og fått Spellemannsprisen hele to ganger. Nå er hun klar med en ny bokserie for barn om den viltre og morsomme gutten Pelle Propell og hans familie.

Pelle Propell

I den første boka om Pelle Propell skal mamma ha damebesøk. Pelle og storesøsteren Henny bestemmer seg for at de skal rydde huset og gjøre det klart. Særlig Pelle Propell er veldig flink til å klare alt mulig rart. Så han fikser og ordner opp, spørsmålet er jo om det blir som mamma hadde tenkt seg?

Elsker å skape

Christine forteller at hun alltid har likt å skrive historier og finne på ting, og synes det er gøy når ulike kreative grener møtes. Veien fra å skrive låter til å skrive bok, var kortere enn man skulle tro syntes forfatter Christine Sandtorv. Faktisk oppdaget hun etterhvert at det var mange likheter i måten å jobbe frem en bok og musikk.

– Jeg er jo vant til å skrive veldig kort i sangtekster, der en historie gjerne skal fortelles gjennom noen vers og et refreng. Det kan se enkelt ut når det er ferdig, men det ligger ofte en lang prosess bak. Så jeg var litt spent på overgangen til å skrive lengre tekster. Nå har jeg lært at det faktisk er ganske likt som å skrive barnebok!

Pelle Propell illustrasjon Ella Okstad
I den første boken rydder Pelle Propell huset før mamma får damebesøk. Historien er ilustrert av Ella Okstad.

Å skrive bok har vært en givende prosess, forteller hun. Noe av det beste hun vet er å skape noe nytt.

– Når det i tillegg kan bety noe for andre, er det enda finere. Jeg liker å vri og vende på ord og setninger, og synes det er moro når fantasien av og til løper helt løpsk! Jeg tror det passer meg godt at man er så fri når man skriver. Da kan alt skje!

Ideen om Pelle Propell fikk hun en dag hun gikk seg en lang tur på byfjellene i Bergen.

– Plutselig kom den ene idéen etter den andre. Da så jeg for meg både Pelle og andre karakterer, hvor de bor, og hva de liker å holde på med. Jeg er attpåklatt, og ble tante allerede da jeg var ti år. Så det er ingen tvil om at jeg også har blitt inspirert av minner og episoder fra da mine nevøer og nieser var små. I tillegg har jeg tre barn selv som nok også har inspirert meg.

Vil inspirere til å legge bort skjermen

Med historiene om Pelle Propell håper Sandtorv at hun kan inspirere leserne, både store å små, til å føle at alt går an, og at ikke alt må være så høytidelig.

– Kanskje kan serien vise at et trygt hjem kan være både rotete og ryddig, det viktigste er at det er plass til mye kjærlighet, sier hun.

Hun håper også at boka kan inspirere til rollelek, og at historiene i bøkene kan få barn til å finne på gøye ting i nabolaget.

– Jeg vet at barn kan ha det mye moro med skjerm, men her håper jeg at Pelle Propell kan vise at det finnes så mye annet spennende å finne på også!