Arild Stavrum: Oppskriften på å bli verdens beste fotballspiller

BarnebøkerBarn 10-12 årArild Stavrum: Oppskriften på å bli verdens beste fotballspiller

Advarsel: er du ikke interessert i fotball, bør du stoppe å lese nå. For denne boka er skrevet for de som drømmer om, eller har drømt om, å bli verdens beste fotballspiller.

Estimert lesetid 5min
Stavrum portrett
Forfatter Arild Stavrum ble Argentina-fan som guttunge, innlagt på sykehus, forteller han i dette innlegget (foto: André-Løyning).

Jeg startet egentlig å skrive disse bøkene i 1978. Under VM-finalen i fotball mellom vertslandet Argentina og Nederland. Jeg var seks år, og ikke så interessert i fotball. Faktisk var jeg der og da ikke interessert i noe som helst. Jeg var syk og hadde havnet på sykehuset.

Interessert var derimot min far. Han bar meg rundt på skulderen, stadig oftere til et felles oppholdsrom der det sto en tv. De blå og hvite draktene til Argentina og de oransje til Nederland raste frem og tilbake over skjermen. Jeg ble kvalmere og kvalmere.

Øyeblikket jeg ble Argentina-fan

Jeg husker ikke om det var akkurat i det Mario Kempes, med sine lange bein og ditto lange hår, scoret det avgjørende målet at jeg kastet opp, men jeg liker å tro det. Jeg kastet opp over fattern. Argentina vant 3-1 og siden har jeg vært Argentina-fan. Det har ikke fattern …

Se Arild Stavrum trikse med fotball og Maradonas Magi samtidig

En brennende fotballinteresse var født. Jeg trente hele tiden. Fire år senere var det VM igjen. Alle snakket om en liten kar fra Argentina som het Diego Armando Maradona.

maradona
Maradona. Arild Stavrums store barndomshelt.

Det hørtes nesten ut som et dikt! Dieeeeego Armannnndo Maraaaadoooona. (Smeller liksom ikke like bra med Arild Stavrum.)

Maradona var fantastisk. Jeg digget ham fra første øyeblikk. Kunne Argentina vinne igjen? Så møtte Argentina Italia og, ikke minst, Maradona møtte Claudio Gentile.

Claudio
Claudio Gentile. Ville du kjøpt is av denne mannen?

Gentile: Tidenes mest brutale spiller

Claudio Gentile er den styggeste, ekleste og mest brutale mann som noensinne har snørt på seg et par fotballsko. Dagens tøffinger, som Pepe og Sergio Ramos, er små, uskyldige kattunger i forhold. I kampen mot Argentina satte Gentile verdensrekord. Han sparket ned Maradona flere ganger enn noen har sparket ned en spiller i løpet av en fotballkamp. Rekorden står fremdeles.

Den kommer mest sannsynlig til å stå for evig. I dag hadde en spiller, som oppførte seg som Gentile, blitt vist ut etter få minutter. Men dommeren den gangen, rumenske Rainea, med et gangsyn som en flaggermus ville juble for, presterte å la Gentile få fortsette. Jeg så på med gru. Ti år gammel så jeg en fotballkamp som burde hatt 18-årsgrense. Hadde jeg skrevet bok om denne kampen ville jeg ha kalt den Maradonas massakre.

Skurken vant. Den elegante fotballen tapte. Italia ble verdensmester med en type fotball kun José Mourinhos mor kunne elske. Gentile ble inspirasjonen jeg trengte til skurken i boka mi!

Endelig seiret det gode

Fire år etter seiret det gode. (Slik jeg velger å se det.) Argentina ble verdensmester. Maradona spilte den beste fotballen noen fotballspiller har spilt.

I kvartfinalen mot England, foran 114 580 tilskuere, scoret han, i løpet av fire minutter, fotballhistoriens kanskje to mest berømte mål: Først slo han ballen i mål venstrehånda! Noen minutter senere driblet han hele England. Jeg hadde ikke sett maken. Selv Arne Scheie, som kommenterte kampen, og som vi trodde hadde sett alt, hadde ikke sett maken!

Men.

Det var nettopp det vi skulle gjøre. 21 år senere så vi akkurat maken. I løpet av kort tid scoret Messi tro kopier av Maradonas magiske mål. Først slo han ballen i mål med venstrehånda. Like etter driblet han et helt fotballag. Som Maradona.

Messi spilte som Maradona

Jeg har sett videoen sikkert 100 ganger. Det siste året har jeg reist rundt og snakket med mange skoleklasser om den. Når jeg spør om forklaring på hvorfor Messi begynte å spille som Maradona kommer det, plausible, men, la oss være ærlige, stort sett kjedelige forklaringer. De fleste svarer at Maradona var Messis forbilde og at Messi prøvde å etterligne alt Maradona gjorde. Trenerne digget sikkert også Maradona og trente alle til å spille som ham.

Jo da. Argentina var i jubelbrus i tiden etter VM-gullet. Messi er til alt overmål født sommeren etter … og Maradona er en så stor helt i Argentina at han har fått sin egen religion. Med kirke, bibel og ikke mindre enn 100 000 medlemmer.

Er det magi?

Likevel, kunne Messis fremgang skyldes noe annet? Jeg ville at leserne, og kanskje aller helst de mest fotballgale, skulle få i gang fantasien. Kunne det kanskje være mulig for en gutt fra Norge å finne ut av hemmeligheten og selv bli like god?

Slik at han også ble en del av rekken av verdens beste: Maradona, Messi, … Mikke. (Vi vet alle at det er vanskelig, men vi vet også at det ikke er umulig. Når en femtenåring fra Drammen kan bli hentet i Real Madrids privatfly, da må det for alle være lov å drømme!)

Videoen satte i alle fall i gang fantasien hos meg. Hva om det lå noe magisk under? Jeg har forsøkt å forklare dette gjennom tre bøker: Maradonas magi, Maradonas mål og nå Maradonas moral, og nå denne samleutgaven. Jeg håper jeg med disse kan få noen av de fotballgale der ute til også å elske å lese.

Det har blitt en historie om vennskap, familie, kjærlighet, skurker, helter og ikke minst: drømmen om å bli verdens beste fotballspiller.

Arild Stavrum_Maradona-trilogien
De tre Maradona-bøkene som nå er samlet mellom to permer