Sterkt om skyld og skam

Sofia Lundberg nådde ut til lesere verden over med «Den røde adresseboken». Med sin nye roman, «Et spørsmålstegn er et halvt hjerte», når hun nye høyder.

Estimert lesetid 2min
Portrett av forfatter Sofia Lundberg
Sofia Lundberg er ute med sin andre roman på norsk, «Et spørsmålstegn er et halvt hjerte». Foto: Viktor Fremling

Det er all grunn til å misunne Elin i Sofia Lundberg sin nye roman Et spørsmålstegn er et halvt hjerte. Hun er en ettertraktet fotograf og bor i en glamorøs leilighet på Manhattan sammen med ektemannen Sam og tenåringsdatteren Alice. Fasaden er perfekt.

Men en dag kommer et brev fra barndomsvennen Fredrik som gjør at det fine bildet begynner å slå sprekker.

Brevet påminner henne om den fortiden hun har gjort alt for å fortrenge. En fortid som ikke engang hennes nærmeste kjenner til. Det hendte noe svært dramatisk under oppveksten på Gotland som fikk Elin til å flykte som tenåring, for aldri mer å se seg tilbake.

Møte med fortiden

Men nå er tiden inne for et møte med fortiden. Med på reisen over Atlanteren er datteren Alice. Hun har et sterkt ønske om å lære sin svenske familie å kjenne. Slik utvikler romanen seg til å bli en interessant utforskning av hva som gjør oss til den personen vi blir. Sofia Lundberg skriver dessuten om hva som er sannhet og hva som er innbilning, om falske og ekte minner, og om evne og vilje til å overleve.

Romanen er både intens og spennende og ikke minst tankevekkende. Fortellingen om Elin rommer så mye og den vokser og utvider seg gjennom hele boken. Den folder seg ut side for side, for til slutt å framstå som et helstøpt verk.

Finstemt

Sofia Lundberg skriver med like stor forståelse og innlevelse uansett hvem hun skildrer, og også de mer perifere personene i romanen oppleves som ekte og fullstendige.

«Et spørsmålstegn er et halvt hjerte» er en roman som gir rom for ettertanke, formidlet i et språk med mange sjatteringer og fine nyanser.

Romanen er oversatt til norsk av Kari Engen.