Syv barnebøker om døden

BarnebøkerBarn 10-12 årSyv barnebøker om døden

Det kan være godt å få litt hjelp når man skal snakke med barna om døden. Vi har funnet frem syv barnebøker som tar barnas undring på alvor, som kan gi trøst, og som gir grobunn for gode samtaler barn og voksne imellom om det å miste noen.

Estimert lesetid 5min
Bilde fra omslaget til boka "Brødrene Løvehjerte" av Astrid Lindgren. Brødrene sitter på broen i Nangijala og fisker.
Brødrene «Kavring» og Jonatan Løvehjerte fisker på broen i paradiset Nangijala. Astrid Lindgrens barnebok fra 1973, med Ilon Wiklands vakre illustrasjoner, er en av de største barnebokklassikerne.

Alle barn begynner på ett eller annet tidspunkt å fundere over og spørre om døden. Og dersom noen barnet er nært knyttet til dør, og barnet opplever sorg, kan det være ekstra vanskelig å svare eller si noe som virker meningsfullt. Her er syv barnebøker om døden som på hver sin måte kan være til hjelp.

Uten å gi så mange direkte svar, tar bøkene barnas undring på alvor. De kan gi trøst når barna får vite at andre barn har opplevd noe liknende, og ikke minst gir barnebøkene grunnlag for gode samtaler dere imellom om det å miste noen.

Brødrene Løvehjerte – ondskapen i paradiset

Astrid Lindgrens mesterverk fra 1973, med Ilon Wiklands vakre illustrasjoner, er en av de største barnebokklassikerne, og en bok som har en naturlig plass på en liste over barnebøker om døden.

Brødrene Karl og Jonatan Løve blir etter sitt korte liv på jorden gjenforent i den vakre Kirsebærdalen, i landet Nangijala. Der får de navnet Løvehjerte, og de skal bare være lykkelige. Men det viser seg at det også er ondskap i dette paradiset. De tar opp striden mot den onde Tengil og dragen Katla, og blir de modige Brødrene Løvehjerte, som er villige til å ofre alt for rettferdigheten og hverandre.

Når kjæledyret dør

Anna Fiske: Plystre på Tella

Tella kommer alltid når man plystrer, og hun logrer med hele kroppen. Men så skjer det som til slutt skjer med alle kjæledyr. Enda så vondt det er. Tella dør, og det i en fæl ulykke.

Anna Fiskes barnebok Plystre på Tella er en vakker og varm historie om et vanskelig tema. Med et utpreget barnlig blikk og lune betraktninger skriver Anna Fiske om sorg og om det å gå videre.

Gro Dahle og Svein Nyhus: Roy

Gro Dahle og ektemannen Svein Nyhus‘ usedvanlig vakre bildebok Roy viser med stor varme og empati hvordan man kan takle det å miste et kjæledyr.

Hunden Roy er død. Det er vanskelig å forstå. Hele tiden tror jeg-personen at Roy er rett rundt hjørnet. Han venter å høre neglene til hunden mot gulvet eller å bli slikket i ansiktet. Men det er stille i huset. Noe mangler. Noen mangler. Barnet savner hunden sin og lurer på hvor Roy er nå. Han spør familien, og alle har ulike oppfatninger og forklaringer på hvor Roy befinner seg. Hunden Roy er borte for alltid. Men kanskje han ikke er helt borte likevel?

Petra tar med Karsten til farens grav

De aller fleste norske barnehagebarn kjenner til Karsten og Petra. Den første boka om de to vennene kom allerede i 1992, og siden har det blitt mange bøker og bl.a. filmer.

I Petra får besøk skal Karsten overnatte hos Petra. Vi får vite at pappaen til Petra er død, og sammen besøker de graven hans.

Fantasirikt om å miste farfar

I Fiat og Farmor og den hvite løven er Farfar gått bort. Fiat og Farmor har sin egen måte å sørge på. De rir på løvene, finner en fin gul kiste og Fiat skriver et brev til Farfar som hun stikker under genseren hans.

Ingen andre enn Iben Sandemose kunne skrevet en så utradisjonell barnebok om døden. Denne syvende boka i serien om Fiat og Farmor er både trist, morsom, leken og klok. Sandemoses tegninger er som alltid fargerike og fantasifulle.

13 år, kreftsyk og glad i livet

Akkie i Kule kidz gråter ikke går i åttende klasse og er en glad jente som tenker mest på fotball, venner og skole. Hun er kjent for å være en tøffing, og lar aldri en utfordring gå fra seg.

Den holdningen tar hun med seg da hun en dag får diagnosen leukemi. Klassen er i sjokk, men Akkie nekter å la seg knekke. Og hun nekter å la opplevelser gå fra seg. Hun vil være med på klassetur, hun vil være med når vennene legger planer for å finne ny mann til lærer Ina. Men kommer hun til å rekke å oppleve alt hun så gjerne vil være med på?

Kule kids gråter ikke har en alvorlig tematikk, men den beviser at barnebøker om døden og det å være dødssyk ikke trenger å være trist og tungt. Boka er også filmatisert.

Far og datter sammen gjennom sorgen

I Annas himmel av Stian Hole møter vi Anna og pappa, som skal ta farvel med mamma. Det sies ikke eksplisitt at mamma er død. Stian Hole overlater mye til lesernes fantasi og assosiasjonsevne, og de usedvanlig vakre illustrasjonene bærer mye av fortellingen. Annas Himmel fikk terningkast 6 i VG da den utkom.

Pappa er sorgtung og stille og Anna hjelper både ham og seg selv gjennom denne vanskelige dagen. Hun tar ham med gjennom «hullet i himmelen», på en reise som tar pappa til steder han ikke ante fantes. Det handler om å gjennomleve en sorg, uten at fortellingen blir trist eller sentimental.