Den farlige reisen til Mummidalen

Barn 2-4 årUkategorisertDen farlige reisen til Mummidalen

Tove Janssons klassiker, «Den farlige reisen», foreligger i disse dager i ny, norsk utgave. Boken handler om Pernille, som plutselig finner et par briller som forandrer alt når hun tar dem på.

Estimert lesetid 3min

Den tredje bildeboken om Mummidalen


Den farlige reisen er en bildebok fra 1977 forfattet og illustrert av Tove Jansson. Boken er skrevet på vers, og ble gjendiktet til norsk av André Bjerke i 1978. Dette er den tredje bildeboken med fortellinger om Mummitrollet og hans familie og venner i Mummidalen. Fortellingen beskrives som «En lek med skrekk og katastrofeglede i et halsbrekkende eventyr». Reisefølget faller etter hvert til ro i Mummidalen.

 

Pernille og katten spiller hovedrollen


Boken handler altså om Pernille, en helt vanlig jente som skiller seg fra figurene hun møter på sin vei. Pernille og katten hennes havner i en forvirrende verden med skremmende dyr, en øde havbunn, en vulkan, en solformørkelse og en snøstorm. Sammen med figurer fra mummiuniverset reiser de gjennom verden – til fots og i en ballong, helt til de kommer fram til Mummidalen. Mummitrollene dukker opp i bokens siste del, i «ett land av varme, vennlighet og farger.»

Den farlige reisen
Pernille og kattens farlige reise og dramatiske reise ender i Mummidalen.

En hyllest til Elsa Beskow og John Bauer


Bildene i boken ble laget før teksten. De har et preg av tablåer eller frosset handling. Boken er både en hyllest til Janssons forbilder Elsa Beskow og John Bauer, og er et bilde på kunstnerens egen reise inn i Mummidal-universet. Pernille har forøvrig flere likhetstrekk med Alice i Alice i Eventyrland og hennes reise gjennom et forvirrende og farlig bakvendtland. Begge hovedpersonene drives av kjedsomhet, og må forholde seg til verdener som preges av horror-elementer. Og begge blir utfordret til å bevise sin egen eksistens. Fuglene i Alice-boken ligner på fuglene Tove Jansson tegnet som illustratør til en tidligere utgave av Alice i Eventyrland.

Den farlige reisen
På omslagsillustrasjonen til Den farlige reisen ser vi Pernille sammen med en samling av kjente, kjære og ulignlige vesener fra Mummidalen – bokstavelig talt på kanten av stupet.Tove Jansson (1914-2001) var finlandssvensk og er kjent over store deler av verden som forfatter, tegneserieskaper, illustratør og maler. Bøkene hennes er oversatt til mer enn 34 språk. I 1945 kom den første boken om Mummidalen, Småtrollene og den store oversvømmelsen.

Tove Jansson
Tove Jansson var en høyt elsket forfatter og illustratør. Bøkene hennes, særlig Mummi-universet, har blitt internasjonale klassikere og lever fortsatt i beste velgående snart 20 år etter hennes død.

Skrev ni bøker om Mummidalen


Tove Jansson internasjonale suksess kom med boken Trollmannens hatt (1948). Den farlige reisen er bildebok nummer tre i Mummi-serien. Til sammen skrev hun ni bøker om de kjente og kjære figurene: Mummitrollet, Mummipappa, Mummimamma, Snusmumrikken, Sniff, Lille My, Filifjonken, Hemulen, Hattifnattene m.fl. Hun skrev også poesi og voksenbøker, som Billedhuggerens datter, Den lyttende, Sommerboken, Solbyen, Den ærlige bedrageren og Rent spill, som alle er utgitt på norsk. I tillegg til sine egne utgivelser illustrerte Jansson også bøker av forfattere som J.R.R. Tolkien og Lewis Carroll.