Klassikeren «Pappaen og havet» gjenutgis: Mummifamilien i krise

BarnebøkerBarn 10-12 årKlassikeren «Pappaen og havet» gjenutgis: Mummifamilien i krise

Mummi har 75-årsjubileum, og nå utgis «Pappaen og havet» på nytt. Tematikken i historien er stadig like aktuell: Hvordan får man en familie til å overleve?

Estimert lesetid 3min
Mummitrollet i båt
Mummipappen strever med å mestre den nye tilværelsen utenfor Mummidalen i denne historien. (Illustrasjon: Tove Jansson)

I forbindelse med at det er 75 år siden Tove Jansson utga den aller første boka om Mummitrollene, gjenutgis nå Pappaen og havet. I boka, som opprinnelig ble utgitt i 1965, blir det strevsomt for den lille familien når de følger drømmen om en ny tilværelse.

Ikke bare for barn

De som kjenner Tove Jansson vet at hun skriver i sjæringspunktet mellom barne- og voksenlitteratur. Temaene hun tar opp er ikke alltid bare lystbetonte, tvert imot så er det også dystre og kompliserte aspekter ved livet som vokser frem i fortellingene.

Og i Pappaen og havet er det nettopp ganske vanskelig. Den lille familien nærmer seg et slags sammenbrudd.

Mummipappa har fått nok

Mummipappa har rett og slett fått nok, og vil reise fra hele Mummidalen. Det er ikke mer for ham å gjøre der, han har gjort alt som gjøres kan i sine vante omgivelser.

Mummipappa vil ta med familien og flytte til et nytt sted. De reiser til en øy, hvor det står et lite fyrtårn. Og havet rundt er uforutsigbart og lunefullt. Det er ikke så enkelt for Mummipappa å mestre alle de nye utfordringene som oppstår.

Mummimamma har hjemlengsel og vil dra hjem, og som om det ikke var nok, har det lille Mummitrollet kommet i puberteten. Mummifamilien er i krise, og alle leter etter sin egen identitet oppi det hele.

Ikke lenger Mummi, men bare «Pappa»

I boka har Tove Jansson nærmest menneskeliggjort Mummitrollene. I fortellingen har Jansson ikke brukt Mummi-betegnelsene i det hele tatt, karakterene i fortellingen omtales konsekvent som «Pappaen», «Mammaen» og «Trollet».

Nettmagasinet Dagens bok skriver: «I Pappaen og havet bruker Jansson sine mummi-ikoner med stort hell til noe så dypt menneskelig som å diskutere hvordan man utvikles sammen og hvordan man skal få en plass i en familie, i kjønnsroller og i livet.»

Det er synd at ikke mammaer også får lov til å stikke av når de har lyst, og sove ute. Især mammaer kunne trenge det av og til.

Fra «Pappen og havet»

Det er med andre ord mye å kjenne seg igjen i for mange av oss lesere, når Tove Jansson med karakterene tar opp eksistensielle spørsmål som vi alle stiller oss fra tid til annen. Enten det er spørsmål om hvor vi hører hjemme eller hvordan vi skal fungere sammen i familier.

Cappelen Damm donerer til #VårtHav

Det er nettopp det lunefulle havet som har blitt det store temaet i Mummitrollenes jubileum i år. I forbindelse med jubileet har Moomin Characters lansert en stor kampanje som heter #VårtHav, som skal bidra til å forbedre havkvaliteten og minske forurensingen av havet.

For hver utgave av Pappaen og havet som selges, donerer Cappelen Damm 5 kroner til kampanjen.