Lucinda Riley er død

Familien til Lucinda Riley kunngjorde fredag ettermiddag at forfatteren er død etter en tids sykeleie.

Estimert lesetid 3min
Portrett av Lucinda Riley
Lucinda Riley døde omringet av familien etter fire års kamp mot kreftsykdom. (Foto: Catherine Gonsholt Ighanian)

Lucinda Riley, født Lucinda Edmonds, har gått bort. I en pressemelding fra hennes britiske forlag, Pan Macmillan, skriver familien til Riley at hun døde fredelig fredag morgen, omringet av de hun elsket.

«Vi forstår at dette kommer som et fryktelig sjokk for mange, som ikke har vært klar over at Lucinda har kjempet mot kreft i fire år. I løpet av disse fire årene har Lucinda skrevet fem romaner, og denne uka er Den savnede søsteren nummer 1 på boklister over hele verden.»

Den bestselgende forfatteren var spesielt kjent for bokserien De syv søstre, som ble et internasjonalt fenomen. Nå i mai var det ti år siden Rileys første bok på norsk, Orkideens hemmelighet, kom ut. Siden har hun solgt 1,6 millioner bøker her til lands. Hun er dermed den oversatte forfatteren som har solgt mest i Norge det siste tiåret.

Et sjokk

Lucinda Riley hadde en spesiell kjærlighet for Norge, som begynte da hun var fem år og faren hennes fortalte om det fantastiske landet «on the top of the world» og innviet henne i Edvard Griegs musikk.

Knut Gørvell i Rileys norske forlag har lenge hatt et nært forhold til forfatteren. Han skriver i en pressemelding fra Cappelen Damm:

– For meg kom nyheten som et sjokk, selv om jeg har fryktet å få denne beskjeden en stund. Lucinda Riley var ikke bare en unik forfatter, hun var også et ekstraordinært menneske. Etter de mange turneene og møtene våre var Lucinda blitt en nær venn og fortrolig. Også privat var hun en fantastisk historieforteller og ikke minst hadde hun en herlig humor. Dette er et stort tap for alle oss som har elsket å lese bøkene hennes, og for mange av oss i forlaget som har jobbet tett på henne.

Elsket livet

I april kom Lucinda Riley med en gladmelding til sine millioner av lesere: Det skulle komme en åttende bok i serien «De syv søstre». Bok åtte skulle handle om søstrenes far og ha tittelen Atlas. Historien om Pa Salt.

Arbeidet med romanen er godt i gang, og den etterlatte familien vil etter hvert ta en avgjørelse rundt hvordan materialet skal foreligger skal forvaltes. De skriver:

«Lucinda berørte livene til alle hun møtte, og alle som leste fortellingene hennes. Hun utstrålte kjærlighet og godhet i alt hun gjorde, og vil fortsette å inspirere oss for alltid.»

Lucinda elsket livet og levde i øyeblikket, forteller familien, og gjengir hennes egne ord:

«Gjennom smerten og gleden på reisen har jeg lært den viktigste leksjonen livet kan tilby, og jeg er glad for det. Øyeblikket er alt vi har.»