Med finter og tårer mot fotballdrømmen

Barn 10-12 årUkategorisertMed finter og tårer mot fotballdrømmen

I boka forteller Vaaler om alle nederlagene og oppturene, når tenåringen Jimmy Parkas er på vei mot den store fotballdrømmen.

Estimert lesetid 5min

– Fotball-VM i Russland nærmer seg. Over en milliard mennesker så forrige VM-finale mellom Tyskland og Argentina på tv. Du har valgt en litt annen setting for handlingen i din nye bok, Direkte rødt?

– Handlingen er fra Grønndal. Ei bygd med i underkant av 2000 innbyggere. Et sted i Norge med en stadion, en skole, en kirke, en butikk med bensinstasjon, en rundkjøring og en fabrikk som går veldig dårlig. Men innbyggerne der følger alltid med på VM!

Forfatter André Vaaler er en lidenskapelig Start-supporter og har skrevet Start-hymnen «Heltane fra Sørlandet». Foto: Siren Vaaler

Hånda til dommeren er på vei ned i baklomma. Alle som er til stede skjønner hva som er i ferd med å skje. Ekkoet fra fløyta fyller hele dalen og gjaller mellom fjellene.
Direkte rødt!

Jimmy Parkas og Tore Lange i en av mange saftige dueller. Illustrasjon: Oscar Jansen

– Boka åpner med at hovedpersonen, Jimmy Parkas, setter en albue i ansiktet på en motstander. Hvem er Jimmy?

– Jimmy bor i Fantebakken, i skyggesida av Grønndal. Her bor han sammen med sin mor, Maria. Fotball er det viktigste i livet hans og han sliter egentlig med alt uten ball. Men han har en kamerat, Mads, som han deler fotballivet og hverdagene med. På skolen blir Jimmy like mye utvist som på banen, men mye løsner når han får ny kontaktlærer og ny trener. Etter hvert starter de et samarbeid.

– Bestefaren Florian er Jimmys største støttespiller – han har en spesiell forhistorie?

– Florian Parkas flyktet fra den sovjetiske invasjonen i Ungarn i 1956, og var et stort fotballtalent da han var på Jimmy sin alder. Han mener selv han kunne spilt VM i 1966, hvis alt hadde gått på skinner, men flukten ødela hans karrieremuligheter. Hans store forbilde var og er Ferenc Puskas, og Ungarns landslag var Europas beste på den tiden.

– Jimmy har en spesiell finte som er inspirert av Start-spiller Daniel Aases tekniske finesser. Kan man trenge finter utenfor banen også?

– Florian har lært Jimmy både Parkasfinta og Puskasfinta, og han sier det på en måte som bare han kan: Du vet, Jimmy, fintene er et bilde på egenskaper, de du lærer av andre. Har du flere av de egenskapene og de sitter når du skal ut i mange av livets kamper, blir livet lettere å leve. Det blir færre utvisninger, Jimmy.”


Draktnummer 10 har en helt spesiell status i fotball. Illustrasjon: Oscar Jansen


– Hva kan fotball bidra med i et lokalsamfunn?


– Fotball er ofte aktiviteten som gir mest liv til et lokalsamfunn. Det er aktiviteten med flest deltagere og arenaen der voksne og barn møtes. Spenningen rundt en 14-års kamp for gutter eller jenter kan være like stor og kanskje større enn en kamp i Eliteserien. Mitt ønske er at fotballen og klubbene blir bevisst sin rolle, samarbeider enda bedre med skole og hjem og jobber aktivt med å formidle gode verdier.

Mer enn en fotballbok


– Anmelderen i Fædrelandsvennen skriver at dette er en svært aktuell ungdomsroman og mye mer enn en fotballbok?

– Kanskje han tenker på at vi møter ungdommer der fotball noen ganger bare er overskriften. Direkte rødt handler også om bygde- eller bydelslivet, kameratskap, klassemiljø, flukt fra landet du er glad i, framtidsdrømmer og forelskelse. Jeg gleder meg til skoleturneer kommende høst der ungdommene selv kan dele tanker om dette.

Håkon Opdal
Start-keeper Håkon Opdal mener at Direkte rødt «beskriver på en mesterlig måte hvordan fotballen påvirker hele livet». Foto: André Vaaler


– Hvordan har tilbakemeldingene vært fra fotballmiljøet så langt?

– Aller viktigst er det at to 13-år gamle fotballgutter har lest underveis og gitt tilbakemeldinger. I tillegg har det vært mange godord fra profiler som Erik ”Myggen” Mykland, Kristoffer Vassbakk Ajer, Håkon Opdal, Daniel Aase og flere. Tilbakemeldingene er også gode fra klubbmiljøer der gjenkjennelsen er stor. Gleder meg til å høre fra enda flere, og drømmen er at den beskriver, men samtidig kan være en inspirasjon til at de unge skal få det enda bedre. To representanter fra Norges Fotballforbund har også lest historien og vil etter hvert se hvordan historien og også forestillingene kan brukes i deres regi.

«Boka gjorde ordentlig inntrykk
på meg. Fantastisk lesning!»
Erik «Myggen» Mykland


– Helt til slutt, hvem vinner VM?

– Når verken Norge eller Ungarn er med så håper jeg sikkert forgjeves på England, men tror Frankrike vinner til slutt! Mitt første VM-minne på TV var Sverige-Brasil i 1978 (1-1). Siden den gang har VM i fotball vært som en høytid for meg og resten av gjengen her hjemme!